ПАНУКА... Саша Павлов, Ања Цревар и Никола Стојилковић

Разговор с поводом

Никола Стоилковић, в. д. директора Туристичке организације Панчева

ИМАМО ШТА ДА ПОНУДИМО, АЛИ…

• Успешан наступ на „Данима Војводине“ у Темишвару • Почетком јуна одржаће се “Дани Ваферта” на којима посетиоце очекује богат културно-уметнички програм • Како решити проблем са недостатком смештајних капацитета?

КАО део пројекта партиципативног буџетирања, прошле године грађани Панчева су одлучили да се из градске касе издвоје средства за набавку туристичког брода па је тако недавно јавности представљен катамаран “Панука”, који је дат Туристичкој организацији Панчева на коришћење. То је био повод да разговарамо са Николом Стоилковићем, вршиоцем дужности директора Туристичке организације, који је пре непуних два месеца преузео на себе одговорност да води ову, за Панчево, и те како значајну туристичку установу.

     – Пре скоро два месеца сам дошао у Туристичку организацију и сада могу рећи да је стање које сам затекао солидно. Није сјајно и бајно, већ солидно – каже директор и напомиње да је и овогодишњи буџет ТОП-а такав да ће се ова година некако успети завршити. То је стање које је наслеђено од претходног руководства, наглашава он, али каже да ова установа може рачунати на подршку локалних власти, као и то да је градоначелник Панчева Саша Павлов упознат са проблемима са којима се она суочава и да је спреман да помогне.

ПАНУКА

 Свечаним именовањем и првом вожњом, 12. маја, Туристичкој организацији је на коришћење предат катамаран. Панчевачка спортисткиња, пливачица Ања Цревар је на овој церемонији пловилу званично дала име “Панука”, а пре прве вожње, градоначелник Саша Павлов је нагласио важност овог новог градског пловила које би требало да помогне да се што више искористе туристички потенцијали Панчева, као и да се оствари идеја да се град “спусти на реку” и што боље искористи то што лежи на две реке, Тамишу и Дунаву.

Директор ТОП-а Никола Стоилковић нам каже да ће ових дана кренути промотивне туре и које ће сваког викенда бити бесплатне, а за које ће грађани, због ограниченог броја места, морати да се обрате Туристичкој организацији да резервишу себи вожњу. Поред тога, “Панука” ће се током летње сезоне користити и за превоз Панчеваца на Белу Стену.

   – Мислимо да ће све то кренути у неком добром правцу, идеја имамо. Ми, као град, имамо пуно туристичких потенцијала и наш план је да радимо на развоју тих потенцијала. Ту пре свега мислим да јачање постојећих манифестација, као што су “Дани Вајферта”, за коју се тренутно спремамо, али и на развијање нових – објашњава Стоилковић и каже да Панчево, поред ове манифестације има још само Панчевачки карневал као своје туристичке производе. То треба променити, треба искористити потенцијале и ту он очекује помоћ Града. Као пример наводи пројекат изградње градског пристана за који ће Град средства покушати да добије на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација. Поред тога, постоји идеја изградње стазе према светионицима на ушћу Тамиша у Дунав и ту Град може помоћи у решавању неких имовинско-правних проблема.

     Идеја о развоју туризма у Панчеву има, каже директор, и оне ће бити реализоване кроз овакве пројекте.

     – Очекујемо одлуку градских власти како би започели пројекат постављања понтона од силоса на Тамишком кеју према мосту на Тамишу. Идеја нам је да се у тај део града коначно уреди и доведе у ред – каже Стојилковић и као занимљиву помиње и идеју изградње пасареле преко Тамиша, али додаје да пре свега тога мора пуно тога да се уради. То се све може постићи кроз пројекте, тако да Туристичка организација планира да се по питању израде пројеката ојача, пре свега кадровски. А могућности су ту, сматра он и као добар начин да се до њих дође јесте сарадња са другим сличним организацијама, па и са привредом по питању идеја и заједничког наступа. Представљање на манифестацијама, попут “Дана Војводине” у Темишвару, он види као добар почетак и зато ће Туристичка организација Панчева убудуће много више радити на таквој врсти сарадње и промоције града Панчева на разним сајмовима и другим манифестацијама што   последњих година није било реализовано у пуном обиму.

ДАНИ ВАЈФЕРТА

 У Панчеву ће се 9. и 10. јуна одржати “Дани Вајферта”. То је, уз “Дане Дунава” недавно постала градска манифестација и како каже директор Стоилковић, Панчевце и све посетиоце очекује богат програм. Биће ту поново улица хране, где ће се промовисати локална кухиња, одржаће се концерти група “Ван Гог” и “Гарави сокак”, хорова и тамбураша. Представиће се и  пивари, као и разна друга удружења, КУД “Паја Маргановић” из Ковина ће презентовати банатске ношње а КУД “Станко Пауновић” ће се представити сплетом банатских окретних игара.

 Прошле недеље Туристичка организација је ову манифестацију представила и на штанду на   “Данима Војводине”, која су били одржани у Темишвару. Панчево су представили Удружење жена “Доловке”, винари из тог села, тамбураши и КУД “Станко Пауновић”.

    А када су у питању проблеми везани за туризам у Панчеву, највећи је недостатак смештајних капацитета, наглашава наш саговорник. То је велики проблем за град, оцењује Стојилковић и подсећа да постоји приватни смештај, хостели, али да они немају довољне капацитете, као и да нису пуни заинтересовани за сарадњу са Туристичком организацијом.

    – Град Панчево нема локалног туристичког инспектора, већ само републичког и то јесте проблем, јер би један такав инспектор могао својим радом да утиче на решавање многих проблема и можда понајвише на подизање новоа услуга. Такође, као туристичка организација, ми немамо туристичког водича. Нама долази много странаца, они увек прво потраже инфо центар или туристичку организацију када негде дођу и одатле крећу у обилазак, тако да би нама туристички водич пуно значио – каже директор Стоилковић и додаје да је потребан и лиценцирани капетан за катамаран. То су неки од  проблема који ће морати ускоро бити решени како би се још више искористили сви туристички потенцијали града, напомиње он, и као главни ослонац и помоћ у томе означава локалну самоуправу.

    Директор Туристичке организације Панчева Никола Стоилковић нас на крају разговора подсећа да ова установа има нове просторије у којима свакодневно ради и сувенирнарница, као и велику конференцијску салу, наглашавајући да је ТОП отворен за сарадњу са свима, и грађанима и удружењима.

И. В.