ОСМЕХ СВЕ КАЗУЈЕ... Драгана Митровић у више него лепом друштву

Избиште

Манифестација „Михољски сусрети села“ у знаку жена и њихових удружења

СВЕ, СВЕ, АЛИ „БАНАТСКИ ФРУШТУК“!

• Када вас погледам овде, окупљене у оволиком броју, овако веселе и пуне ентузијазма, видим будућност вршачког села, видим задатак за целу локалну самоуправу да настави још јаче и енергичније да се бори за свако наше село – истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић

Град Вршац, у сарадњи са Месном заједницом Избиште и Туристичком организацијом Вршац, уз подршку Министарства за бригу о селу, минулог викенда у Избишту организовао манифестацију Михољски сусрети села, која је по први пут одржана у једном од вршачких насељених места.

Свечаном отварању присуствовала је градоначелница Вршца Драгана Митровић, која се обратила присутнима и свечано отворила манифестацију, након чега је обишла штандове учесника.

  „Велико ми је задовољство да отворим овај традиционални фестивал у вашем лепом месту, пред овако бројним учесницима и посетиоцима. Посебно ме радује што су ваша жеља и ваш труд, да сваке године своје село покажете у још бољем светлу, довели ову манифестацију на национални ниво и ове године. По први пут имамо прилику да у Избишту присуствујемо „Михољским сусретима села“ који се одржавају у више десетина сеоских средина широм наше лепе Србије.

Колико је Граду Вршцу стало до једнаког развоја села и града, управо доказују традиционалне манифестације које се, поред Избишта, одржавају и у Гудурици, Куштиљу, Уљми, Месићу, Великом Средишту и, уз подршку локалне самоуправе, они се унапређују из године у годину, што данас управо доказују „Банатски фруштук“ и „Дани банатске кухиње“, који су од стране Владе Републике Србије препознати и уврштени у државни пројекат, који за циљ има равномерни рурални развој у нашој земљи.

Када вас погледам овде, окупљене у оволиком броју, овако веселе и пуне ентузијазма, видим будућност вршачког села, видим задатак за целу локалну самоуправу да настави још јаче и енергичније да се бори за свако наше село, за сваку сеоску школу, за свако културно уметничко друштво, за сваки спортски клуб, како би сваки млади становник имао жељу и мотивацију да остане у свом селу и у њему заснује своју породицу. Још једном бих, домаћинима и драгим учесницима, честитала на успешној организацији ове манифестације и пожела да овај дан проведете у лепом дружењу и уживате у богатом избору традиционалних специјалитета, које су вредне руке наших дама из банатских села данас припремиле за нас”, рекла је градоначелница Митровић.

Избиште је у суботу, 29. јуна, било домаћин удружењима жена из региона, која су промовисала кухињу и обичаје овог краја и то кроз презентовање домаћих специјалитета, културно-уметничког програма и традиционалних производа. На манифестацији је учествовало и неколико удружења из суседне Румуније, са којима Удружење жена „Добра воља“ из Избишта има одличну сарадњу.

Представљен је „Банатски фруштук“ – традиционални доручак са домаћим хлебом, сланином, чварцима, печењем, слатким колачима, штрудлама, пекли су се уштипци и представљена су стара банатска јела, а организована су и такмичења у кувању гулаша, на којем је учествовало више од 20 екипа, као и такмичење у фудбалу, пикаду и шаху.