Београд

Одржан традиционални „Прес слалом Србије“

„СТАРТОВЦИМА“ ПРВО И ТРЕЋЕ МЕСТO

Као најава предстојећег Сајма аутомобила, а у организацији УНС-а и Београдског сајма, у Београду је 17. марта одржан традиционални „Прес слалом Србије“.

На овом, по свему специфичном, више дружење и упознавању  него такмичењу, учествовало тридесет посада, са више од 70 такмичара.

На полигону дугом 200 метарат требало је, по задатом итинереру, проћи нимало једноставан аутослалом. Победници су одлучивани буквално са стотинкама секунди предности.

У категорији „новинара“, у класи мотора до 1200 кубика победио је Милош Живковић, а у класи преко 1200 кубика најбољи је био Никола Исаков, новинар-сарадник Старта 013, док је треће место освојио Александар Исаков, такође, сарадник Старта 013.

(Фото: Борислав Исаков)

Панчево

ОШ „Борисав Петров Браца“ прославила 57. рођендан

АФИРМАЦИЈА ОНИХ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ

Шестог дана марта, ОШ „Борисав Петров Браца“ прославила је свој 57. рођендан. Тога дана одржана је свечана приредба на којој су ученици рецитацијама, плесом, песмом и глумом одушевили присутне госте и родитеље. Публика је уживала у разноврсном програму: песмама на италијанском и француском језику, драматизацији комичних ситуација из школских клупа, представљању азбуке преко пројектора, рецитацијама о школи, као и промовисању правилног и безбедног коришћења интернета. Али, то није било све. Обележавање Дана школе наставило се и наредних дана кроз низ различитих активности. У склопу планираног програма прославе одржане су бројне креативне радионице у којима су учествовали ученици од првог до осмог разреда. Почетак свечане недеље био је у знаку ликовне уметности, па је у холу школе одржана изложба ученичких радова, а одржане су и бројне утакмице у малом фудбалу, кошарци, као и одбојкашки меч између ученика и наставника.

Крај недеље остављен је за различите квизове. Ученици су, уз игру и забаву, учествовали у квизу опште културе, а могли су и да покажу своје знање из књижевности у занимљивом интерактивном квизу. Све ове активности одвијале су се у пријатној атмосфери, где су се ученици и наставници, осим навијања за своје екипе, и дружили. Све активности поводом обележавања Дана школе пажљиво су планиране и осмишљене, а с намером да се укаже на битне вредности које ова школа годинама негује.

Селеуш

Завршени радови на уређењу просторија Месне заједнице

УСКОРО И СРЕЂИВАЊЕ ЦЕЛЕ ЗГРАДЕ

Уређење зграда месних заједница у општини Алибунар настављено је санацијом унутрашњих просторија Месне заједнице у Селеушу, на чијем оспособљавању се радило у протеклом периоду.

„Знатна средства су планирана за инфраструктурне пројекте у Селеушу.  До краја 2018. године планирали смо замену прозора  и комплетну санацију фасаде објекта зграде Месне заједнице, чиме ћемо је потпуно оспособити и безбрижно предати на коришћење нашим суграђанима. Поред тога, у плану је и замена крова изнад дела зграде у коме се налази библиотека. Ово је веома важно јер ћемо сачувати архив, али и повећати број књига у библиотеци, која ће бити на располагању становницима Селеуша и околних села“, каже Младен Ћурувија, председник Савета МЗ Селеуш.

Средства за реализацију и ове санације  обезбеђена су из буџета општине Алибунар, радови су завршени у року, а поред просторија канцеларије Месне заједнице, уређене су  канцеларије матичара и просторија спортских клубова.  Завршене радове је обишао представник Кабинета председника општине Зоран Срдић, који је похвалио рад младог колеге и пожелео му успешан завршетак свих планираних радова у овој години.

(Према: Општински портал)

Владимировац

Одржан 5. Фестивал народних обичаја „Марцишор 2018“

ТО  САМО НА „МАРЦИШОРУ“ ИМА

У Владимировцу је (због временских неприлика, недељу дана касније од уобичајеног 1. марта), уз учешће бројних гостију из јужног и средњег Баната, али и из Смедерева и суседне Румуније, одржан је 5. Фестивал народних обичаја, под препознатљивим називом „Марцишор“.

Први део манифестације одржан је у фискултурној сали ОШ „Први мај“, где су удружења жена из Владимировца, Банатског Новог Села, Барица и Николинаца показали сва своја умећа у справљању и сланих и слатких специјалитета, а други, у препуној сали Дома културе, у којој су гледаоци уживали у разноврсном и садржајном културно-уметничком програму. Своја оригинална уметничка остварења, поред домаћина, ученика ОШ „Први мај“ , приказали су и основци из смедеревске ОШ „Бранко Радичевић“, затим основци из Николинаца, Селеуша, Уздина, Ечке, Локава, као и гимназијалци из румунског Сан Петра и Гимназије „Борислав Петров Браца“ из Вршца.

Свечаној манифестацији присуствовали су и председник СО Алибунар Синиша Гавранчић,  румунски конзул у Вршцу Георге Дину, Снежана Олушки Влачић, руководилац Школске управе  Зрењанин,  Анишоара Царан, у Румунском националном савету задужена за просветна питања и други уважени гости.