ОДГОВОРНА ПОЛИТИКА... др Зоран Тасић

Опово – РЕЧ ИМА…

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ОСТВАРИЛИ СМО ОНО ШТО СМО ОБЕЋАЛИ

• У четвртој години мандата приоритети су завршетак пута Опово – Дебељача, наставак реконструкције водоводне мреже, уградња нових софтвера у фабрици воде, као и изградња спортске хале у Опову

Ако је прву годину нашег мандата обележила реорганизација и консолидација општинских ресурса, а наредну свеобухватни радови на реконструкцијама и реновирању, 2018. годину описао бих као градитељску. Годину која је иза нас обележила је реализација неколико великих грађевинских пројеката, који по значају превазилазе локалне оквире.

Пре свега, издвојио бих пројекат изградње пута Опово – Дебељача, који ће на најфункционалнији начин повезати две суседне општине Опово и Ковачицу. Ове године су реализоване прве четири фазе изградње, односно 4,2 километра саобраћајнице, а обезбеђена су средства и изабран извођач радова за наредне две фазе. Пројекат је суфинансиран од стране Фонда за капитална улагања АП Војводине и заједно са њима планирамо да пројекат комплетно завршимо до краја грађевинске сезоне наредне године. У питању је саобраћајница која има вишеструки значај за локално становништво у смислу економског, образовног и туристичког аспекта.

Још један грађевински подухват остварили смо ове године, у виду изградње модерне пешачко бициклистичке стазе која повезује Опово и Баранду. Ова стаза, поред туристичко – рекреативног потенцијала, значајна је у смислу безбедности саобраћаја јер је саобраћајница регионалне категорије, која повезује ова два изузетно фреквентна места, тако да се  изградњом наменске стазе за бициклисте и пешаке овај проблем коначно решио.

Велики посао смо урадили у Сефкерину, где је асфалтирано два километра периферних улица и тако решили вишедеценијски проблем грађана који ту живе. Наставили смо и пројекат реконструкције водоводне мреже и у две оповачке улице заменили старе азбестне цеви новим полиетиленским. Поред ових, условно речено, већих пројеката, реализовали смо и низ мањих грађевинских пројеката на уређењу централних зона насеља, изградњом паркинга, платоа, тротоара, стаза и кишних канала, реновирање фасада и аутобуских стајалишта, уређивања зелених површина и санирања ударних рупа.

Значајно смо суфинансирали пројекте јавних установа – Основне школе, Предшколске установе, Центра за социјални рад, Дома здравља, Општинске народне библиотеке и Културног центра. Издвојио бих пројекат увођења бежичног интернета и видео надзора за оповачку  школу и хот спот за централне зоне насеља, као и чињеницу да и ове године нема неуписане деце у дневном боравку предшколске установе.

Локално комунално предузеће је током последње три године постало солвентна фирма, која је ове године самостално реализовала већи број пројеката, а за будуће функционисање фабрике воде значајно је умрежавње изворских бунара и ремонт пумпи на подстаницама. ЈП „Младост“ ради добро и обавља шири дијапазон комуналних услуга.

У сарадњи са Центром за социјални рад Опово и Црвеним крстом Опово, континуирано, трећу годину спроводимо активну социјалну политику која се базира на помоћи социјално угроженим категоријама. Приоритет су нам брига о старачким домаћинствима и социјално угроженим породицама са више деце. Кроз праксу „Отворена врата“, где сваког петка примамо грађане, анализирамо њихове проблеме и помажемо на разне начине. И ове године смо за 100 домаћинстава обезбедили огревна дрва за зиму.

Током летње сезоне спроведена су редовна третирања у сузбијању ларви и одраслих форми комараца, крпеља и амброзије, очишћен је већи број дивљих депонија и организоване бројне акције из области заштите животне средине. Настављена је одлична сарадња са невладиним сектором и удружењима, тако да је локална самоуправа суфинансирала већи број пројеката и манифестација.

Инвеститори су све заинтересованији за нашу средину, отворено је више мањих фирми, а са неколико страних инвеститора смо у преговорима. На почетку мандата сам рекао да ми је циљ да се до краја мог мандата незапосленост у општини смањи за 30% и могу да кажем да смо сада на око 20%. Волео бих да је то све много више, али добро је што смо се покренули са мртве тачке и што се све креће на боље.

Наравно, са одговорном политиком настављамо и у 2019. години када је у плану низ нових пројеката. За неке од њих смо већ обезбедили средства, а за неке имамо припремљену пројектну документацију. Приоритет је завршетак пута Опово – Дебељача, затим наставак реконструкције водоводне мреже, уградња нових софтвера у фабрици воде, као и изградња спортске хале у Опову. Улазимо у четврту годину мандата која би требало да буде круна нашег трогодишњег рада. Дочекујемо је са великим амбицијама али са већ спремљеном стратегијом и реалним плановима. Не обећавамо немогуће, али оно што обећамо обавезно и испунимо.

Велику подршку имамо од стране републичких и покрајинских органа и овај напредак на локалу је рефлексија оног што раде председник и Влада Републике Србије. Без обзира што су економске реформе увек болне и непопуларне, одговорном политиком председника Александра Вучића, Србија се сада креће путем економског опоравка и напретка. Нажалост, наша земља се налази у турбулентној спољнополитичкој ситуацији, где наш председник још једном показује своје државничке способности. Чврсто верујем да ће се председник Вучић изборити за најбоље решење тренутне кризе и учинити све да заштити српски народ на Косову и Метохији.

Пројекат: „Опово – сва четири насеља са све четири стране општине“ суфинансира Општина Опово