САМО ДА ДЕЦЕ БУДЕ... Татиана Брткова

Татиана Брткова, директорка Гимназије „Михајло Пупин“ у Ковачици

KAKO ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА, АКО…

•Аларм: Ове школске године  чак 37 ученика  мање него прошле године  •Мултиконфесионалност је препознатљива одлика наше средине, као и успеси наших ђака на разним домаћим и међународним такмичењима  – каже директорка Брткова

У нашој акцији представљања основних и средњих школа јужног Баната, ево нас у Ковачици.

Посетили смо Гимназију у том месту, која носи име једног од највећих проналазачких умова човечанства, Михајла Пупина, а коју је, између осталих завршили и др Душан Кереш, др Душан Николић, мр Мартин Кизур, Илија Лупулеску… (детаљније у антрфилеу).

    За почетак, уобичајено питање за директорку Татиану Брткову, оно које се тиче броја уписаних гимназијалаца ове у односу на прошлу годину? И, шта сазнајемо? Забрињавајући податак, али нимало неочекиван. Од септембра ове године  Гимназију у Ковачици похађа 225 ученика, 37  мање него прошле године. За једну општину која има тек нешто више од 26.000 становника, то је и те како забрињавајући податак. Статистика је неумољива: ако се овакав тренд настави, Гимназија ће за 10 година имати ђака тек за једно одељење! – Колико смо задовољни оним што наши ученици показују на разним такмичењима, толико смо забринути све мањим бројем ученика у основним школама, као и због одласка све већег одласка наших суграђана у иностранство, што је у директној вези – коментарише  директорка Брткова овај проблем.

 Нажалост, није то само проблем Ковачице. Број становника у Србији је сваке године мањи за готово две Ковачице, са свим селима око ње! Али то је већ друга тема.

    Питамо директорку Брткову, шта је то што би се могло назвати неком врстом имиџа ове школе?

    -Гимназија „Михајло Пупин“ спада у ред гимназија општег смера. Настава у њој одвија се на два језика: српском и словачком. Од језика националних заједница негује се словачки и румунски језик, а укупан број језика који се у школи говоре или изучавају износи чак седам : српски, словачки, румунски, мађарски, енглески, немачки и француски . Вишејезичност и мултиконфесионалност је  препознатљива одлика овдашње средине и Гимназије се према тој ствари односи са посебном пажњом и уважавањем – каже директорка Татијана Брткова.

ИЗМЕЂУ ОСТАЛИХ

Ево неких имена оних који су завршили Гимназију „Михајло Пупин“: Др Душан Кереш. Рођен у Падини 1976. Још као средњошколац радио је у Истраживачкој станици Петница. На Универзитету Масачусетс у САД одбранио је докторску дисертацију на тему „Раст галксија у космолошким симулацијама“. Као доктор наука ради на Харвардском универзитету. Др Душан Николић. Рођен у Панчеву 1962. године. Завршио Правни факултет у Новом Саду. Докторирао  на Правном факултету у Београду. Професор Правног факултета и ректор Универзитета у Новом Саду.

    Што се опремљености тиче, настава се углавном одвија по кабинетима. Најопремљенији су кабинети информатике, историје и страних језика. Од директорке сазнајемо и да је у плану  набавка савремених наставних средстава, као што су интерактивне табле, пројектори, рачунари, а уз то намера је да се у најскорије изврши адаптација фискулурне сале, као и уређење школског дворишта.

    Ученици ковачичке Гимназије познати су по бројним успесима на разним домаћим и међународним такмичењима. О томе наша саговорница са задовољством прича, јер је најчешће и сама била са својим победницима.

    -Ранијих година постигли смо велики успех на такмичењима из руског језика, и то са два прва и једним другим местом на Савезном такмичењу, као и прво место на Међународној олимпијади руског језика у Москви. Наши учениц су и освајачи првог места из латинског језика и другог места из математике, и то на такмичењима у ондашњој држави. Из историје смо освојили прво и треће место на републичком такмичењу, а из српског језика и књижевности друго место. Исте године освојили смо и два прва места из социологије. на такмичењима из познавања словачког језика наши ученици сваке године освајају нека од прва три места. И ту није крај, на Вуковом сабору наши су ђаци чак четири пута освајали прво место – са задовољством констатује наша саговорница.

ПРВE... Емануела Винка, проф.  са стонотениским првакињама Изабелом Лупулеску,Татјаном Цицка и Аделом Ардељан (Врање, 2016)
ПРВE… Емануела Винка, проф. са стонотениским првакињама Изабелом Лупулеску,Татјаном Цицка и Аделом Ардељан (Врање, 2016)

    Кад је спорт у питању, ту су ковачички гимназијалци у неким дисциплинама годинама неприкосновени. – Већ традиционално, највеће успехе постижемо у стоном тенису. Ту је прво место наших ученица, и појединачно и екипно, на Школској олимпијади и на Републичком такмичењу, затим прва и друго место у атлетици, треће у пливању – набраја директорка.

     Сем на такмичењима овакве врсте, ученици Гимназије „Михајло Пупин“ су активни учесници и бројних иностраних пројеката, због којих су већ путовали у Словачку, Португал, Румунију, Мађарску, а сада се спремају за пут на Мартиник. – У току је и рад на пројекту у сарадњи са Русинским националним саветом – каже дирекорка.

    Што се сарадње са локалном самоуправом тиче, директорка Брткова напомиње да је та сарадња континуирана и успешна, што је у обостраном интересу, јер је каже „локална заједница свесна да је Гимназија расадник будућих школованих кадрова који су потребни овој средини и који ће је водити“.

    За крај разговора и директоркина порука садашњим и будућим гимназијалцима:

    -Садашњим првацима поручујем да дају све од себе током школовања како би постигли што бољи успех и тиме себи обезбедили проходност за жељени факултет, а садашњим осмацима, који су још неодлучни коју школу да одаберу, а планирају да студирају, препоручујем да одаберу нашу Гимназију, која ће их припремити за студије, али и помоћи им да током четири године  што боље сагледају своје способности и интересовања и одаберу право занимање за себе – порука је директорке Гимназије „Михајло Пупин“ у Ковачици, Татиане Брткове.

СиБ