ОСОБЕНО, НЕМА ШТА... једна од четири учионице - радионице

Дебељача

Како да се културне различитости боље схвате и прихвате

ДАН ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ, ЈЕДАН ЈЕ ОД…

• Наша општина је мултикултурална, сматрамо да треба да познајемо не само своје већ и културу људи који са којима живимо – истакла је Кристина Видач, директорка ОШ „Моша Пијаде“ у Дебељачи

Основна школа „Моша Пијаде“ у Дебељачи је од пре три године део пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Савета Европе и Европске уније, под називом „Квалитетно образоваљње за све“.

У оквиру реализације тог пројекта протекао је и овогодишњи „Дан демократске културе“, са основни циљем да се мултикултуралност што боље схвати и на прави начин и прихвати.

Циљ овог пројекта је да се побољша квалитет образовања подстицањем демократске културе у образовном систему, односно смањење сваког облика дискриминације. Тако су наше активности током дана имали сличне циљеве. Прихватање културне различитости, развијања толеранције и емпатије код ученика. Наша општина је мултикултурална, сматрамо да треба да познајемо не само своје већ и културу људи који са којима живимо. Настојимо да развијамо толеранцију и емпатију код ученика. За ниже разреде организовали смо приказ народних ношњи како би деца упознала своју ношњу, али и друге ношње које се могу видети у нашој општини. То су словачка, румунска, мађарска и српска ношња. Затим су имали приказ учења народних игара, кола и чардаша“ – истакла је Кристина Видрач, директорка школе.

Иначе, Дан је протекао у приказивању народних ношњи, а предавања на тему мултикултуралности одржали су свештеник Елиас из Индонезије и музичар Ал Мубарак Дого Салман из Нигерије.

Изложбу коју је припремила учитељица Љиљана Теречек приказала је све богатство народних ношњи Срба, Мађара, Словака и Румуна, са територије општине Ковачица.

Било је тог дана и учење народних игара кола и чардаша, све у организацији девојчица трећег разреда и кореографа Ђорђа Нађа.

У оквиру манифестације ученици су извели плес „Јерусалима“, осликан је школски зид, а одржане су књижевне и језичке радионице, које су организовале наставнице различитих језика, а нису изостале ни занимљивости из културе, приче о знаменитостима појединих држава…

Зидове учионица красиле су културне особености Мађара, Енглеза, Немаца и Срба, са крактеристичним изразима за сваку од тих народа. Оно што је карактеристично за Мађарску, Енглеску, Немачку и Србију красило је зидове и амбијент учионица, тако да је свака група обишла четири радионице.

Иначе, у пројекту „Квалитетно образовање за све” учествује 40 школа у Србији.