ПОЛИТИКА РАЗВОЈА... Милан Гарашевић

Три питања за…

Милан Гарашевић, председник Општине Ковачица

УРАДИЛИ СМО МНОГО ТОГА, АЛИ ПОСЛА ЈОШ ИМА

— Иза нас стоје резултати, а  испред нас је још много посла и планова које треба урадити и реализовати, успећемо јер се понашамо одговорно према свим грађанима наше општине, знајући шта нам ваља чинити за њихов бољи живот

Шта је то најзначајније што је урађено у општини Ковачица за време овог скупштинског сазива, како у области комуналне инфраструктуре, тако и на побољшању живота грађана свих узраста, у свим сферама њихове и свакодневице, aли и будућности?

-Данас, када разговарамо о резултатима, свакако постоји пуно разлога за задовољство. Ипак, некако увек постоји још простора да будемо бољи.

У овом мандату успели смо да приведемо гасификацију крају, данас већ можемо да разговарамо о увођењу гаса у домаћинства у Ковачици. Грађани су изузетно заинтересовани за то, као јефтинији и еколошки оправдан начин грејања. Потом, урађена је реконструкција водоводне мреже у чак три насељена места, у Уздину, Дебељачи и Ковачици. Када говоримо о томе, морам да напоменем да је у укупном износу вредност тих инвестиција финансираних делом из Покрајине, односно, Покрајинског секретаријата за водопривреду, пољопривреду и шумарство, 146 милиона динара.

Сваке године добијамо одређена средства од покрајинских и републичких органа власти. На тај начин урадили смо неке од атарских путева, реконструкцију водоводне мреже у Ковачици, Уздину, сада и у Дебељачи, добили смо средства за другу фазу пута ка Тамишу. Укупна вредност инвестиције изградње пута ка Тамишу је 76 милиона динара.

И СЕДИШТЕ ОПШТИНЕ… центар Ковачице, али…

Потом, Ковачица је добила фабрику воде, као и уређен централни трг, на коме се одржавају готово све манифестације у општини Ковачица. Такође, уредили смо тргове у Црепаји и Уздину. А ту је и радна зона у Црепаји, пројекат од посебног значаја.

Здравство и образовање су стожери сваког снажног друштва. Зато школе и наш Дом здравља морају да раде без проблема. Учинили смо све за Дом здравља, тако да данас можемо да кажемо је његово пословање стабилно, дугови начињени у претходном периоду, за време бивше власти, измирују се у складу са унапред  договореном динамиком. Само у школске објекте уложено је преко четири милиона динара за побољшање услова рада и модернизацију наставе.

АЛИ И СЕЛА… центар Уздина

Трудимо се да створимо повољно окружење за родитеље – од новчане помоћи за новорођенчад, дарујемо сваког првака ранцем, учествујемо у трошковима превоза за студенте и ученике. Сада ћемо отворити још једно јаслено одељење у ПУ „Колибри“. Планирали смо да то буде у марту, међутим у томе нас је спречила пандемија.  Наша деца су будућност и зато настојимо да створимо све услове да њихова будућност буде сигурна и перспективна.

Када ће бити завршени инвестициони пројекти чија је реализација у току, а који су од посебног интереса за већину грађана,  и који су то значајни пројекти који су у плану да буду започети и завршени у наредних неколико година?

-Од јесени планирамо да омогућимо увођење гаса у домаћинства у Ковачици. Тиме се завршава велики пројекат гасификације од ког општина Ковачица има само искључиво добробит. Надам се да ћемо успети да обезбедимо и субвенције на прикључак на гас, јер, као што сам рекао, велико је интересовање грађана за прикључак, а повећањем удела домаћинстава која се греју на гас, имаћемо и еколошки пријатнију околину у зимским месецима.

Почињемо са реконструкцијом фискултурне сале у Црепаји, прво ћемо уклонити стару, потом градимо нову спортску халу, и почињемо са радовима на реконструкцији Дома културе „Михал Бабинка“ у Падини. Такође, настављамо са асфалтирањем и насипањем улица, највећим делом у Дебељачи и Самошу. Предстоји нам и решавање питања пијаће воде у Идвору, и тај пројекат ће ускоро бити готов. У току је и један, условно речено, мали посао али, ипак, значајан за све грађане који разне административне послове завршавају у Ковачици, наиме, радимо на проширењу паркинг простора у центру Ковачице. У Самошу планирамо да урадимо што више пута, асфалтирањем и насипањем.

Као што знате, са грађанима смо у сталном  контакту. Путем отворених врата или отворених телефонских линија, заједно смо стварали циљеве за наредне четири године.

Морам да истакнем да период ванредног стања, који је на срећу иза нас, није утицао на опредељена средства за важне инвестиције, јер смо буџетом управљали домаћински и одговорно.

Која је Ваша порука свим становницима општине Ковачица за 21. јун, и шта је то о чему би посебно требали да воде рачуна када размишљају о том дану?

-Иза нас стоје резултати. Нека грађани процене наше резултате, али и то где је опозиција била у протекле четири године. Док смо ми радили, они су бојкотовали, док смо ми разговарали са грађанима, они су и њих бојкотовали. Бојкотовали су све, па чак и оне који су за њих гласали.

Иако је испред нас још много посла и планова које треба испунити, иза нас је и рад који говори у име наше политике.

Зато, када грађани изађу на биралишта треба да размишљају да ли гласају за политику развоја и напретка или гласају са бојкоташе који су опустошили буџет, оставили Дом здравља пред колапсом и за које се везује сијасет афера. Не треба их помињати, грађани их добро знају.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – локална самоуправа у функцији самоуправе грађана“ суфинансира Општина Ковачица