ДОБРО ЈЕ... и млади су ту, надамо се, не само због сликања

Наша саговорница

Милица Јанковић, председница Удружења жена „Нера Кусић“

ЗНАМО ШТА И КАКО, МИ СМО КУСИЋАНКЕ!

• Жене из Кусића су одувек биле гостољубиве и вредне домаћице, увек спремне да госту максимално угоде и да га испоштују, а при том се руководећи тезом „Боље да остане, него да фали“ – каже прва дама најмлађег удружења жена у општини Бела Црква

– Ми смо најмлађе удружење, не само жена, на подручју општине Бела Црква, основано, не случајно, 27. јануара 2022. године, али смо исто тако и најбројније удружење. Тренутно имамо 28 активних чланица. Уз све разлике међу нама – оне старосне, оне у мишљењу, ставовима, карактерним особинама, ми, заправо, савршено функционишемо заједно. Можда баш зато што имамо заједнички циљ, који нас држи на окупу и подстиче да стално изнова стварамо и доприносимо – наводи Милица Јанковић, председница Удружења жена „Нера Кусић“ и додаје да је, кад је реч о самом имену удружења, на оснивачкој скупштини, када се разматрало име удружења, било заправо више предлога. Жене су биле креативне, али су се једногласно одлучиле за назив Нера. Ево и зашто:

Нера је једина планинска река у Војводини, извире у Румунији и протиче крај села Кусић. За Кусићане је она љубимица, има велики значај, зелено-плава лепотица, бисер природе, некад мирна, у пролеће врло дивља и једва укротива, својим брзацима, меандрима, пешчаним и шумовитим плажама и скривеним лагунама, одушевљава Кусићане, али и сваког љубитеља недирнуте природе. Свесни овог богатства нашег села, било је једноставно одлучити се за адекватно име удружења, каже Милица Јанковић.

КАКАВ АМБИЈЕНТ… уз штрудле и слике, и захвалнице и председница општине

– Кусићанке су одувек биле љубазне, гостољубиве и вредне домаћице, спремне за велика и мала славља, да госту максимално угоде и да га испоштују. Код нас домаћице се воде тезом „Боље да остане, него да фали“. С обзиром да живимо на селу, у породичним заједницама које броје пет и више чланова, нама није страно да свакодневно кувамо, месимо, дакле доста времена проводимо у кухињи. Из тог разлога, решиле смо да оснујемо удружење, како бисмо изашле из оквира куће и своје производе пласирале вам ње. У вези са тим, удружење „Нера Кусић“ се највише бави производњом домаћих, традиционалних сланих и слатких ђаконија. Али ништа мање значајно није и то што жене штрикају, хеклају, учествују на хуманитарним манифестацијама, манифестацијама које промовишу живот на селу, штите равноправан положај жена како у породици тако и у друштву уопште, афирмишу женска права – каже наша саговорница и као најзначајније манифестације на којима је ово удружење учествовало, наводи: „Белоцрквански карневал“, „Јасеновачка погачијада“ на прелепој плажи ГАТ, у Врачев Гају такмичење у прављену пројица, сласна „Штрудлијада“ у Дупљаји и још сласнија „Баклавијада“ у Калуђерову, „Опасуљивање“ у Црвеној Цркви и „Крофнијада“ у Белој Цркви, као и Међународна смотра фолклора у Кусићу, али и манифестације пријатеља удружења из братске Румуније…

– Знате, иако нас дели граница, ми смо стекли утисак као да смо најрођенији. Са свих ових манифестација доносимо награде, што је мање важно, али и јако лепе утиске и успомене пуне дружења, смеха, забаве, са пробуђеном жељом да се поново одазовемо. Ипак, морам признати, можда ћу звучати врло субјективно, али највише ми је срцу прирасла наша „Кифлијада“. Можда зато што, као права Соса, уживам у укусу хрскавих кифлица посутих сусамом, можда зато што смо у самом процесу стварања и прилике да будемо креативне, можда зато што се одржава у нашем селу, можда зато што имамо прилику да угостимо, да се одужимо за гостопримство и да прикажемо шта смо спремиле. Користим прилику да Вас и све читаоце, Старта 013, од срца, позовем да посетите „Кифлијаду“ која ће се ове године одржати у недељу, 13. августа 2023. године, са почетком у у 16 часова, у дворишту сеоске сале у Кусићу. Таман да одморите ваше рингле и пећнице и да уживате у укусу разних кифлица – напомиње наша саговорница, којој захваљујемо на позиву.

Кад је реч о сарадњи удружења са локалном самоуправом, Милица Јанковић има само речи хвале, Председница Општине Бела Црква Виолета Симић је, каже, препознала труд и залагање чланица удружења, цени, подржава и подстиче рад удружења, редовно се одазива на позиве и као гошћа и када је потребна подршка.

– Прошле године су нам из локалне самоуправе обезбедили средства и комплетно реконтруисали објекат у којем одржавамо састанке. Разлика је невероватна. Морам посебно да се захвалим и породицама Радосаљевић, Илић и Стефановић из Кусића, на значајним донацијама којима су нам олакшали функционисање. Ми то не заборављамо. Захваљујемо се и другим појединцима што нас подржавају, помажу, одазивају се нашим позивима за помоћ. Морам признати да у почетку није било лако, али када се нешто ради од срца, исправно, истрајно, у општем интересу, дубоко верујем да ће, након неког периода када резултати постану видљиви, све бити онако како треба, поштовано и са већим бројем оних који ће имати жељу да нам се прикључе – напомиње председница Јанковић.

Говорећи о плановима Удружења „Нера Кусић“, његова председница каже да њих има довољно и да се на сваком састанку чује се бар један нови предлог за неку нову активност.

– Волим што су жене креативне и што им ништа није мрско. Волим ту енергију која струји међу нама. Договориле смо, са нашим мештанином Александром Шајићем, израду мурала који ће приказати све значајне дестинације Кусића. Прикључићемо се еколошким акцијама чишћења Нере, то је сигурно. Као и увек до сада, одазиваћемо се на позиве за манифестације, како хуманитарне тако и такмичарске, наставићемо сарадњу коју имамо са КУД-ом „Вукомир Видић Уча“, Ловачким удружењем, као и дивну сарадњу са ОШ „Мара Јанковић“, али и са ФК „Шевац“ из Кусића, који је ове године остварио историјски успех за Кусић, пласман у Јужнобанатску А лигу. Верујем да је на одличну игру наших фудбалера ове сезоне делом утицало и послужење које смо, у име сарадње, припремале за њих – са осмехом задовољства каже Милица Јанковић, председница најмлађег и најбројнијег удружења жена у општини Бела Црква – „Нера Кусић“.

(Старт 013)