Београд

Јужнобанаћани на 15. Сајму етно хране и пића 2021.

ПОРЕД ПРИЗНАЊА, ВАЖНИ СУ И УТИСЦИ

• Из јужног Баната нaграђена су три произвођача: меда, сока од јабуке и козјег сира

 

  У Београду је одржан традиционални 15. Сајам етно хране и пића 2021. Сајам је одржан под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Града Београда, а произвођачи су се представили уз подршку Привредне коморе Србије, са свим својим региналним коморама и уз помоћ Задружног савеза Србије. Регион Јужног Баната се представио једанаести пут у организацији ПКС- Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа и уз подршку Регионалне развојне агенције Јужни Банат.

На овогодишњем сајму наступило је преко 300 излагача, а представљено је више од 2000 различитих производа на штандовима учесника уз изузетно добру посету сајма од стране посетилаца, угоститеља и хотелијера. То је била прилика да се регион јужног Баната представи у производњи пецива, хлеба и колача, домаћих воћних ракија, затим разних производа од јабуке. Представили су се произвођачи вина. меда, као и других производа. На јужнобанатском штанду наступило је укупно десет суизлагача и то претежно удружења.

У заједничком наступу учествовали су: Удружење жена „Доловке“ са колачима и пецивима и промовишући своју манифестацију „Штрудлијаду“, као и занатска радња „Јововача“ из Качарева са награђиваним воћним ракијама. На штанду је било Удружење жена “Етно кутак” из Качарева и Удружење жена “Новосељанке“ из Банатског Новог Села. Производњу меда у оквиру пољопривредног газдинства представио је Душан Ђурица, из Ковачице, затим производе од бундеве пољопривредног газдинства Дејана Ђукића, под називом „Лалино злато“. Запажен је био наступ дестилерије “Арсенијевић породица” из Банатског Карловца, која производи све врсте воћних ракија, ликере и сокове од јабуке, као и Удружење виноградара и винара „Свети Трифун“ из Долова. Велико интересовање је било за производ компаније „My Spoon“из Банатског Карловца, која производи јестиве кашикице за кафу, чај , мед са неколико укуса.

Сам штанд је посетило доста представника коморског система и разних научних институција, као и привредника из Јужнобанатског управног округа, који су били у посети сајму.

И на крају, ево и ко су награђени са подручја јужног Баната:

· Специјално признање је уручено пољопривредном газдинству Душана Ђурице из Ковачице за ливадски мед

· Специјално признање освојила је “Арсенијевић породица” из Банатског Карловца, за природни сок од јабуке

· Специјално признање добила је и „Добра фарма“ из Добричева код Беле Цркве, за козји сир, која јесте из јужног Баната, али није наступала на јужнобанатском штанду.

Признање је добила и ПКС-РПК Панчево за дугогодишњи успешан допринос у реализацији сајма.