Разговор с поводом

Жења Маринковић,  инжењер пејсажне архитектуре панчевачког ЈКП „Зеленила“

ДА ПАНЧЕВЦИМА БУДЕ ШТО ЗЕЛЕНИЈЕ

• ЈКП “Зеленило” поново организује избор најлепше баште и најлепшег балкона • Као и сваке године, улице Панчева су украшене бројним цветним скулптурама и аранжманима

ПОСЛЕ пар година паузе, панчевачко јавно-комунално предузеће „Зеленило” поново је ове године расписало конкурс за избор најлепше баште, односно најлепшег балкона у Панчеву. Како је за Старт 013 рекла Жења Маринковић, инжењер пејсажне архитектуре у овом предузећу, идеја је да овај избор поново заживи као редовна активност “Зеленила”, која последњих година, због других послова запослених није одржавана. Такође, и велика заинтересованост грађана за овакав вид сарадње са стручњацима овог предузећа утицала је на одлуку да се избор најлепше баште и балкона поново покрене.

    На ово такмичење Панчевци се могу пријавити или путем електронске поште која је наведена на интернет страни овог предузећа или лично, а за пријаву је потребно неколико фотографија баште или балкона и податке контакт особе.

ПАНЧЕВАЧКИ ЗЕЛЕНИ БРЕНД… ускоро нова изненађења у Народној башти

    – Грађани се могу пријавити до 7. јула, а већ 19. јула планирана је једна лепа манифестација која ће се одржати у Народној башти, када ће бити проглашени најлепша башта и најлепши балкон. Као и увек до сада, сви учесници овог избора могу очекивати лепе награде од „Зеленила”, а посебно они који су својим радом и трудом  завредели да буду међу прва три награђена – наводи наша саговорница и додаје да Панчевци воле да учествују у оваквим акцијама а да и запослени у „Зеленилу”, сада када им обавезе то дозвољавају, такође воле да се на овај начин друже са грађанима и посебно да их саветују око послова одгајања баште или балкона.

У ПАНЧЕВУ… а није Народна башта

    У “Зеленилу” кажу да одлуку која су башта и балкон најлепши, после обиласка пријављених, доноси комисија стручњака запослених у овом предузећу као и да је овај избор ограничен само на Панчево управо због тих излазака на терен који одузимају доста времена. Наша саговорница каже да и ове године очекују неколико десетина пријава како је то било и ранијих година када је избор организован. А када су у питању учесници, она каже да су то аматери који се веома озбиљно баве узгајањем биља и уређењем баште или балкона, а да је разноврсност њихова најзначајнија карактеристика јер ту има од заљубљеника у тропско биље са веома креативно уређеном баштом па све до корисника услуга једног панчевачког Дома за старе који се такође озбиљно баве уређивањем својих балкона.

ОВА ЈЕ БИЛА… а која ће бити најлепша башта…

    Поред овог конкурса, панчевачко “Зеленило” се и ове године потрудило да улице овог града оплемене својим цветним арамжманима и скулптурама. Осим већ традиционалних тачака у граду које сваке сезоне добију неке нове скулптуре, ове године се радило и на постављању нових жардињера у Улици Војводе Путника, на којој нема могућности за садњу класичног дрвореда па су металне жардињере било логично решење за уређење ове централне градске улице, а слично решење примењено је и за уређење Гимназијског трга.

    – У овим жардињерама су постављене кугласте форме фотинија и каталпи како би се уклопиле у амбијент ових улица. Постављено је пуно и мушкатли на прилазима граду из правца Београда и Вршца као и око Аутобуске станице АТП-а. Народну башту редовно одржавамо и ту ће бити неких новина – најављује инжењер „Зеленила” Жења Маринковић, али шта ће те новине бити оставља као тајну на коју ће Панчевци, ипак,  морати да сечекају. Она објашњава да су сви ови аранжмани и скулптуре, по којима је ово предузеће познато и за које је више пута награђивано, резултат рада целог тима “Зеленила”. Како каже, од идеје до реализације све је углавном дело запослених у овом комуналном предузећу.

ПРЕМА АМБИЈЕНТУ… жардињере у Улици Војводе Путника

    – Током зиме инжењери осмишљавају ове скулптуре, а зависно од теме и инспирације, бирају се најбоље идеје, уобичавају се и касније иду нашим мајсторима у радионицама на реализацију. Морам рећи да имамо одличне мајсторе који, упркос бројним потешкоћама успевају да све идеје спроведу у дело а да при том и они сами уживају у том послу. Све наше скулптуре су продукт рада целог тима – напомиње наша саговорница и додаје да “Зеленило” добија понуде да такве скулптуре ради и у другим градовима, али и да је, због ограничених ресурса, ипак фокусирано на град Панчево. Град је лепши украшен бројним цветним скулптурама, а Панчевци задовољни, што и јесте циљ овог предузећа, наглашава инжењер “Зеленила” Жења Маринковић.