Вршац

Међународни дан Рома обележен бројним садржајима

ДРУЖЕЊЕ, ИГРА, ПЕСМЕ, ЗДРАВЕ НАВИКЕ…

• Већ традиционално, Дан Рома обележен је у ОШ „Паја Јовановић“ и тнизом манифестација, како едукативних, тако и оних промотивних

Међународни дан Рома, 8. април, установљен је 1990. године, на дан одржавања ромског скупа у пољском граду Сероцку, с циљем афирмације ромске културе и указивања на проблеме с којима се ова национална заједница суочава широм света.

У  Вршцу се, већ традиционално, Дан Рома обележава у ОШ „Паја Јовановић.  Тако је и ове године.  Прошле недеље организована су предавања и радионице. Едукативну радионицу за ученике 8. разреда о значају уписа у средњу школу и професионалној оријентацији припремила је педагошка асистенткиња за рад са ученицима из осетљивих група.

Волонтери Црвеног крста одржали су интерактивно трибину Појам трговине људима, док су нижи разреди учили о дечијим правима, толеранцији и равноправности. Ковчежић пријатељства допуњен је новим изрекама, правима…

За полазнике образовања одраслих припремљена је презентација  – Историја Рома и Знамените личности, као и предавање Патронажне службе Дома здравља Вршац о формирању здравих навика.

Завршна манифестација огледала се у приредби „Деца – деци“, одржаној у петак, 8. априла, на сам на Дан Рома.

Ученици нижих разреда припремили су приредбу за своје другаре, а постављена је и мини изложба даровите ученице 4. разреда Маре Тасић.

Чланови Градског већа Маја Ристић Лажетић и Мирослав Лепир својим присуством подржали су обележавање Дана Рома.