ПОСЛЕ 210 ГОДИНА ... а након конзерваторских радова пре 30 година

Знакови поред пута

БУНАРИ У ВЛАДИМИРОВЦУ

• Пошто је било нерационално да свако домаћинство копа свој бунар…

Почетком 19. века, 1807/8. године, досељавањем 227 породица из Шама Маре и Клоподије, основано је још једно насеље на Банатској војној граници, које ће у част генерала Петра Дуке добити назив Петровосело. Насеље ће неколико пута мењати име, да би од 1922. добило данашњи назив – Владимировац, мада га Румуни и дан – данас зову онако како се звало приликом оснивања, Петровасала.

Формирањем насеља, упоредо са изградњом кућа, на ракрсницима улица копани су бунари, пошто је оцењено да би било нерационално да свако домаћинство копа бунар за сопствене потребе.  Тако је ископано петнаестак бунара, да би их данас у Владимировцу  остало само четири. Сви су, нажалост,  ван функције, с тим да су два у фази потпуног пропадања, док се друга два, она у главној улици, над којима су 1979. извршени конзерваторки радови, још некако и држе, што се може видети из приложених слика од пре две недеље.

ИСТО ГОДИШТЕ… исто стање

Вода из бунара извлачена је помоћу специјалног механизма, који је покретан коњском снагом, а развожена је специјалним возилима или санкама.

Иначе, бунари су подизани под надзором граничарских инжењера, тако што су, интересантно, подзиђивани одозго надоле, а наткривени су посебном кровном конструкцијом пирамидалног и правоугаоног облика. Најпре су били покривени шиндром, а потом црепом.

Копање бунара био је пример модерног зачетка организованог снабдевања водом целокупног становништва и представља аутентично сведочанство инфрастуктурног развоја Владимировца.

Владимировачки бунари имају статус споменика културе од великог значаја.

СиБ

Пројекат „Алибунар јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Алибунар.

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове јединице локалне самоуправе која је доделила средства.