БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ... Јелена Јовановић

Библиотеке јужног Баната

Јелена Јовановић, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин

САМО ДА СЕ ЗАВРШЕ ПОСЛОВИ НА ПРОШИРЕЊУ

• У току су радови на инвестиционом одржавању и адаптацији поткровља, као новог пословног простора
• Сваки пети становник општине Ковин је члан Библиотеке

Јелену Јовановић, директорку Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин, замолили смо да нам нешто каже о историјату установе на чијем је челу, о томе како теку радови на инцвестиционом одржавању и просторном проширењу, као и о најзначајним активностима и програмским садржајима који се одвајају под окриљем Библиотеке или с њом у сарадњи.

–  Библиотека „Вук Караџић“ има веома богату историју, први пут се помиње 1803. године. Године 2001. Протојереј Миле Вуловић представио је документ XII Немачко-банатске регименте из 1803. године, када је поменуо број ученика, имена учитеља, школских инспектора и имена неких свештеника, а који се сматрају иницијаторима захтева послатог вишим органима надлежним у Војној граници, у којем су тражили дозволу за отварање „Читаоница“ у Ковину и Делиблату.

ЈЕДНА ОД… гостовање Мирјане Бобић Мојсиловић

„Школска библиотека“ основана је 1803. године. Године 1814. Арсеније Предраговић, парох Прве ковинске парохије, увео је „Дан за одрасле“, што је значило да су школску библиотеку могли да користе и одрасли, а књиге су позајмљивали недељом, после богослужења. Већ следеће 1815. Оснива се „Српска читаоница“.

Према подацима протојереја Ђорђа Јовановића, библиотеке-читаонице у осталим местима отворене су : у Мраморку 1843. године, у Гају 1872,  Дубовцу 1880, Баваништу 1833,

Делиблату 1872. и у Плочици 1893. године.

Од 1950. године надлежност у области културе, у општини преузима Културно-просветна заједница, а библиотеке добијају своје прве библиотекаре 1966. године. Градска библиотека Ковин прераста у општинску-матичну библиотеку Културног центра Ковин, са одељењима у Баваништу, Делиблату, Мраморку, Гају, Скореновцу, Плочици и Дубовцу.

Библиотека обележава 30. март  као Дан библиотеке, када је тога дана,  1995. године, Скупштина општине Ковин донела је одлуку о оснивању Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин.

Данас, Библиотека „Вук Караџић“ Ковин функционише као самостална установа, са још седам огранака у насељеним местима општине Ковин,  у Баваништу, Делиблату, Мраморку, Плочици, Скореновцу, Гају и Дубовцу.

У Библиотеку се прошле године учланило и продужило своје чланство 1839 корисника, односно 4,99 %  укупног становништва општине Ковин.

На крају 2018. године, по инвентару, Библиотека располаже књижним фондом у коме се налази 90.826  монографских публикација, што је 2,47 књига по становнику.

Од Руске хуманитарне мисије на Балкану, Библиотека је прошле године добила на поклон донацију од 818 књига на руском језику. Већи део донације, односно литература за децу, искоришћен је за отварање Руског кутка у огранку „Теофило Димић“ у Баваништу.

Двадесет другог октобра 2018. године почели су радови на инвестиционом одржавању Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин. Вредност инвестиције износи 7.000.000 динара.

Прва фаза реконструкције постојећег објекта обухватала је израду армирано-бетонског степеништа за комуникацију са будућим поткровљем и израду армирано бетонске плоче изнад постојеће дрвене таванице.
Будући да Библиотеци недостаје простор за смештај активног књижног фонда, већи простор за дечје одељење, адекватан простор за организовање културних манифестација и простор за електронску читаоницу, планирана је реконструкција постојећег објекта.
Површина новоформираног простора у поткровљу биће 240 m2.

Ове године завршили смо другу фазу радова која је обухватала уградњу кровних прозора, обрада видљиве дрвене конструкције, уградња изолације и гипс картонских плоча и електро-

инсталације. Следеће године планира се завршетак радова на реконструкцији поткровља Библиотеке и надамо се да ћемо у најскорије време ставити у функцију и тај нови пословни простор, који ће бити у служби свих грађана наше општине.

Библиотека остварује успешну сарадњу са свим школама на територији општине Ковин, бројним удружењима, од којих је значајно поменути Удружење грађана „Дани ћирилице“ Баваниште,  са којим организује манифестацију „Дани ћирилице“, која је од изузетног значаја за општину Ковин, а све у циљу очувања нашег писма, језика, културе, традиције и народних обичаја.

Библиотека организује велики број програмских садржаја, како у Ковину, тако и у огранцима библиотеке. Ове године угостили смо бројне ауторе који су представили своју савремену продукцију, напоменућу неке од њих: Јелена Ленголд, Дејан Стојиљковић, Славиша Павловић, Влада Арсић, Саша Еди Ђорђевић, Бранислав Јанковић, Мирјана Бобић Мојсиловић, а пре неки дан, 22. новембра, гост нам је била Весна Дедић – каже за Старт 013 Јелена Јовановић, директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Ковин.

(Старт 013)

Пројекат „Ковин јуче и данас – оно што остаје“ суфинансира Општина Ковин.

Ставови изнети у подржаном медијсском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.