Панчево

Успешно завршен први круг лицитације за државно пољопривредно земљиште

ОСТАЛО ЈОШ ОКО 750 ХЕКТАРА

• Просечна цена за ову аграрну годину је за 60 евра већа од прошлогодишње, и износи 383 евра

Након што је одржан први круг лицитације за државно пољопривредно земљиште, Владислава Максимовић, чланица Градског већа за пљопривреду, село и рурални развој, каже да је од понуђених 3.128 хектара, излицитиран 2.381 хектар и то по цени од 383 евра, што је за 60 евра више од прошлогодишње цене.

Већница Максимовић истиче да је важно знати да је „од укупно 16.500 хектара државног пољопривредног земљишта, око 11.700 хектара обележено вишегодишњим уговорима на основу права пречег закупа по основу сточарства, инфраструктуре, земљишта без накнаде, које се даје институтима, факултетима, Пољопривредној школи, Дому слепих итд. тако да је за други круг лицитације остало око 750 хектара државног пољопривредног земљишта“.

„Након што се потпишу уговори са пољопривредницима, они улазе у посед земљишта, а ми онда можемо да огласимо други круг лицитације“, каже већница Максимовић, додајући да је највиша цена излицитирана у катастарској општини Панчево – 590 евра по хектару, затим следе Качарево и Долово са просечном ценом од 530 евра по хектару.

Оно што Владислава Максимовић посебно напомиње је  да су приходи од лицитације строго наменски, и да ће се користити за изградњу атарских путева и њихову реконструкцију, а сем тога,  дизаће се ветрозаштитни појасеви, а средства ће се користити и за одржавање око 650 км каналске мреже.

Пројекат „Град Панчево – будућност у огледалу садашњости“ суфинансира(о) Град Панчево