ИЗ ПРОЈЕКТА У ПРОЈЕКАТ... Милан Гарашевић

Ковачица – РЕЧ ИМА…

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица

НАПРЕДАК У СВИМ АСПЕКТИМА ЖИВОТА ГРАЂАНА

• Пред нама су и даље велики изазови, али ја сам сигуран да ћемо, уз тим који имам поред себе, успети да завршимо све што смо планирали, а планирали смо доста тога

Година која се полако завршава, за општину Ковачица била је вишеструко успешна, можемо то са сигурношћу рећи. Наиме, 2018. годину је обележило много вредних и важних пројеката у области инфраструктуре, образовања, социјалне политике, здравства, дакле, побољшање у свим аспектима живота наших грађана.

Првенствено, издвојио бих почетак комасације у Дебељачи, расписан је тендер. Затим завршени су радови на реконструкцији водоводне мреже у Ковачици и Уздину, а обезбеђена је и пијаћа вода за мештане Ковачице кроз рад фабрике воде. Такође, рекоструисана је расвета у центру насељеног места Црепаја, а започета је и прва фаза пута према Тамишу.

Што се инфраструктуре тиче, додао бих и да су после више година први пут закрпљене ударне рупе у општини, једна улица у Самошу је асфалтирана, друга припремљена за асфалтирање. У области улагања у инфрастурктуру која је намењена култури, поносно издвајам завршени Дом културе у Путникову. Додао бих и да наши ђаци у Ковачици имају посебан разлог за радост, јер се у парку испред школе и вртића управо приводе крају радови на модерном дечјем игралишту са гумираном подлогом. Игралиште је управо онакво каква можемо видети у великим градовима. Такође, ове године смо саставили Стратегију одрживог развоја, и то  за наредних седам година, дакле период од ове, 2018. године до 2025. У складу са свим заинтересованим субјектима у различитим областима: у области функционисања локалне самоуправе, привреде, културе, пољопривреде, невладиног сектора у смислу удружења грађана у општини.

У области образовања, показали смо велику бригу за наше малишане. Сви ђаци прваци у општини Ковачица добили су лектиру за први разред и анатомске ранчеве за срећан почетак школске године. И то је само делић целокупне популационе политике коју водимо на нивоу општине. Поред тога, а у сарадњи са Покрајинском владом, свим ученицима обезбеђено је суфинансирање превоза у износу од 4.000 динара на месечном нивоу, а свако друго дете у породици путује бесплатно. Поред тога, све осетљиве групе деце, деца са посебним потребама, деца из хранитељских породица, као и деца са инвалидитетом, добијају бесплатан превоз током редовног школовања и то укључује све ученике без обзира на то да ли путују у Панчево, Београд или Зрењанин.

Од ове године у области образовања увели смо посебна стручна лица која се брину о деци са посебним потребама током редовног школовања. Лица закон препознаје као личне пратиоце и њихово је задужење да деци помогну око свих потреба током боравка у школи. Потребе за личним пратиоцима биће и веће током наредне школске године. Садашњим буџетом предвидели смо осморо пратилаца, а у наредној години тај број ће се повећати, сасвим сигурно. О улагањима у области образовања такође се може пуно говорити, али издвојио бих куповину пећи за самошку школу, реконструкцију фасаде у идворској школи, а отворили смо још једно одељење вртића при Основној школи у Црепаји и тиме су сва деца са листе чекања била примљена у редовно образовање. У уздинском вртићу замењене су столице и столови који су били дотрајали и застарели. Око 200.000 динара издвојено је у ове сврхе. Поред тога, близу 50.000 динара је издвојено за замену електричних инсталација, па се овим активностима у великој мери побољшао квалитет боравишног простора деце.

У Радној јединици Предшколске установе „Колибри“, у Дебељачи, урађена је санација зида и неопходни грађевински радови.

Тренутно стање у вртићима у Идвору, Падини и Ковачици је према свим стандардима прописаним законом, па није било потребе да се изводе радови или набавља нов дидактички материјал. У Самошу су купљени неопходни ормарићи и тепих, а за школу су обезбеђена средства за куповину котла за грејање.

Општина Ковачица породиљама обезбеђује 20.000 динара за новорођене бебе, а ја волим да истакнем да је то једна од омиљених активности током године и сваки пут се радујем када сам у прилици да присуствујем додели.У прилици сам сада да најавим да ће и ове године за малишане бити приређен посебан програм у оквиру наше Новогодишње недеље. Првенствено, наши прваци сви заједно, из свих седам насељених места наше општине, октиће јелку на ковачичком тргу, уз посебан програм, а касније, 28. децембра заказали смо и посебан догађај – Пеђолино и Новогодишњи пут око света, с тим да ће свако дете које има пребивалиште на територији општине Ковачица, уз посебну позивницу добити и изненађење.

О успесима у области туризма не треба ни говорити с обзиром на то да су медији помно пратили готово све манифестације једне од наших најуспешнијих организација, Туристичку организацију општине Ковачица. Као најважније манифестације ове године издвајамо Караван наиве, други по реду, Сајам рукотворина, Новогодишњи вашар и предтакмичење за Драгачевски сабор трубача, који се сваке године одржава у Падини. Иначе, Караван је организован у оквиру прославе Ковачичког октобра и који је ове године пропутовао нашом земљом и на тај начин промовисао наше сликаре и њихов рад.

У области здравства  ове године је, такође,  направљен велики помак. Дом здравља излази из великог дуга који је направљен у једном периоду недомаћинског управљања најважнијом установом у општини Ковачица. Срећом, ми смо успели да спречимо колапс, постигнемо договоре са добављачима и чак уложимо средства у кречење, обнову и отварање новог одељења – Одељења физијатрије у Падини.

Завршени су пројекти за сва места у општини Ковачица, надам се у наредној години да ћемо свом снагом почети са радом на тим пројектима. Пред нама су и велики изазови, али ја сам сигуран да ћемо, уз тим који имам поред себе, успети да завршимо све што имамо у плану.

Што се тиче сарадње са Покрајинском владом и Владом Републике Србије, сарадња је увек била на високом нивоу, а Општина Ковачица сматрана је једном од заиста успешних општина, па је самим тим и завредила поверење свих институција, и једне и друге владе.