ЗЛАТО ЗА ЈАНУ ИЗ БЕОГРАДА И ЈЕЛИЗАВЕТУ ИЗ МОСКВЕ

ПОБЕДНИЦИ... и невероватна прича под називом љубав према својој земљи
ПОБЕДНИЦИ... и невероватна прича под називом љубав према својој земљи
Мокра Гора
Златне матрјошке фестивала „Бољшој“ у престоницама Русије и Србије

ЗЛАТО ЗА ЈАНУ ИЗ БЕОГРАДА И

ЈЕЛИЗАВЕТУ ИЗ МОСКВЕ

 

• Почасни гост и најсјајнија звезда фестивала био је пијаниста, виртуоз, народни уметник Русије Денис Мацујев

     На Мећавнику је 18. јула завршен Шести фестивал руске музике „Бољшој“, који је организовао српски режисер Емир Кустурица, уз подршку компаније „Гаспром њефт“. По први пут у својој историји фестивал је трајао четири дана. За главне награде борило се 60 такмичара из Србије, Републике Српске и Русије.

     Међу учесницима у групи узраста од 13 до 17 година најбоља је била виолинисткиња Јана Јаковљевић из Београда, сребрна матрјошка је додељена виолончелисткињи Сари Чано из Љубљане, а бронзу је добио кларинетиста Артјом Бондар из Мегиона.

      Главна награда у категорији узраста од 18-25 година припала је пијанисткињи Јелизавети Карауловој из Москве. Сребрном матрјошком награђена је пијанисткиња Ивана Демјанов из Новог Сада. Бронзану матрјошку добила је мецосопран Полина Шароварова из Омска.

НАЈСЈАЈНИЈА ЗВЕЗДА... Денис Мацујев
НАЈСЈАЈНИЈА ЗВЕЗДА… Денис Мацујев

     Почасни гост и најсјајнија звезда фестивала био је пијаниста, виртуоз, народни уметник Русије Денис Мацујев, који је извео Други концерт за клавир Рахмањинова и свиту Гершвина „Плава рапсодија“ у пратњи симфонијског оркестра „Бољшој“. Музичара су три пута враћали на сцену уз бурне овације.

Учествовао сам у организацији многих фестивала и могу да кажем да у Мећавнику живи потпуно невероватна прича под називом љубав према својој земљи, својим људима и према музици. Овде је атмосфера узаврела у духу Кустурице, то је вртлог страсти, у позитивном смислу те речи. Када сам изашао на сцену, у првој секунди сам осетио каква је овде публика која разуме и прихвата. Ми можемо да се поносимо тиме, што се у последњих 20 година појавила генерација која је васпитана да посећује такве концерте. На овом фестивалу ми откривамо имена која ће у блиској будућности прослављати нашу велику руску извођачку школу“, рекао је Денис Мацујев.

     Српски виолиниста Немања Радуловић, чији је наступ отворио фестивал, нагласио је његову невероватно пријатну и опуштену атмосферу и назвао младе извођаче „инспиративним талентима“. „Они морају да сачувају бодрост, да увек буду гладни музике, да проширују свој репертоар, да осете страст према креативности“, рекао је Немања Радуловић.

ДИЈАЛОГ ТАЛЕНАТА... креативни двобој руских и српских музичара
ДИЈАЛОГ ТАЛЕНАТА… креативни двобој руских и српских музичара

     На вечерњим концертима фестивала такође су наступиле звезде класичне музике; виолинисти Јулиан Рахлин и Роман Симович, и виолончелиста Борис Андрианов са симфонијским оркестром „Бољшој“. Украс фестивала је био наступ америчког гитаристе Гари Лукаса, који је озвучио неми филм Всеволода Пудовкина „Шаховска грозница“.

      У оквиру специјалног програма који се одржава већ другу годину под називом „Дијалог талената“ одржан је креативни двобој руских и српских музичара. Заједно са познатим пијанистом Јуријем Розумом, Русију је у њему представљала виолинисткиња, пијанисткиња и вокални извођач, лауреат међународних такмичења Марија Андрејева. Са српске стране у програму је учествовала виолинисткиња Јана Јаковљевић, коју је пратио фински пијаниста Уки Оваскаинен.

     По традицији, фестивал је затворен великим гала-концертом звезда светске класичне сцене.