Дупљаја

Министар  Недимовић разговарао са пољопривредницима, с разлогом

МИНИСТАР ЈЕ ДАО ОБЕЋАЊЕ, А ТО ЈЕ…

• Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, разговарао са мештанима Дупљаје о највећем проблему који их мучи, о пашњацима који су издати у закуп за ратарску производњу, чиме им  је онемогућена испаша стоке
• Проблем ће бити решен – обећао је министар

Министар пољопривреде у Влади Србије Бранислав Недимовић, у друштву са покрајинским секретаром за пољопривреду Чедомиром Божићем, посетио je општину Бела Црква. С разлогом.

Заједно са Виолетом Симић, председницом општине и њеним сарадницима, министар и покрајоински секретар боравили су у Дупљаји, где су посетили пољопривредно газдинство породице Стојадинов и разговарали са пољопривредницима овог села у општини Бела Црква.

Том приликом, највише је било је речи о највећем проблему који мучи пољопривреднике Дупљаје, а то је немогућност испаше стоке због тога што је пашњак издат у закуп за ратарску производњу.

“Преко наше Управе за пољопривредно земљиште позабавићемо се овим проблемом и локална смоуправа општине Бела Црква врло брзо ће имати одговоре на ова питања која муче мештане насељеног места Дупљаја. Остала питања тицала су се класичних ствари. Разговарали смо о субвенцијама, пензијском и инвалидском осигурању, које ће бити цене у наредној години. Ми имамо буџет у следећој години већи за 18 одсто, већ са првом мером која ће кренути од 15. децембра, за набавку пољопривредне механизације предвиђено је 50 одсто поврата средстава. Након тога, низаће се мере једна за другом које ми имамо на основу Закона о пољопривреди. Презентовао сам и могућности Закона који од уторка иде у расправу у Скупштину Србије, а то је увођење Е-аграра, електронске пријаве субвенција”, рекао је Министар Недимовић.

Виолета Симић, председница Општине Бела Црква, захваљујући се министру Недимовићу и покрајнском секретару Божићу на посети и обећању да ће се проблем са пашњаком решити, рекла је и ово:

“На пашњацима који су издати у закуп постоје салаши, а неки од њих су стари и преко стотину година. За такве салаше не постоје грађевинске дозволе, ради се о објектима који нису легализовани и то је једна специфична ситуација. Једним делом имамо и проблем из разлога што се ти пашњаци наслањају на заштићено подручје. Верујем да ће се ови проблеми брзо решити, с обзиром да тренутно на пашњацима нема никаквих активности у смислу потенцијалног преоравања пашњака. Верујем да смо у правом тренутку ушли у решавање проблема уз подршку ресорног министарства и секретаријата”, изјавила  је Виолета Симић.

Пројекат „Општина Бела Црква – грађанин у функцији актера општинске локалне самоуправе“ суфинансира Општина Бела Црква.