СВЕСТРАНО И УСПЕШНО... Јан Томаш

Једно питање – један одговор

Јан Томаш, директор Дома културе „3. октобар“ у Ковачици

ПРОМОЦИЈА И КОВАЧИЦЕ И СРБИЈЕ

• Нашим културно-уметничким програмима на гостовањима по Европи афирмишемо културне  вредности општине Ковачица, али и Србију као државу и словачког народа – каже Јан Томаш

Приликом посете Ковачици, као и прошле године, свратили смо и до Дома културе, који је овог пута, видимо, знатно сређенији, и споља и изнутра, баш како је директор тада и обећао.

За  Јана Томаша, директора Дома културе „3. октобар“ имали смо само једно питање: Које бисте активности Дома културе у овој години посебно  истакли и кави су планови за наредну, 2020. годину?

-Од бројних и разноврсних програмских садржаја и манифестација на којима смо учествовали, издвојио бих, најпре, наше запажено учешће на традиционалном Фестивалу војвођанских Словака, под називом „Танцуј, танцуј“ у Гложанима,  где смо освојили 2. место. Сем тога, наше Културно-уметничко друштво „В сиром поли хруска“ ове године је гостовало у Румунији, Чешкој и Словачкој, и у свакој од ових земаља оставило изузетан утисак пред бројном публиком где год је наступало.

ЛЕТИ ПЕСМА, ЛЕТИ… један од два традиционална дечја фестивала (Фото: Дом културе)

Што се гостовања тиче, наш КУД је у Словачкој учествовао на међународној шоу манифестацији „Зем спиева“ (Земља пева), а гостовали смо и на словачкој  националној телевизији ТВ Фолклорика, на такмичењу на којем смо успели да обезбедимо пласман у полуфинале, док је наша позоришна ВХВ група имала успешно гостовање у Хрватској.

По први пут смо ове године, заједно са ученицима  наше Основне школе „Млада поколења“ обележили, 21. јуна, Светски дан музике са, за такав дан,  посебно припремљеним културно-уметничким програмом за све генерације.

Што се тиче планова за наредну годину, ту су већ традиционалне манифестације које Дом културе или организује или учествује у организацији, као што су Машкови дани, затим, дечји фестивали,  позоришни викенди, па Ковачички октобар, а биће тога сигурно још, а од гостовања, следи нам поновно путовање у Словачку  и наставка снимања национално популарне емисије  „Зем спиева“, као и учешће на међународном фестивалу у Детви, за  шта смо пропусницу обезбедили освајањем 2. места на Фестивалу војвођанских Словака „Танцуј, танцуј… 2019“.

Оно што посебно желим да истакнем то је да Дом културе, на чијем сам ја челу, за све што радимо има изузетну подршку и општинских власти и Туристичке организације и школа, јер све наше активности успешно репрезентују и афирмишу  културне вредности наше општине, промовишући  на нашим гостовањима не само општину Ковачицу него и Републику Србију – истиче на крају Јан Томаш, директор ковачичког Дома културе „3. октобар“.

(Старт 013)