ТИМСКИ ДО... Марћела Корњан Стојичић

На кафи са…

Марћела Корњан Стојичић, в. д. директора Дома културе „3. октобар“ Банатско Ново Село

КРЕАТИВНИМ ОДГОВОРОМ НА СВЕ ИЗАЗОВЕ

  • Улагање у младе таленте, динамична културна сцена, сарадња са другим установама културе, а све  у циљу што успешније афирмације богатог културног миљеа Срба и Румуна са ових простора

Основну школу завршила je у Николинцима, а  упоредо с њом и нижу музичку школу – клавирски одсек, а потом и Средњу музичку „Јосиф Маринковић” у Зрењанину, клавирски и теоретски одсек,  да би потом на Музичкој академији у Темишвару дипломирала на теоретском смеру. Осим музике, љубав јој је и сликарство, а крајем прошле године, одлуком одборника Скупштина Града Панчева, именована је за в. д. директора Дома културе „3. октобар“ у Банатском Новом Селу.

Наша саговорница је Марћела Корњан Стојичић, коју после три месеца директоровања, најпре питамо како протиче нови изазов?

-Сваки почетак је тежак, али  пут којим кренеш с љубављу носи са собом предивне ствари. Као уметник, радити у институцији културе је дивно, иако то није лак задатак. То је почетак нове фазе у мом животу која ће захтевати посвећеност, стручност и визију. Да би се направио помак, као и у сваком послу, потребна је креативност јер је она важна за сваку личност, поготово у сфери културе и уметности. Сваким даном научимо нешто што ће нас сутра учинити успешнијим и бољим. Амбиција и жеље да се померају границе у послу којим се бавим имам,  као и  мотивације да се успе у остваривању  циља који сам зацртала. По природи сам оптимиста, тако да се не плашим изазова који ме чекају. Напротив, они ће ме подстаћи да пронађем праве одговоре у правом тренутку – истиче наша саговорница, на почетку нашег разговора, рекли бисмо, са посебном уверљивошћу.

И СРПСКИ И РУМУНСКИ И… Народни оркестар, најбољи у Србији 2022.

Настављамо разговор на тему онога што се зове портфолио сваке установе, по чему је то новосељански Дом културе специфичан?

Дом културе, где се налазите,  основан је давне 1958. године и у свом опусу активности има за циљ окупљање, пре свега  младих и организовањем културно-забавног, али и образовног програма у нашем селу. Дом окупља више од 250 младих и нешто старијих чланова који су распоређени по разним секцијама. Фолклорна традиција у нашем селу дуга је деценијама, баш као и драмска, позоришна, ликовна и др. Ту је и Народни оркестар, који  ради и окупља младе свих националности и негује традиционалну музику и песму како Румуна, тако и Срба са ових простора – напомиње директорка Корњан Стојичић, додајући да је на истом задатку и фолклорна секција, са члановима од 5 до 75 година, распоређених у четири групе.

Има ли признања, турнеја, питамо, а ево одговора:

-Има. И те како. Након 20 година, наш ансамбл је успео да се пласира на Музички фестивал Војводине и освоји сребрно одличје, а дечји асамбли нижих и виших разреда сваке године донесу златно одличје у своје село. Активно учествујемо на концертима и манифестацијама у земљи и иностранству – Чешка, Грчка, Мађарска, Италија, Република Српска… одакле се увек враћамо са престижним наградама.

Осим тога, наш  Народни оркестар  је 2022. године проглашен за најбољи оркестар у Србији. Са оркестром, више него успешно ради проф. Жанијел Шубља,  а са свим ансамблима Марија Вукославчевић, МА-педагог за традиционалну игру и музички сарадник-етномузиколог.

Слушамо даље нашу саговорницу, на различите теме:

-У послу којим се бавим важно је  осмислити разнолике културне програме који ће привући људе различитих доби и различитих афинитета са културном позадином. То значи организовати концерте, изложбе, позоришне представе, као и радионице са едукативном поруком. Истакла бих  да је у нашем Дому културе отворено одељење Музичке школе „Јован Бандур“, што је и те како значајно, како за ту децу тако и за нас, јер то је нови извор наших чланова – каже наша саговорница, коју питамо чиме је то најзадовољнија у послу којим се бави?

ОД 5 ДО 75… једна од фолклорних постава
  • Када је посао у питању, најзадовољнија сам када имам могућност, а имам је,  да искажем своју креативност и тиме допринесем некој позитивној промени. Задовољство ми пружа и рад на пројектима који захтевају иновативност и  оригиналност. Такође, важно ми је да радим у окружењу где се цени тимски рад и њиме подстиче  међусобна креативна сарадња. Када до постављеног  циља стигнемо заједничким напорима осећам се задовољном и  поносном на свој допринос – истиче директорка Корњан Стојичић, додајући да ће у том смислу бити и даљи рад, улагање у младе таленте, динамична културна сцена, сарадња са другим установама културе,  све то у циљу што успешније афирмације богатог културног миљеа Срба и Румуна са ових простора.

И за крај нашег разговора и животна порука наше саговорнице:

„Човеков живот изграђен је од 10% онога што му се догађа у животу и од 90% начина на који то гледа. Није битна дужина живота, већ његова дубина.“

Размислили смо. Да, треба имати то на уму. Увек. Сваког дана.

С. Батало