ЗА ЧИСТИЈУ СРБИЈУ... Ирена Вујовић и Јован Репац након потписивања уговора

Пландиште

Обезбеђена, нова, додатна средства за чистију животну средину

ШТО ВИШЕ ЗЕЛЕНИЛА, ШТО МАЊЕ ОТПАДА

Ово је још један велики пројекат који има за циљ појачану бригу о заштити животне средине, уређењу зелених површина и уклањању дивљих депонија – истакао је Јован Репац, председник Општине Пландиште, након потписивања уговора са Иреном Вујовић, министарком заштите животне средине

После спроведеног конкурса, Министартво заштите животне средине одобрило је Општини Пландиште нова, додатна средства за реализацију пројекта уклањање отпада у 2023. години, као и за мере превенције за његово нелегално одлагање, боље рећи, бацање тамо где му није место.

Уговор са Иреном Вујовић, министарком заштите животне средине, потписао је Јован Репац, председник Општине Пландиште, који је том приликом изјавио:

На основу спроведеног Јавног конкурса Министарства за заштиту животне средине Општини Пландиште одобрена су нова средства за реализацију пројекта превенције нелегалног одлагања и уклањања отпада у 2023. годинни, односно уклањања дивљих депонија са локација које угрожавају и штете животној средини. Укупна вредност пројекта износи 990.000 динара, од којих смо од Министарства заштите животне средине добили укупно 790.000 динара, док је локална самоуправа у складу са потписаним уговором дужна да обезбеди 200.000 динара кроз сопствено учешће у реализацији пројекта. Ово је још један у низу важних пројеката за општину Пландиште који реализујемо захваљујући одличној сарадњи коју имамо са Министарством заштите животне средине. У складу са реализацијом пројекта уклањање дивљих депонија Општина Пландиште активно ради на уређењу јавних површина. Ово је још један велики пројекат који има за циљ појачану бригу о заштити животне средине, о уређењу зелених површина и уклањању дивљих депонија”, истакао је Јован Репац.

Основни циљ реализације овог пројекта је, поред уклањања дивљих депоније, чишћења и уређења јавних зелених површина, уједно и смањење негативног утицаја на животну средину, побољшање услова живота, креирање зелених оаза и стварање услова за амбијентално уређење простора.

После потписивања 30 уговора са представницима 30 локалних самоуправа широм Србије, министарка Вујовић је, између осталог, изјавила:

Министарство заштите животне средине наставља са уклањањем дивљих депонија. На овај начин, заједно са локалним самоуправама, боримо се за чистију животну средину свих грађана, што је стратешки циљ Министарства и Владе Републике Србије. У претходне две године уклонили смо 730 дивљих депонија, од око 3.500, колико се процењује да их има у Србији. Данас смо потписали уговоре за чишћење више од 170 оваквих локација у 30 локалних самоуправа. Акција ће трајати до 15. септембра, а Министарство је определило 80 милиона динара, чиме ће се покрити 80 одсто трошкова, док осталих 20 процената обезбеђују градови и општине. Ми ћемо обилазити ове локације, да  бисмо се уверили како теку радови и колико ће наша земља чистије и лепше изгледати након њих.

Да подсетимо, Ирена Вујовић је и пре две године, у септембру, посетила Општину Пландиште како би се уверила како теку радови на уклањању дивљих депонија. Тако да…

Пројекат „Једним путоказом до 14 насељених места“ суфинансира Општина Пландиште, Решење бр. 681-3/2023-II од 22. 5. 2023. Ставови изнети у медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.