СВЕ ПОСТИЖЕ... Катарина Ралић Николић

Наша саговорница

Катарина Ралић Николић, директорка Општинске народне библиотеке Опово

КРЕАТИВНОСТ УМА У ХАРМОНИЈИ СА ПРИРОДОМ

• Радимо све на томе да будемо препознатљиви и пример како једна мала средина може да одржи стандард попут градова, залажемо се за квалитетан и креативан живот у нашем Опову, у хармонији са природом, наравно – истиче Катарина Ралић Николић и поручује: Дођите у Опово

Година која је на измаку за Општинску народну библиотеку Опово била је веома успешна, каже за Старт 013 Катарина Ралић Николић, директорка ове оповачке установе културе у оквиру које данас, осим саме библиотеке и њених огранака у Баранди, Сакулама и Сефкерину, функционише и Галерија „Јован Поповић“, легат Зорана Петровића и Сцена „Драган Бјелоглић“.

– На крају ове године, можемо слободно рећи да је 2022. година била веома успешна. Постигли смо већину циљева које смо зацртали на почетку године, наставили старе и покренули нове пројекте и активности међу којима истичем: оснивање хора ХармониУм, оснивање Креативног клуба унутар библиотеке, као и две интернационалне изложбе. Током ове године реализовали смо преко 90 активности: представе, концерте, манифестације, радионице, изложбе књижевне вечери, биоскопске пројекције. Уједно смо радили на попуњавању библиотечког фонда, као и на осавремењивању простора библиотеке – наглашава директорка Ралић Николић и оцењује да је током ове године, Општинска народна библиотека дефинитивно била центар културних дешавања у Опову. Како она даље каже, иза тога стоји жеља ове установе да, кроз различите садржаје, оствари чврсту везу са корисницима, а посебно са млађом популацијом.

– Најсрећнији смо као установа што смо имали прилику да упознамо дивне младе ствараоце и утичемо на њихов креативни развој. Такође, ову годину завршавамо манифестацијом „Новогодишња теглица“ коју већ неколико година спроводимо у сарадњи са хотелом „Стари Банат“ и Удружењем Актив жена општине Опово, а у оквиру планираних програма културног туризма.

Кад је реч о свакодневном раду Општинске библиотеке Опово и сарадњи ове установе са локалном самоуправом и другим институцијама у Опову, наша саговорница наглашава да Општинска народна библиотека Опово кроз различите активности сарађује са свим јавним установама, предузећима, удружењима, не само са територије ове јужнобанатске општине већ и шире.

ЛЕПО И ЧУТИ И ВИДЕТИ… новоосновани хор ХармониУм

– Локална самоуправа подржава рад наше установе, излази у сусрет свим нашим захтевима и на тај начин показује колико је култура битна за развој саме општине. Општинска народна библиотека се труди да квалитетом својих услуга то и докаже. Што се тиче наше публике, са грађанима веома успешно комуницирамамо и то преко друштвених мрежа и сајта наше установе, преко локалних медија и директним контактом. Наши суграђани имају слободу да увек питају и предлажу и та размена мишљења је драгоцена.

На наше питање шта ова оповачка установа културе планира за наредне божићне новогодишње празнике као и шта је у плану како би грађанима Опова улепшали ове празничне дане, директорка Катарина Ралић Николић каже да грађани могу очекивати низ програма и манифестација.

ЗАДОВОЉСТВО… после једног од честих сусрета уметника, овог пута ликовних

– Током децембра очекује нас стандардни програм: завршетак пројекта дечјих радионица који је ове године финансирао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, изложба дечјих радова, новогодишња представа за децу, концерти класичне музике, али и већ поменута и увелико позната манифестација „Новогодишња теглица“ напомиње она и овом приликом упућује позив свим заинтересованом да се пријаве, учествују и такмиче у овом програму. То је једна од најлепиших манифестација у нашој општини, која нас окупља око хране, а све у духу новогодишњих празника, истиче наша саговорница.

Од 2023. године очекујем да буде још боља, тежимо још већем броју садржаја, радимо све на томе да будемо препознатљиви и пример како једна мала средина може да одржи стандард попут градова, залажемо се за квалитетан и креативан живот у нашем Опову, у хармонији са природом, наравно – напомиње Катарина Ралић Николић и поручује: Дођите у Опово.

И треба, заиста, доћи, кажемо ми, јер Опово је својеврсна оаза лепоте различитости.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Опово данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Опово.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.