„ЧИТАЧИЦЕ“...Tања Шикић, Гордана Пешаковић и Гордана Влајић

Промоције

Занимљиво поетско-филмско вече у Градској библиотеци Београда

KAKO JE „ ЧИТАЧ“  СТИГАО НА ФЛОРИДУ

• Била је то промоција „Додира“, филм о „читачу“ у Каселберију, мелодија „Тамо далеко“,  најава монографије о феномену „Београдског читача“…

У читаоници Градске библиотеке Београда, одржана је занимљива књижевно-филмска промоција. Своју нову збирку песама – „Додир“, представила је проф. др Гордана Пешаковић, која као професор и декан ради на Факултету у Орланду (Флорида, САД). Гордана је члан Удружења књижевника Србије и једна од иницијаторки пројекта „Београдски читач“.

     О њеној поезији је том приликом говорила и Панчевка Гордана Влајић, која је уз Пешаковићеву и новинарку Тању Шикић, иницирала пројекат „Београдски читач“, и захваљујући чијој препоруци се и Панчево придружило овом пројекту који афирмише књижевност, образовање и просветитељство.

    Да подсетимо, поводом прошлогодишњег Дана града, испред Градске библиотеке Панчева, а захваљујући Градској управи Града Панчева и НВО „Наранџасти“, постављена је скулптура младог вајара Александра Вечериновића, која је настала током реализације прве фазе пројекта „Београдски читач“, када су мастер и студенти докторских студија Факултета примењених уметности у Београду, под менторством проф. Драгољуба Димитријевића, осмислили седамнаест идејних скулптуролошких решења.

    Након изложбе уприличене у Галерији РТС-а у Београду, Београђани су гласањем одлучили која ће скулптура бити постављена у Чубурском парку на Врачару. Панчево је било први град који је својим „читачем“ подржао мисију „Београдског читача“ , а априла ове године, захваљујући иницијативи и напорима проф. др Гордане Пешаковић, откривена је и трећа скулптура, и то испред Градске куће Каселберија, у Америци.

    Управо тим поводом, на поменутој књижевно-филмској промоцији премијерно је приказан кратак филм са откривања скулптуре „Београдски читач“ у Каселберију.

Проф. др Пешаковић је омогућила да овај догађај остане сачуван и забележен као пример савременог културолошког мисионарства.

   Уз, само за потребе овог филма, изведену мелодију песме „Тамо далеко“ (проф. др Слободан Пешић, виолина), приказани су исечци изузетно добро организованог културно-уметничког програма. Стихови познатих српских и америчких аутора, као и стихови српских епских песама, које су овом приликом говорили српски и амерички ђаци и студенти, учинили су да догађај буде културолошки значајан и истовремено веома дирљив и мотивишући за младе људе који су се том приликом окупили.

Г. В.