Ковин

Изложба слика Милене Павловић Барили у галеријском простору Центра за културу

НАЈВЕЋА СРПСКА НАДРЕАЛИСТКИЊА

• Изложба велике сликарке биће отворена радним даном од 11 до 18 сати, све до 28. новембра

Центар за културу Ковин, у сарадњи са Галеријом Милене Павловић Барили из Пожаревца, на годишњицу рођења највеће сликарке српског надреализма, отвара изложбу њених најпознатијих дела, и то данас у 19 сати. Галеријски простор Центра за бкултуру, са сликама Милене Павловић Барили, биће доступан љубитељима сликарске уметности до 28. новембра, радним данима од 11 до 18 часова.

•••

Милена Павловић Барили је рођена 5. новембра 1909. године, као ћерка Данице Павловић, праунуке најстарије Карађорђеве ћерке Саве, и Бруна Барилија, италијанског композитора, песника и ратног дописника из Србије у време Балканских ратова.

Милена Павловић Барили (Фото: Википедиа). По неким мишљењима ауторка ове слике је њена мајка Даница

Милена је рођена са оштећењем срца, али већ у петој години почиње да чита, у седмој да учи италијански и француски, а у десетој почиње да говори и на немачком.

Школовала се по иностранству, да би 1943. године упознала једног Американца, авијатичара Роберта, који убрзо остаје без посла, те се њихов заједнички живот одвијао у не баш лаким условима. Две године касније, после пада с коња била је у гипсу, у кориту, да би јој убрзо отказало срце и 6. марта 1945.  умире. Њене мошти, као и мошти њених родитеља налазе се на некатоличком гробљу у Риму.

Пре Миленине смрти, њена мајка је, у знак поштовања и сећања на своју прерано преминулу кћер, одлучила да сву имовину своју и својих родитеља, као и сва Миленина уметничка дела поклони српском народу, да би 1961. године Општина Пожаревац  и званично основала фондацију, коју ће назвати „Миленин дом“, а у оквиру које ради и пожаревачка Галерија Милене Павловић Барили, са којом Центар за културу општине Ковин и организује изложбу о Милена Павловић Барили (по мишљењу многих ауторка слике  је њена мајка ве велике српске сликарке.