НАЈБОЉА У СРБИЈИ 2017... Зорана Барјактаровић (Фото: Тања Војнов)

Сусрети

Зорана Барјактаровић, најбоља спортисткиња града Панчева за 2017. годину

НОВИ ЦИЉ: НОРМА ЗА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

• Најбоља спортисткиња Града Панчева за 2017. годину, најбоља алтетичарка Србије у категорији млађих сениорки, такође, за прошлу годину, државна атлетска првакиња, европска вицешампионка, првакиња у дизању тегова…

После јутарњег тренинга, усред припрема за предстојећу летњу сезону, имали смо прилику да разговарамо са Зораном Барјактаровић, атлетичарком Атлетског клуба “Динамо” из Панчева и по многима, најперспективнијом младом српском атлетичарком данас.

На наше прво питање како је почела да се бави атлетиком, Зорана са осмехом каже да је после учествовања на такмичењу „Најбржи основац Панчева“, као тринаестогодишња девојчица, од тренера који је највероватније већ тада у њој запазио оно нешто што чини успешне спортисте, добила понуду да почне да тренира атлетику. Понуду је прихватила, како каже и због жеље да се нечиме бави као и њени школски другови и ето, од тада је везана за атлетику, за коју каже да јој се одмах свидела. Тако је Панчево добило још једну успешну спортисткињу, а иако је проглашена за најбољу спортискињу Панчева за прошлу годину, Зорана је својим постигнутим резултатима доказала да и Србија и те како може рачунати на њу, и то са великим надама и очекивањима.

У ДРУШТВУ ИВАНЕ…
   Сви спортисти у Србији су категоризовани од стране надлежних савеза. Постоји три категорије: национални, међународни и врхунски спортиста. Панчевка Зорана Барјактаровић је прошле године добила статус међународног спортисте и то као једина млађа сениорка у Србији. Тај статус са једне стране представља признање за постигнуте резултате а са друге  олакшава учествовање на разним репрезентативним такмичењима. Тако ће Зорана бити међу пет атлетичара који ће се на Медитеранским играма такмичити за Србију, и то поред Иване Шпановић, Емира Бекрића, Асмира Колашинца и Михаила Дудаша. 

За атлетску репрезентацију Србије Зорана Барјактаровић се такмичи од 2010. године, а открива нам и да је једне године наступала у све три категорије: у јуниорској, млађој сениорској и сениорској, у којој је учествовала у штафети. Иначе, сваке године Зорана на државним такмичењима или Балканијади освоји по неку медаљу, тако да их  данас има преко 120, међу којима су најзначајније оне са државних такмичења, њих преко 40, од којих су готово све златне. Ова млада Панчевка је данас првакиња Србије у дисциплинама на 60 и 200 метара у дворани и 100 и 200 метара на отвореном.

– До сада сам у свим категоријама била првакиња Србије. Ипак, прошла, 2018. година ми је била најуспешнија што се тиче резултата: проглашена сам за најбољу спортисткињу града Панчева, а од стране Атлетског савеза и за најбољу млађу сениорку у Србији у атлетици. Поред освојених медаља учествовала сам на Универзијади и Европском првенству за млађе сениоре, а на Купу Европе сам освојила друго место на 100 метара – скромно набраја наша саговорница своје успехе, додајући да су хиљадити делови секунде одлучили победницу те трке, али да је тада остварила свој лични најбољи резултат, а том трком је успела да репрезентацији донесе највећи број бодова.  Ипак, како никада ништа није идеално, тако је и овај низ успеха прекинула болест, а Зорану натерала да прескочи ову зимску сезону. Тако ова млада Панчевка не учествује на такмичењима која се ових дана одвијају, од сениорског Првенства Србије у дворани, Балканијади или Србија опену, интернационалном такмичењу које последње три године окупља звучна атлетска имена и за које нам она каже да полако добија на значају чему у прилог говори и чињеница да на њему ових дана учествује и Ивана Шпановић.

