УВЕК КОРАК ИСПРЕД... Мирјана Дренча

Разговор с поводом

Мирјана Дренча, председница Удружења „Вредне руке жена Ковина“

ГЛЕДАМО НАПРЕД, ТО ЈЕ ТАЈНА УСПЕХА

• За шест година рада „Вредне руке жена Ковина“  освојиле су 150 пехара и награда, а на бројним такмичењима никад нису биле испод трећег места

Удружење „Вредне руке жена Ковина“ више од шест година, колико постоји, својим свакодневним активностима успева да очува оно што ниједна заједница не сме заборавити, а то су њени обичаји, традиција, културно благо и заоставштина предака и то, наравно, за све будуће генерације. Председница Мирјана Дренча тврди да све чланице овог удружења размишљају као једна, као и да су својим радом и трудом успеле да отргну од заборава и сачувају оно најлепше из прошлости Ковина и овог дела Баната.

  • Ја увек гледам напред, како нешто урадити и постићи, а тај ентузијазам делим са осталим чланицама удружења. То је поред труда, тајна успеха нашег удружења. Морам признати, било је потребно много рада да би постигли све оно што смо успели за ових шест година колико постојимо – каже Мирјана Дренча, и са поносом напомиње да је за то време, освојено преко 150 пехара и награда, увек бар једно од прва три места на свакој манифестацији или такмичењу на којем се удружење појавило што је, како сама каже, велики успех али и резултат несебичног рада и труда свих чланица овог удружења. У свему томе највећа подршка и помоћ, напомиње наша саговорница, долази од Општине Ковин која је, поред свега другог, значајно помогла и да ово удружење коначно добије своје просторије.
РУКЕ ДА… део „Вредних руку…“ са својом председницом, она стоји, наравно!
  • Од наше општине смо прошле године добили просторије, које су биле јако запуштене, али смо уз помоћ добрих људи Ковина успеле да обезбедимо средства која су била потребна за њихово уређење, тако да је сада наше Етно-ћоше доступно свим нашим суграђанима, али и гостима Ковина. Ту се могу видети бројни експонати, стари, заборављени предмети које смо ја и друге чланице прикупили током година: старе народне ношње, хеклани радови, разни апарати, попут старог радија и грамофона, лампи, фењера, све оно што говори о некадашњем животу у нашем лепом граду. Већ сада просторије постају тесне за све наше експонате па неке од њих морамо држити по кућама, али сам сигурна да ће локална самоуправа имати слуха и могућности да нам обезбеди неке веће и боље просторије – каже прва дама удружења “Вредне руке жена Ковина” и додаје да су просторије удружења отворене за јавност уторком и петком од 17 до 19 часова, али и да су, ако се најави нека групна посета, врата удружења отворена и ван тог времена.

“Вредне руке жена Ковина” имају одличну сарадњу са локалном самоуправом, оцењује наша саговорница и напомиње да ово удружење често сарађује и са Домом културе, као и са Туристичком организацијом, посебно када је потребно спремити неко ексклузивно послужење.

  • Све смо врсне куварице и посластичарке, па смо задужене за послужења за разна окупљања. Посебно се трудимо да сачувамо неке старе посластице које су данас готово заборављене, попут китикеза, штрудли, гурабија. Поред тога, са Основном школом често организујемо радионице како би нашу децу упознали са старим вештинама попут хеклања, штрикања или других вештина. Наравно, много сарађујемо и са другим удружењима жена, идемо где нас позову, а и многа удружења из других средина долазе код нас. Тако смо недавно били на Панчевачком карневалу, а чека нас посета Сомбору – каже Мирјана Дренча и додаје да удружење ових дана очекује и “Стари Лала” у Ковину, манифестација за коју ће чланице спремити колаче које ће делити својим суграђанима и гостима свога града.

„Вредне руке жена Ковина“ не баве се само кулинарством, прошле године су, у оквиру пројекта  “Засади дрво – негуј душу“, који је финансиран од стране Покрајинског завода за равноправност полова, посадиле велики број садница ружа и дрвећа на територији Ковина и тиме улепшале свој град.

Па, не зову се оне случајно „Вредне руке жена Ковина“.

(Старт 013)