ЗНАЈУ СЕ ПРИОРИТЕТИ... Виолета Симић

Са насловне стране

Виолета Симић, председница Oпштине Бела Црква

БИЋЕ ПРОМЕНА, МОРАМО БИТИ ЕФИКАСНИЈИ

• Развој туризма, пољопривреде и реализација инфраструктурних пројеката биће у фокусу рада нове општинске власти у Белој Цркви
• Уз развојни буџет и подршку виших нивоа власти општина Бела Црква ће ојачати своју економију и изаћи из друштва неразвијених

Средином августа, општина Бела Црква је, као и све локалне самоуправе у јужнобанатском округу добила ново руководство у склопу чега је на чело ове јужнобанатске општине изабрана Виолета Симић.  Шта су њени планови, жеље и очекивања за наредни мандат и на чему ће бити фокус рада нове општинске власти како би Бела Црква, као једна из групе неразвијених општина што пре изашла из тог друштва, али и о томе шта ће бити основни приоритети локалне самоуправе у предстојећем периоду у свим њеним сегментима, на питања  Старта 013 одговара нова председница општине.

     • Однедавно сте на челу Општине Бела Црква. Који су Ваши први потези на функцији председника општине и шта ће бити у фокусу вашег рада током овог мандата?

  • Мој први потез на функцији председника општине јесте пресек затеченог стања у раду јаних предузећа и установа, како би се сагледали нови ефикаснији модели функционисања.

Током мог мандата свакако ће у фокусу бити развој туризма и пољопривреде. Што се тиче туризма, радићемо на повећању смештајних капацитета у Белој Цркви, као и на капиталним пројекатима који ће омогућити продужење трајања туристичке сезоне. Такође ћемо радити на презентавцији наше богате културне баштине: имамо најстарији музеј у Војводини, као и богату прошлост у којој су значајне улоге имали и Немци, Чеси, Румуни, Мађари, Јевреји и Руси.

    • Колико сте задовољни досадашњим радом Општинске управе и хоће ли ту бити неких значајнијих промена како би она функционисала још боље, а у складу са свакодневним потребама грађана?

  • С обзиром да су грађани дали велику подршку листи са које долазим, мени и тиму који предводим дат је задатак да још боље и успешније водимо локалну стратегију развоја у циљу побољшања живота грађана наше општине. Наставићемо започете пројекте, радити на новим и свакако гледати да на што бољи начин одговоримо свим новим изазовима.

Промена ће бити, али све са једним циљем, како бисмо били још бољи и како бисмо ојачали економију и привреду наше општине.

   • Што се социјалне политике тиче, које су то мере и активности које ће локална самоуправа предузети у наредном периоду како би резултати те политике били што ефектнији?

   – Како би резултати били сто ефективнији на пољу социјалне политике, уводићемо нове облике социјалне заштите, у школама ће почети са радом педагошки асистенти, као и геронто-домаћице. Појачаћемо бригу о осетљивим групама и радити на њиховој инклузији.

    • Који су то инвестициони пројекти у току, а који су пројекти у плану како би се што више привукли инвеститори и отворила нова радна места у општини?

     – Инвестициони пројекти који су току јесте изградња спортске сале, која ће бити отворена до краја године. Пројекти који су у плану су углавном инфраструктурни пројекти, као што су путеви, бициклистичке стазе,  реконструкција главне улице и заштићеног градског језгра Беле Цркве.

АГОРА… Виолета Симић са Ненадом Брачићем, укултурном простору који је осмислио овај познати академски сликар

  Оно сто је нарочито битно нагласити јесте долазак чешке компаније “Спел Мануфактуринг с.р.о.” која се бави производњом електронских компоненти кабловских и жичаних снопова, као и нисконапонских разводних ормана. 

    Поред тога, пуштен је гас у пробни рад, неки привредни субјекти могу  га већ сада  користити, а индивидуална домаћинства ће имати повластице, тако да све то обухватно омогућава долазак страних инвеститора у нашу општину.

  Нагласила бих и да ће се у нашој општини градити и научно-истраживачки центар “Милутин Миланковић” који ће много значити за развој школско-рекреативног туризма.

    • Какву сарадњу очекујете са Покрајинском владом и Владом Републике Србије и где би њихова подршка била најзначајнија, када су у питању пројекти везани за општину на чијем сте челу?

   – Са Покрајинском владом и Владом Републике Србије очекујем добру сарадњу и значајну подршку. Ми као неразвијена општина очекујемо подршку у делу улагања у туризам, с обзиром на наше туристичке потенцијале, а како бисмо изашли из те групе неразвијених општина.

    • Ближи се крај године и доношење буџета за следећу годину. Какав ће он бити, какав је буџет потребан општини Бела Црква?

     – За наредну годину општини Бела Црква потребан је развојни буџет. Рационализација јавног сектора омогућиће у 2021. години већа средства за суфинансирање инфрастуктурних пројеката и субвенција у пољопривреди. Такође, оно што нам је потребно јесте издвојити посебна средства за опремање школа, како би се побољшао квалитет наставе.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира Општина Бела Црква.