Ипак, ова пауза је искоришћена да се спреми за предстојећу летњу сезону а о тим својим плановима Зорана каже: – На Купу Европе ћу учествовати у екипи “Црвене звезде”, а после тога ту је и Првенство Европе за сениоре у Берлину које ће бити врхунац сезоне. Морам да кажем да је норма за ово такмичење у дисциплини на 200 метара 23,50 а да сам ја на државном првенству прошле године трчала 23,45 секунди, али где је дозвољени ветар 2,0 а мени је био 2,3 тако да због те несрећне околности ја и даље морам да јурим ту норму. Ипак, добро је то да ме је Атлетски савез свакако уважио као једног од кандидата за то европско првенство што је предуслов да ми кроз разне пројекте помогне тако да се сви надамо да ћу ту норму и испунити. Поред тога ту су и Медитеранске игре за млађе сениоре и сениоре и то би било то од планова за ову сезону – објашњава Зорана Барјактаровић додајући да се увек дешавало да кад је било време за постизање норме њој падала форма. Зато је ове године сав рад подређен томе циљу, каже она и наглашава да се и прошле године спремала за европско првенство,  али да ју је повреда спречила да покаже оно најбоље од себе. – Ко зна зашто је то добро, увек се у спорту нешто научи из тих повреда и пораза. Сан ми је да постигнем норму за Олимпијаду јер то јесте сан сваког спортисте, а надам се и државном рекорду на 200 метара за шта мислим да сам сада спремна – каже наша млада атлетичарка и наводи да су

ТИМ

   Зоранин тренер Љупчо Цветкоски је прошле године од стране Атлетског савеза Србије проглашен за најбољег тренера млађих сениорки, а за свој успешан рад добио је још једно својеврсно признање пошто је дошао на чело стручне комисије Савеза за спринтере. Последње две године са Зораном раде и физиотерапеут Слободан Марковић који се показао и као одличан мотиватор, као и Брана Јованов, некадашњи први човек Дизачког клуба “Динамо” који са Зораном ради на њеној кондицији. –  То је за сада  добитна комбинација, а да би велики резултат коначно стигао потребно је само да се још неке коцкице поклопе – сматра Зорана Барјактаровић.

    Наша млада атлетичарка нам потврђује и оно што сви ми знамо, а то је да иза сваког успешног спортисте стоји један стручан тим. У њеном случају основа тог тима је њен дугогодишњи тренер са почетка приче, Љупчо Цветкоски, са којим ради од својих првих тренинга и за којег каже да је свакако заслужан за њен успех. Када сав рад и труд резултира успехом, кад се сваке године отварују све бољи резултати, ту не треба ништа мењати, сматра наша саговорница и додаје да јој у припремама и свакодневним тренинзима последњих година помажу и њен клупски колега и познати панчевачки дизач тегова Филип Влајић, који ју је и “заразио” овим спортом. Тренирање дизања тегова показали су се веома корисна за нашу младу атлетичарку јер је добила на снази и експлозивности, појашњава њен тренер и пре свега пријатељ, Филип, који јој је и у овој прилици правио друштво, додајући да тркачима на кратке стазе то неопходно како би добили на брзини.

Треба напоменути да Зорана од прошле године носи и титулу првака Србије у дизању тегова, у категорији до 63 килограма за млађе сениорке и да је поред Влајића и својих колегиница из “Динама” Тамаре Полић и Анђеле Тасић учествовала у пројекту оживљавања овог спорта у Панчеву. Та медаља је, по њеним речима можда и било одлучујућа да је Спортски савез Панчева прогласи за најбољу спортискињу у веома јакој конкуренцији у којој је била и наша пливачица Ања Цревар, која је учествовала на Олимпијади и која има европску златну медаљу у млађој категорији. Све то је доказ да Панчево јесте прави град спорта, а наравно ту је и подршка коју пружа спортистима, а међу њима и Зорани Барјактаревић. Поред локална самоуправе, Зорана додаје да јој у свакодневним тренинзима и припремама помаже и покрајински Секретаријат за спорт, као и Атлетски савез Србије и Олимпијски комитет и каже да се нада да је сву ту помоћ оправдала постигнутим резултатима.

Поред свакодневног бављења спортом, Зорана налази времена и за студирање. Студент је менаџмента на београдском Факултету организационих наука и ту борбу на два фронта са успехом решава. Како сама каже, увек је била одлична у школи тако да студије, и поред свих других обавеза, не треба да чуде. Све то захтева много одрицања али постигнути резултати све то оправдавају, баш као у спорту: – Не мислим да сам нешто изгубила својим бављењем атлетиком. Исплати се сав рад, труд и време уложено у тренинге посебно када знаш да неко цени то што радиш – каже Зорана Барјактаровић и наглашава да је сваком спортисти потребно пуно труда и рада да би само дошао до могућности да учествује на неком великом такмичењу што је чињеница коју многи људи не разумеју.

В. Илић

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево