Данка Васиљевић, извршна директорка ЈВП „Воде Војводине“

Нови Сад

Међународна регата „Воде Војводине“ испловила са 250 регаташа

ПРОМОЦИЈА ПЛОВИДБЕ И НАУТИЧКОГ ТУРИЗМА

• Регата има и значајан хуманитарни карактер, те ће се током трајања деветодневне пловидбе сакупљати пластични чепови, а од прикупљених средстава, у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“, купиће се помагало за четрнаестогодишњу девојчицу из Футога 

Међународна Регата „Воде Војводине“, 14. по реду, испловила је 21. јуна из Новог Сада, а за девет дана пловидбе прећи ће маршруту од 320 километара по војвођанским рекама и каналима. Ове године пловиће се на релацији Нови Сад – Бабатово – Бечеј – Србобран – Руски Крстур – Каравуково – Бачка Паланка, а повратак је 29. јуна у Нови Сад, када ће се на новосадском Штранду обележити крај регате и Међународни дан Дунава.

Овогодишња регата броји 90 пловила и око 250 регаташа, од којих је 50 деце, а у пловидби учествују и посаде из Аустрије, Хрватске и Словеније.

  • Регата се организује у циљу промоције пловидбе и наутичког туризма Војводине, а ове године стављен је акценат на промоцију риболовних вода и риболова. Сви учесници регате на поклон добиће штап за пецање, а у овом спорту опробаће се и деца и одрасли на такмичењу које ће бити одржано 25. јуна у Србобрану на новоизграђеним пецарошким местима. У циљу промоције рибарства и очувања рибљег фонда и овогодишњи лого Регате „Воде Војводине“ осмишљен је у ту сврху, а ЈВП „Воде Војводине“ је, након расписаног конкурса за студенте графичког дизајна са ФТН-а, наградило победнички лого са 120.000 динара – изјавила је извршна директорка ЈВП „Воде Војводине“ Данка Васиљевић.

Како је навела, регата има и значајан хуманитарни карактер, те се током трајања деветодневне пловидбе, сакупљати пластични чепови. Ове године ће се од прикупљених средстава, у сарадњи са Удружењем „Чепом до осмеха“, купити помагало Grillo дечја ходалица за четрнаестогодишњу девојчицу из Футога.

  • Велики број учесника ове регате говори о томе да се наутички туризам и еколошка свест развијају у добром правцу, а похвалио бих и „Воде Војводине“ због свега што су протеклих година урадили за очување каналске мреже и Хидросистема ДТД.  Изузетна нам је част што Међународна регата полази баш из Новог Сада, свим учесницима желимо успешну пловидбу и чекамо их да се поново дружимо по њиховом повратку, опет у Новом Саду, на Штранду – рекао је члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

  • Захвалио бих се свим општинама са којима имамо сарадњу, мале средине нас изузетно лепо дочекују сваке године, а нама је на понос што су сва та места која живе уз канал лепа  и уређена што само значи да наше предузеће које одржава преко 20.000 каналске мреже добро обавља свој посао. Ми сваке године уредимо по једну додатну обалу уз насеље на путањи на којој пролази регата и тако ћемо наставити и у наредном периоду – изјавио је представник Радне групе за организацију регате Милан Његомир.

Регата се завршава 29. јуна  у Новом Саду, када ће бити обележен Међународни дан Дунава на Штранду уз концерт новосадске групе Амајлија, програм за децу, вожњу чамцима и ватромет, каже се у саопштењу Службе за односе са јавношћу.