НА ЧЕЛУ СТРУЧНОГ ТИМА... др Зоран Тасић

Интервју

Др Зоран Тасић, председник Општине Опово

ИСПУЊАВАМО СВА  ПРЕДИЗБОРНА ОБЕЋАЊА

• Напредак локалне средине у сваком погледу и бољи живот грађана – то су примарни циљеви • Локалну самоуправу не води један човек, већ тим способних и стручних људи који се међусобно уважавају и допуњују • Кроз инвестиције до сада  обезбеђено 80 нових радних места • Сваког петка  „Отворена врата“ председника за све грађане , али ни то није све…

ЗОРАН Тасић је доктор економских наука. Био је начелник Јужнобанатског округа, да би се пре две године определио за рад у локалној самоуправи своје општине.  Председник је Општине Опово и председник Општинског одбора СНС те општине.

  • Од када сте на челу Општине Опово, шта је то што сматрате  најзначајнијом променом у односу на дотадашње стање?

– Пре свега, изградили смо нормалан однос са нашим суграђанима. За разлику од претходника и времена кад се председник општине понашао као феудални господар, успоставили смо свакодневну конекцију са грађанима и у непосредном контакту слушамо њихове проблеме, сугестије и предлоге, и на основу тога делујемо.

Локалну самоуправу не води један човек, већ тим способних и стручних људи који се међусобно уважавају и допуњују. С друге стране, не фаворизујемо ниједно општинско место на уштрб другог, улажемо и градимо подједнако у Опову, Баранди, Сакулама и Сефкерину. По први пут, грађани сваког петка имају прилику да кроз праксу „Отворених врата“ буду примљени код председника општине.

ПОРУКА ГРАЂАНИМА

    • Која би то била ваша порука грађанима, онима који су гласали за напредњаке, и  онима који нису?

     – Порука би била кратка и за оне који су за нас гласали и за оне који нису. Добро погледајте и упоредите – шта се и како радило пре, и шта се и како ради сада, и брзо ћете схватити да се сви ми из СНС боримо за грађане и да вредно радимо за своју  државу, свој град или општину, за разлику од оних пре нас, који су се борили само за себе, за своје комбинације и пуњење властитих џепова.

Обећавам да ћемо наставити истим темпом и позивам грађане да, када дође време за гласање, гласају на основу резултата нашег рада и нашег труда да Србија постане модерна европска држава, да свако њено место буде уређено, а сваки њен грађанин задовољан.

    Много људи долази са проблемима попут немаштине, болести, немогућности школовања деце, плаћања комуналних рачуна или са проблемом неусловних стамбених објеката, а ми се трудимо да свима помогнемо. То чинимо понекад директно, а најчешће институционално, у сарадњи са јавним установама и предузећима, или проналажењем донатора.

• Има ли нешто што сте очекивали да ће брже ићи?

– Очекивао сам брже решавање нагомиланих дугова Дома здравља Опово. Можда то није било реално, јер је дуг заиста велики, а настао је због бахатости претходних власти и руководства установе. Дуг смо значајно смањили, Дом здравља сада нормално функционише и трудићемо се да дуговања што пре сведемо на нулу. Ту је и социјално збрињавање најугроженијих грађана где се, такође, годинама није улагало.

• С обзиром на страначку структуру СО непосредно после избора и данас, чиме објашњавате толику популарност СНС-а?

– Свакако да је то, пре свега, председник наше странке и државе, Александар Вучић, човек изузетне енергије и способности, који доноси ту велику превагу у корист СНС-а. С друге стране, ми, у Опову, квалитетно радимо, локална самоуправа постигла је изузетне резултате у претходних годину и по дана, а како СНС има апсолутну скупштинску већину, грађани локалну самоуправу персонификују кроз Српску напредну странку.

Посебно сам задовољан што смо испунили све што смо обећали у предизборној кампањи или смо у фази реализације. Све то показује да су нама примарни циљеви напредак локалне средине и бољи живот наших суграђана. Таквим односом и вредновањем, наша странка, из дана у дан, добија све више поверења.

• Шта је то урађено у општини Опово у првој години Вашег четворогодишњег мандата председника општине, а што је од највећег значаја за грађане?

– Бићу искрен и помало нескроман када кажем да ми је неко на почетку мандата понудио пола од овога што смо за ових годину и по дана урадили, прихватио бих без поговора. Заиста, имам сјајан тим сарадника и функционишемо веома ефикасно. Списак је дуг, па ћу рећи више уопштено и поменути само најзначајније акције и пројекте. Спроведени су опсежни инфраструктурни радови (улична расвета и мобилијари, стазе, тротоари, паркинзи, платои, спортска игралишта, кишни канали, итд.) на уређењу сва четири општинска насеља, која су добила потпуно нови сјај. Ту је и уређење атарских путева и земљаних улица, асфалтирање и одржавање локалних путних праваца који су годинама били запуштени.

