Вршац

Наставља се са акцијом пошумљавања градског подручја

ДРВО ПО ДРВО, ШУМСКИ ПОЈАС, ОАЗЕ…

• Са 1.000 садница, које смо, у сарaдњи са месним заједницама, посадили пролетос,  долазимо до бројке да ће ове године бити посађено око 3.500 садница, што нас сврстава у малобројне градове који могу да се похвале  таквом садњом, не само у нашој земљи него и у Европи, истиче Слободан Јованов, члан ГВ

Град Вршац наставља са акцијама пошумљавања, а ових дана активно се ради на садњи ветрозаштитног појаса у заштићеном подручју Мали вршачки рит.

  • Поред примарног циља подизања пошумљености и унапређења биодиверзитета на територији Града Вршца, радимо и на томе да се формира шумски појас на самој граници заштићеног подручја и на тај начин физички обележимо границу заштићеног подручја Мали вршачки рит са два наизменична дрвореда. За ову годину је планирана дужина од три километра, где је посађено 1450 садница нашег аутохтоног храста лужњака, док је план за наредну годину да наставимо даље ка Вршцу, како би формирали шумски појас око целог Малог рита. И не само то, већ желимо да формирамо шумске оазе у Малом риту, како бисмо унапредили мозаичност станишта, каже Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине.

Вредност радова је 770.000 динара, а средства су обезбедили Град Вршац и Министарство за заштиту животне средине, док саму садњу и даљу негу око посађених садница, ради ЈКП „Други октобар“, који је и управљач заштићеног подручја.

  • Овим пројектом Град Вршац не завршава садњу за ову годину, јер већ ћемо у наредне две, три недеље посадити још око 1.000 садница јасена, липе, бреста. Када урачунамо 1.000 садница, које су у сарaдњи са месним заједницама посађене у пролеће  ове године, долазимо до бројке да ће ове године бити посађено око 3.500 садница, што нас сврстава у малобројне градове који могу да се похвале  таквом садњом, не само у нашој земљи него и у Европи, истиче Јованов.
Пројекат „Град Вршац – грађанин као кључни актер градске локалне самоуправе“ суфинансира Град Вршац.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.