ДА СЕ ДАБИ ОДУЖИМО... Зоран Рајачић

Разговор с поводом

Зоран Рајачић, председник Удружења спортиста “Српска Спарта” из Панчева

МИ СЕ ПО ХУМАНОСТИ ПРЕПОЗНАЈЕМО

• “Српска Спарта” је удружење које током 12 година свог постојања организовало бројне спортске, културне и едукативне манифестације којима је њени чланови много пута показали своју хуманост

Панчевачко Удружење спортиста и љубитеља спорта “Српска Спарта” постоји већ 12 година и током тог времена организовало је бројне спортске, културне и едукативне активности од којих је већи број имао хуманитарни карактер. Како за Старт 013 каже Зоран Рајачић, председник овог удружења, “Српска Спарта” је друштвено одговорно удружење, чији је основни циљ покретање акција везаних за афирмацију спорта, али и подизање свести о значају бављења спортом за целокупни квалитет живота сваког појединца, а тиме и целе друштвене заједнице.

– Током ових 12 година колико постојимо, “Српска Спарта” је постала синоним за једну добру и успешну организацију која стоји иза, како едукативних садржаја, попут трибина против наркоманије које организујемо од почетка, тако и културних програма који су окренути одржању традиције и традиционалних вредности. Морам рећи да, када је реч о нашој борби против наркоманије, само једно дете да смо спасили од те пошасти, ми би то сматрали великим успехом – каже наш саговорник наглашавајући да су те трибине увек веома посећене и подсећа да се дешавало и то да није било места за све заинтересоване који су желели да учествују на трибини. То се десило на прво организованој трибини у великој сали Градске управе Града Панчева када је око две стотине грађана, углавном деце, остало испред зграде. Како Рајачић каже, циљ и јесте да се овим трибинама што већи број младих анимира, па је тако ово удружење крајем прошле године, у децембру такву трибину против наркоманије организовало у панчевачкој Хали спортова, која је била дупке пуна што је права реткост да се таквим програмом то постигне. Кад је реч о културним активностима, поред трибине посвећене Михајлу Пупину, “Српска Спарта” редовно организује Ђурђевдански уранак у сарадњи са Преображенским храмом у Горњем граду који је, поред литије, обележио и пригодан културни програм.

– Временом и нашим радом постали смо најзначајније удружење по питању организације оваквих програма. Међутим, нисмо ми ту ништа ново измислили већ смо све то предузели из неких ранијих времена. Чак и само име нашег удружења “Српска Спарта” датира из 1848. године и Мајске скупштине , веома важног датума за нашу историју, а када је наш град добио ово име – објашњава Зоран Рајачић. Он такође каже да се током организације свих ових дешавања посебно пази на безбедност учесника, у чему ово удружење увек има подршку локалних власти и свих надлежних институција, организација и јавних предузећа због чега им је он захвалан.

ЧАСНИ КРСТ

 “Српска Спарта” је традиционално и ове године, шесте по реду, у сарадњи са Преображенским храмом из Панчева организовала пливање за Часни богојављенски крст, које је окупило бројне пливаче, од којих је најуспешнији био Панчевац Лука Стаматов. Поред великог броја посетилаца, програм су употпунили и коњаници из Горњег града, њих преко педесет. Први човек “Српске Спарте” Зоран Рајачић оцењује да је сваке године ова манифестација све посећенија, лепша и успешнија.

    Ипак, “Српска Спарта” је удружење којем је спорт у првом плану, и отуд организовање бројних турнира у разним спортовима, попут кошарке, фудбала, одбојке на песку… Али како  борилачке вештине представљају спорт којим се бави највећи број чланова овог удружења, тако организовање представља оно у чему је “Српска Спарта” најбоља а успешна организација чак 12 таквих великих спортских догађаја, ММА мечева то најбоље илуструје. Ове године “Combat Chalenge” одржан је прошлог викенда у Хали спортова у Панчеву где се, по традицији окупио велики број љубитеља борилачких вештина. Одржано је девет борби у којима је учествовало највише бораца из Панчева, њих петорица.

Организовањем ове вечери борилачких вештина “Српска Спарта” је поново показала и оно по чему је најпознатија, своју хуманост. Наиме, део прихода од овог догађаја намењен је за помоћ Милошу Обреновићу – Даби, једној од живих легенди Панчева који је познат и ван граница нашег града па и Србије, човеку који је током живота бавио разним пословима па и организовањем великих манифестација, човек са многим познанствима који се дружио са многим знаменитим људима, посебно глумцима и певачима са којима је много радио. Он је и један од оснивача овог удружења. Како је његово здравствено стање, после можданог удара и каснијих компликација, веома лоше, чланови “Српске Спарте” су одлучили да се на овај начин одуже једном од људи који је то удружење направио онаквим какво је оно данас. Иначе,”Српска Спарта” је током свих ових година помогла бројним својим суграђанима којима је помоћ била потребна.

– Препознатљиви смо по томе да за све што организујемо ми се трудимо да буде хуманитарног карактера, а отуда и Новембарска награда Града Панчева коју смо добили пре три године која нам је била подстрек да још више радимо, да још више помажемо људима. Волим да кажем да оно што је тешко, ми ћемо то урадити одмах а за оно што је немогуће, требаће нам нешто времена. Трудимо се да некоме улепшамо живот како можемо па смо тако током година помагали угроженим породицама, деци, старима, болеснима па и установама, попут Дома слепих или Дома за децу “Споменак” у Панчеву. Помагали смо свима, не само Панчевцима већ је ту било и људи из других градова којима је помоћ била потребна. Ове године, напомиње Зоран Рајачић,  овај наш турнир организујемо за помоћ нашем Панчевцу Дабу, човеку од кога смо много научили, а који је такође многима и сам помагао када је могао.

И. Владан

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево