СВЕЧАНИ ДОГАЂАЈ...стипендисти НИС-а са престижних руских универзитета

Друштво

Додељене дипломе стипендистима НИС-а на престижним руским универзитетима

ДИПЛОМЕ ЗА СРПСКЕ  СТУДЕНТЕ

• Завршетком школске 2018/2019. године, друга генерација стипендиста НИС-а, њих 18, завршила је своје студије на угледним руским универзитетима
• Стипендисти НИС-а од септембра ове године постају део НИС-овог тима

 

На Санктпетербуршком рударском универзитету ове године је дипломирало је 1703 студента, међу којима је деветоро српских студената, стипендиста НИС-а, који су се школовали на Факултету за „Нафтно и гасно инжењерство“, на смеровима „Разрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта“ и „Бушење нафтних и гасних бушотина“. Студентима су дипломе уручене у свечаној сали главне зграде Универзитета, а додели диплома присуствовали су ректор Универзитета Владимир Стефанович Литвиненко, први проректор Наталија Владимировна Пашкевич, декани факултета, као и Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора компаније НИС.

Присутнима се на свечаности обратила Данијела Кралус, стипендиста НИС-а, која је проглашена најбољим страним студентом у Руској Федерацији у овој години.

Такође, у Амбасади Републике Србије у Москви, одржана је свечана додела диплома за осам стипендиста НИС-а на Руском државном универзитету за нафту и гас „И. М. Губкин“, који су се школовали на Факултету „Нафтно и гасно инжењерство“, смер „Разрада и експлоатација нафтних и гасних лежишта“. Свечаном догађају присуствовали су дугогодишњи амбасадор Републике Србије у Русији Славенко Терзић, ректор Губкинског универзитета Виктор Георгијевич Мартинов, помоћница ректора Влада Стрелецка, Андреј Јевдокимов, директор представништва НИС-а у Москви, као и Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а и Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора компаније НИС.

На свечаности је са поносом истакнуто да је српски студент и стипендиста НИС-а, Андрија Аврамовић, проглашен најбољим страним студентом у Руској Федерацији у 2017. години.

Преко НИС-овог програма „Енергија знања“, на Санктпетербуршком рударском универзитету до сада је стипендирано укупно 12 српских студената, док је на Универзитету „Губкин“ стипендирано 13 српских студената. Стипендисти компаније НИС који су већ дипломирали на овим универзитетима, постали су НИС-ови запослени, а нови дипломци од септембра ове године такође постају део НИС-овог тима.

•••

    У оквиру посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, у јануару ове године, компанија НИС потписала је меморандуме о сарадњи са ова два престижна руска универзитета. Поред ових споразума, меморандуме су међусобно потписали и руски и српски универзитети. Универзитет из Новог Сада успоставио је сарадњу са Руским државним универзитетом за нафту и гас „Губкин“, док је Универзитет у Београду потписао меморандум са Санктпетербуршким рударским универзитетом. Потписивањем меморандума отворене су могућности за проширење сарадње у оквиру бројних заједничких активности које се планирају између српских и руских универзитета и НИС-а.