Панчево

Завршен 16. Интернационални панчевачки карневал

КАРНЕВАЛ У СРЦУ ГРАДА

Викенд између 15. и 17. јуна у Панчеву и ове, као и петнаест претходних година обележила је карневалска атмосфера и већ познате сцене улица препуних костимираних људи и деце, велике карневалске поворке и центра града под опсадом бројних карневалиста. Преко 100 хиљада посетилаца карневала, што Панчеваца што њихових гостију из целе Србије и других земаља широм света још једном су показали да Панчево сасвим заслужено носи титулу европског карневалског града.

Од припрема и бројних дешавања током петка, првог дана ове манифестације преко суботње велике карневалске поворке, бројних концерата и уличних перформанса до недеље када су се карневалисти поздравили једни са другима и заказали неко ново дружење за следећу годину у исто време, Панчевом су и званично “управљали” карневалисти на чијем челу је, по традицији био маестро карневала и ова три дана претворили у време дружења, уживања у карневалској магији, плесу, певању, забави… Током та три дана улицама овог града прошетале су све панчевачке принцезе, балерине, куце и маце, бубамаре, витезови, полицајци и каубоји, гусари, шарено обучени плесачи, диносауруси, суперхероји…

Централном дешавању овогодишњег карневала, великој поворци претходио је пријем карневалских група у холу зграде Скупштине града Панчева када су се чланови свих 35 група представили представницима градске власти. Карневалска поворка, коју је чинило преко две хиљаде карневалиста је потом прошла централном градском улицом и том приликом је свака карневалска група бројним посетиоцима приказала своје маске и костиме припремљене за карневал. У овогодишњој поворци је било учесника из наше земље, али и бројних гостију из земаља региона, Црне Горе, Хрватске, Словеније, али и других земаља, попут Италије, Румуније, Кубе. Као и сваке године, велика карневалска поворка завршена је великим ватрометом који је, као и увек највише одушевио најмлађе посетиоце традиционалног Интернационалног карневала у Панчеву.

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево