ИСПУЊАВАЊЕ ПРЕДИЗБОРНИХ ОБЕЋАЊА... Јован Репац

Интервју

Јован Репац, председник Општине Пландиште

ПРИЗНАЊА КОЈА ДОБИЈАМО РЕЗУЛТАТ СУ ОДГОВОРНОГ РАДА

• За управљање јавним финансијама, Општина Пландиште је, у конкуренцији 140 градова и општина, заузела 8. место
• Влада прихватила став локалне самоуправе  да у Општини Пландиште морају остати три основне школе
• Изузетна сарадња са Владом Србије и Покрајинском владом
• Редовни пријем грађана последњег радног дана у недељи

 

Колико се Пландиште, и у чему, променило од када сте Ви први човек Општине и први човек ОО СНС?

     –Комплетно руководство, моји најближи сарадници у Општини, чине млађи, високо образовани људи. У овом мандату велики број запослених стиче диплому седмог степена и мастер дипломе, што сматрам изузетним квалитетом који се огледа у ефикасној управи која је спремна на новине, тако да Општинска управа Пландиште у већем броју случајева, посебно када је електронска управа у питању, прихвата новине као што су безготовинско плаћање пореза и доприноса на шалтерима Услужног центра и друго, једнако као и много веће градске и општинске управе, на шта смо ми, као руководство општине изузетно поносни. Исто је и са радом Општинског одбора, све што се од нас очекује завршавамо у датом року, ефикасно, онако како би радио и наш узор у свему, наш председник, господин Александар Вучић, чије идеје безрезервно подржавамо и следимо. 

    • Шта је било најтеже и како сте с тим изашли на крај?

     –За мене као председника општине болно питање је број запослених, а за грађане општине Пландиште број незапослених. Приватизација некадашњих познатих фирми није успешно спроведена. Ја верујем да има лека, јер сви предвиђени планови за долазак инвеститора успешно се реализују. Уз помоћ подстицајних мера Владе Републике Србије и Владе Аутономне Покрајине Војводине на добром смо путу за отварање нових радних места.

Иначе,  рад са људима никада није лак. Посебно када је пријем и разговор са грађанима у питању. У другом делу дана, последњег дана у недељи, примамо грађане. Посебно се припремамо за те разговоре јер они нимало нису лаки и углавном се односе на тражење помоћи, било да је у питању болест или тешко социјално стање. У решавању њихових проблема немогуће је да се и сами не саживимо са тим. До сада нисмо имали нити један случај да смо без објашњења одбили да саслушамо наше грађане или да не помогнемо на било који начин.

    • Чиме сте до сада најзадовољнији и шта је то што треба још урадити да би све било „на свом месту“?

-За мене као председника општине, велико задовољство представља испуњавање најтежег задатка, а то је брига о свим грађанима општине Пландиште.

Младима се пружа материјална помоћ, тако што се средњошколцима обезбеђује регресирана месечна карта у просеку 50% од цене карте, студенти примају новчану помоћ 10 месеци, а најбољи студенти и носиоци Вукове дипломе буду награђени новчаним наградама, са циљем подстицања за постизање бољих резултата и развијање такмичарског духа, док ученици основних школа бесплатно добијају ужину. Напоменуо бих и да су за сваку годину обезбеђена средства и адекватни услови за васпитно – образовни рад са децом у предшколским установама. У општини Пландиште, више од десет година успешно ради Канцеларија за младе, која је за ово време реализовала,  што самостално што у партнерству са Црвеним крстом Пландиште, двадесетак пројеката. Управо је успешно завршен проjeкат који је, први пут, финасираo Покрајински секретаријат за спорт и омладину, у износу од 150.000 динара.   Реч  је о пројекту „Глас младих“

У жељи да се помогне старим и немоћним људима, болеснима и особама са инвалидитетом, као и онима који нису стамбено збринути, уложена су додатна улагања и на основу спроведених пројеката и средстава из буџета Општине Пландиште обезбеђена средства за задовољавање свих животних потреба онима којима је помоћ потребна. Тако су корист имали и радно способни, јер су на основу уговора ангажоване геронто домаћице и хаус мајстори. Купљене су празне куће са окућницом, а бенефит су имали избегла лица,  продавци и заједница која показује да брине о својим грађанима.

Могу са поносом рећи да су из буџета Општине Пландиште додељена средстава у циљу очувања, унапређења и заштите националних, етничких, верских, језичких и културних посебности припадника свих националних мањина у општини Пландиште, као и у циљу остваривања њихових права.

Истакао бих да новчана средства која су додељена спортским клубовима са територије општине Пландиште, спортисти којих има око 600 регистрованих, оправдавају сваки динар, јер постижу завидне резултате на такмичењима, како у земљи тако и у иностранству, а то је оно што ме такође чини задовољним.

Локална самоуправа је за свој рад  добила и значајна признања. Како сте у томе успели?

    –Круна  марљивог и доброг рада свих у Општини и Општинскопј управи је признање за  успешно управљање јавним финансијама, које долази од  Државне ревизорске институције. Општина Пландиште је била рангирана на високо, 8. место, у конкуренцији од преко 140 општина и градова, на шта смо, такође јако поносни. Ових дана је на адресу општине Пландште стигло Решење да се даје сагласност на Одлуку о Мрежи јавних основних школа на територији општине Пландиште, где је Скупштина општине Пландиште, а пре тога и само Општинско веће, донело одлуку да Руководство општине остаје при ставу да све три основне школе са територије општине треба да остану и наставе са радом, из разлога што је Општина Пландиште погранично место, зато што има 22 нације и, зато што има 5 језика у службеној употреби. Ово такође сматрамо великим признањем за наш рад до сада. Од Регионалног центра Министарства одбране Нови Сад Општина је добила и Захвалницу за остварену сарадњу на пословима планирања одбране.  Сва ова призања су, као што сам већ рекао, резултат марљивог и савесног рада свих нас.

    • Како сте задовољни сарадњом са Покрајинском владом и Владом  Републике Србије?

-Општина Пландиште има изузетно добру и велику помоћ од Канцеларији за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, која  је финансирала реновирање Основне школе у Пландишту, у  вредности од 88 милиона динара, реконструкцију Дома здравља у Пландишту, у вредности радова од око  50 милона динара, реконструкцију Дома за душевно оболела лица у Старом Лецу,  у износу од 70,5 милиона динара.     Општина Пландиште је имала и помоћ од Управе за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине, тако што је финансирала радове на адаптацији Дома културе у  Милетићеву, у вредности од  преко 10,8 милиона динара и радове на адаптацији свлачионице за фудбалере у Великој Греди, у вредости  од преко 7 милиона динара. Покрајинска влада помаже суфинасирање превоза за средњошколце.

У току је реализација донације која је добијена од Покрајине за реконструкцију водоводне мреже у Пландишту. Сарадња је изузетна и ми захваљујемо Влади Републике Србије и Покрајинској влади на досадашњој помоћи.

С. Батало

Цео интервју можете прочитати у штампаном издању Старта 013

Пројекат: „Општина Пландиште – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансиран је из буџета Општине Пландиште