„ДОИНА“ ЈЕ ТО... Катарина Касандра Ековоју Рамјанц са Петром Вишњичким, замеником председника општине, на отварању дописништва листа Либертатеа у Дому културе

Наша саговорница

Катарина Касандра Ековоју Рамјанц, директорка Дома културе “Доина” Уздин

СЕЛО МАЛО, КУЛТУРНИ ДОМЕТИ ВЕЛИКИ

Веома ми је драго и поносна сам на све своје аматере што и у време када култура полако умире у мањим срединама, ми успевамо да одржимо свој препознатљив ниво и организујемо све наше традиционалне манифестације, па да их и проширујемо, и број манифестација и број оних који у њима учествују

Дом културе “Доина” из Уздина постоји од 1958. године и као једина установа културе у овом ковачичком насељеном месту, које насељавају претежно Румуни, веома је важна када је у питању одржање културне традиција Уздинаца. У програмима које је оба установа реализовала током прошле године, као и о плановима за наредни период, разговарали смо са директорком Катарином Касандром Ековоју Рамјанц.

– Са погледом на прошлу годину а кад је реч о раду Дома културе “Дојна”, могу да кажем да сам веома задовољна. Током прошле године реализовали смо низ програма, међу којима је и једна позоришна представа. У питању је “Госпођа министарка” Бранислава Нушића, а у режији Маргарита Ековојуа, са којом смо на фестивалу Позоришни дана Румуна у Војводини освојили прво место. Такође смо, као и сваке године до сада, учествовали на смотрама и тако смо прошле године стигли до покрајинске смотре, тачније Фестивала нових аматерских форми, који се одржавао у Бачкој Паланци. На том фестивалу је наша Лаурета Онц Ековоју, за главну улогу Феме освојила награду за најбољу женску улогу.

КУЛТУРА БЕЗ ГРАНИЦА… гостовање, на Видовданском сабору у Зворнику

Током лета смо се доста припремали за учествовање на Фестивалу румунске музике и фолклора Војводине, који се одржавао у Локвама, и за тај фестивал КУД “Доина” је припремио две кореографије за нашу фолклорни ансамбл, и мушки и женски хор припремио је по пар песама и, наравно, наш оркестар народне музике је за ову прилику спремио сплет румунских песама. Однели смо пуно награда кући, па и ону главну – са поносом каже директорка Дома културе “Доина” и додаје да је током лета 2023. године КУД “Доина” са својим програмом гостовао и на Видовданском сабору у Зворнику.

ЈЕДАН ОД… победнички наступ на Фестивалу румунске музике и фолклора Војводине

Како директорка “Доине” каже, током јесени, у октобру месецу Дом културе је организовао један културно-уметнички програм намењен мештанима Уздина, а који је био одржан на отвореном, на летњој бини у дворишту школе. Као по традицији, већ седам година, у Уздину реализован је и последњи програм Дома културе “Доина” за 2023. годину:

Био је то наш Фестивал коринђања, који традиционално организујемо 23. децембра, у центру села. Том приликом се певају божићне песме у чему учествују како наши хорови тако и наши вокални солисти. Након програма сви гости су имали прилику да се послуже топлим кобасицама, куваним вином, ракијом и чајем. Веома ми је драго и поносна сам на све своје аматере што и у време када култура полако умире у мањим срединама, ми успевамо да одржимо свој ниво и организујемо све наше традиционалне манифестације. То је велики успех! – напомиње директорка уздинског Дома културе и додаје да се, што се тиче ове године, у “Доини” полако почиње са припремама, пре свега нове позоришне представе а затим и планирањем свих осталих манифестација.

ГОСПОЂА МИНИСТАРКА… И „господско“ прво место на Позоришним данима Румуна у Војводини

– Циљ нам је да првенствено одржимо све наше традиционалне културне манифестације као и да организујемо неке нове. Надам се да ће се годинама број аматера, као и број наших манифестација, само расти и постати још богатији – закључује директорка Дома културе “Доина” Катарина Касандра Ековоју Рамјанц, и не само директорка, него и активна учесница у бројним наступима уздинских аматерских група.

Нема шта, по њој се препознаје све оно што је везано за афирмацију и очување румунске културне баштине у општини Ковачица. А и презиме Ековоју се чак три пута помиње у овом тексту.

Све је јасно.

(Старт 013)