ПЕЛЦЕР СЕ ПРИМА... после Машинске и Техничка школа

Привреда – школа

Меморандум о сарадњи НИС-а и Машинске школе „Панчево

ОД БРЕНДА  ДО ПОСЛОВНЕ САРАДЊЕ

Пише: мр Милорад Илић

Почела је са симболима НИС-а, брендирањем , а завршава се са  Меморандумом о сарадњи између највеће компаније у Србији и Машинске школе Панчево. Све у свему, једна више него успешна школска година за једну од најперспективнијих средњих стручних школа у Србији, у области нових технологија.

Да се подсетимо:  Школска зелена електрана „Ветросол“,  „Будућност на делу“, Бициклофон, Меморандум о сарадњи са колеџом из Јапана, Први мешовити интернационални пројектни тим (ученици и професори из Србије и Јапана),  Центар за консултативну наставу (Висока струковна школа), три образовна профила по дуалном образовању, сопствени модел дуалног образовања, стопостотни упис у првом кругу… и успостављање партнерских односа са НИС-ом у области образовања за потребе привреде, при самом истеку школске године. Као по партитури.

У циљу сагледавања могућности сарадње, Машинску школу је посетила веома бројна и стручна делегација НИС-а,  предвођена др Снежаном Лакићевић, специјалним саветником  директора НИС-а за сарадњу са универзитетима, научним и образовним институцијама и директорком Центра за људске ресурсе Александром Филиповић.  По старом добром обичају, директор је цењеним гостима пожелео добродошлицу, представио своје најближе  сараднике и упознао присутне са областима  где Школа види могућност сарадње, као и визију даљег развоја.

После тога уследио је обилазак кабинета , упознавање са планом и програмом образовног профила техничар мехатронике и пројектима школе. Посета је  заокружена разговорима  експерата и многобројним предлозима за сарадњу. Тиму  експерта НИС-а, из разних области процесне производње,  партнери у разговору били су професори са катедре за мехатронику дипломирани инжењери:  Ненад Миленковић, Ненад Дојчиновић, Жељко Стражмештеров и Адам Цревар, као   и професори из пројектног тима Школе, дипломирани инжењери Владимир Божичковић, Светислав Секулић и Зоран Радовановић. Гости су били одушевљени, оним што су видели и договорена је узвратна посета Рафинерији у Панчеву, да би се проблематика сарадње заокружила са сvих аспеката.

У току је процедура потписивања Меморандума, којом се предвиђају активности:

• Предлози за измене и допуне планова и програма образовних профила школе за што ефикасније укључивање у производни процес  и потребе Рафинерије нафте Панчево

• Подршка унапређењу  услова за рад и усвајање потребних знања и вештина (адаптација простора и опремање кабинета и учионица)

• Други облици сарадње.

Закључено је да због специфичности услова рада у процесној индустрији, класични модел дуалног образовања не би могао да се реализује и да би модел који је Школа дефинисала (пројектни модел дуалног образовања са дуални приступом и радом у школи) и у овом случају био прикладнији. Наравно стручњаци обе институције сагледаће и дефинисати све специфичности и могућности . Најинтересантнији за сарадњу је сигурно, ОП техничар мехатронике. Закључак је да би постојећи програм могао да се допуни захтевима од интереса за Рафинерију Панчево, и да би већ следеће године могло да се крене у реализацију. Такође стручњаци из Рафинерије, у будућности виде Школу као тренинг центар за обуке и освежавање знања и вештина.

И још једна лепа вест за Панчево је, да се „пелцер“ сарадње са привредом прима и  креће у правцу дуалног образовања је и у другим стручним школама града. У питању је такође НИС, али и Техничка школа „23 мај“. Обављен је прелиминарни разговор и договорено покретање процедуре за нов образовни профил техничар за нафту и гас.

Лепе вести, зар не!

(Аутор је директор Машинске школе „Панчево“)