У ПРВИМ РЕДОВИМА

     • Ви сте и председник Општинског одбор СНС Опово. Чиме сте најзадовољнији на тој функцији?

     – Пре свега, активним учешћем свих чланова странке. Одржавамо редовне састанке месних одбора, са члановима разговарамо о локалним проблемима и начинима како да их решимо. Чланови опсeрвирају проблеме, дају предлоге, који се касније на нивоу локалне самоуправе реализују. Такође, поносан сам јер чланови наше странке често дају добар пример. Континуирано организујемо локалне радне акције, на којима се уређују плаже, паркови, фасаде, аутобуска стајалишта или бетонирају стазе, а чланови СНС-а увек су у првим редовима.

Грађанство то види и подржава и, што ми је изузетно драго, придружује се у таквим акцијама.

    Сервисирали смо фабрику воде, што је резултирало да, и поред велике суше, по први пут након дуго година, овог лета није било планских рестрикција. Најугроженијим породицама адаптирали смо неусловне стамбене објекте. Обезбедили смо средства за десетак капиталних пројеката, од којих су неки већ у реализацији или су готови, а од животног значаја су за нашу средину.

САРАДЊА У ОКРУГУ     

    • Као бивши начелник Округа, како оцењујете сарадњу јужнобанатских градова и општина?

    – У претходном периоду, као начелник Округа, покренуо сам праксу непосредног дијалога са локалним самоуправама, што је дало добре резултате. Тај принцип задржан је и данас, и морам признати да сам задовољан. Са позиције локалне самоуправе ствар је другачија. У времену свеукупне штедње сви чинимо напор да урадимо што више, како би наши грађани осетили бољитак, јер су приоритет интереси наших суграђана. Сматрам да дух заједништва, међусобна сарадња и неговање заједничких интереса општина и градова никада нису красили Јужни Банат као данас, а то се огледа у реализацији до сада највећег броја пројеката који су од виталног значаја за свакодневни живот свих нас.

     Санација и адаптација здравствених амбуланти у Сакулама и Сефкерину, адаптација објекта предшколске установе у Опову и школе у Сакулама, реконструкција водоводне мреже, изградња пута Опово – Дебељача… Понудом одличних услова успели смо да доведемо инвеститоре који су обезбедили 80 нових радних места, што за нашу Општину није мали број.

• А шта је у плану да се уради до краја мандата?

– Наставићемо са инфраструктурним радовима на уређењу насеља, учествоваћемо, надам се успешно, на пројектним конкурсима за нове капиталне инвестиције, привлачење инвеститора и отварање нових радних места свакако су приоритет, као и завршетак започетих капиталних пројеката које радимо у фазама, а то су реконструкција водоводне мреже у Опову и изградња пута Опово – Дебељача.

• Јесте ли задовољни радом Општинске управе?  Шта кажу грађани?

– Подигли смо ефикасност свих општинских служби, нема редова, нема чекања, врата свих канцеларија и стручних служби отворена су за све грађане. Кад то кажем, првенствено полазим од своје канцеларије, где сам од почетка мандата примио преко 600 грађана. Тренутно подижемо ниво електронске управе, јер нам је жеља да грађани већину својих потреба према управи, реализују од куће.

• Које су то активности општинских служби, специфичне само за општину Опово?

– Раније су службе Општинске управе радиле у четири различита објекта, што је правило проблеме грађанима. Сада се све налази на једном месту и поред тога што смо олакшали грађанима, имамо и уштеду трошкова од 40 одсто.

• Имате ли вишка радника и јавним службама и како решавате тај проблем, ако га има?

– Не, тај проблем немамо, број радника је у законској регулативи, али смо и ми као и већина општина у Србији, обухваћени уредбом Владе Републике Србије, где је и наш законски оквир од максималних 99 радника смањен на 85, што у многоме не ремети рад општине.

• Шта је тренутно приоритет у Вашим активностима као председника Општине, а шта као председника  ОО СНС-а?

– Увек истичем да нисам кабинетски председник, не задовољавам се постигнутим и тежим да идем напред. Циљ ми је да Општина Опово буде добро место за живот. То је процес, потребно је време, стрпљење и много рада. Имамо одличну сарадњу, а пре свега разумевање, од стране покрајинских и републичких нивоа власти, који очигледно добро оцењују наш рад и напредак. Унапред радимо на конкурсним пројектима, унапред припремамо потребну документацију, тако да све конкурсе дочекујемо спремни. Због тога очекујем још квалитетних капиталних пројеката, а истовремено смо у сталним преговорима са потенцијалним инвеститорима, јер су нова радна места основа сваког локалног напретка. Што се тиче странке, увек радимо на кадровском јачању у смислу младих и школованих чланова који су наша будућност. Припремамо се за изборе за савете месних заједница, где очекујемо подршку грађана и потврду нашег рада на терену.

                                                                                                                                    СиБ