ВАЖНО ЈЕ ЗНАТИ... Игор Вокоун

Разговор с поводом

Игор Вокоун, директор Музеја у Белој Цркви

ЗАВИЧАЈ ЈЕ ЗАВИЧАЈ, А И СРБИЈА ЈЕ СРБИЈА!

• Најстарија музејска установа у Војводини данас је, после адаптације простора и отварања сталне поставке, усмерен на рад са посетиоцима, али и на даљу заштиту и очување културног наслеђа Беле Цркве, али следи ширење спектра и репозиционирање на културној мапи Србије

Музеј у Белој Цркви је једна од најзначајнијих установа културе у Општини Бела Црква која иза себе има импресивну историју и традицију.

Игор Вокоун, директор ове установе културе, иначе, кустос и историчар уметности, за Старт 013 каже да је то најстарија музејска институција на територији данашње Војводине.

– Музеј је основан 1877. године као завичајна установа са циљем да баштини специфичности и реткости белоцркванског краја. Током историје, дуге готово век и по, музеј се у више наврата трансформисао, најпре се налазио у згради Магистрата, а након 1954. године, смештен је у објекат у центру града, где се и данас налази. Бројни кустоси, управници и сарадници су ентузијазмом и предним радом кроз историју створили данашњи музеј који данас баштини око 2000 културних добара разврстаних у једанаест засебних збирки, што ову установу чини музејем комплексног типа који сакупља историјске, етнолошке, уметничке, археолошке и друге предмете, који се односе на простор у коме се налази, а истовремено прати и савремену сцену Србије – објашњава директор Вокоун. Како даље каже да је „ове године, након завршених радова на адаптацији и уређењу спратног дела објекта, отворена стална поставка за посетиоце, коју је свечано отворила председница Општине Бела Црква госпођа Виолета Симић, симболично у присуству ученика основних и средњих школа – генерација за чију, како каже, будућност се сви ми боримо.“

А НАЈСТАРИЈИ У ВОЈВОДИНИ… зграда Музеја након сређивања, споља и…
… изнутра

– Завршетком радова на објекту, као и отварањем сталне поставке, фокус даљег интересовања и деловања установе је усмерен на рад са посетиоцима и публиком. У 2022. годину смо ушли са изложбом о руској емиграцији у Белој Цркви, на којој је био изложен материјал који баштинимо у музеју, потом смо реализовали изложбе цртежа Љубодрага Јанковића Јалета и рељефе Тамаре Драган, а у наредном периоду је у плану изложба слика Марка Лађушића, а потом и изложба скулптуре Велимира Вукићевића – додаје наш саговорник и напомиње да је, разматрајући позицију Беле Цркве, њених културних и уметничких потенцијала створена и идеја водиља за даљи развој музеја. Приоритет рада и деловања музеја по њој данас јесте и остаће усмерен првенствено на заштиту и очување завичајног покретног културног наслеђа широког спектра, док ће у домену увећавања збирки, акценат бити стављен на савремену уметничку продукцију Србије. Оваквом политиком аквизирања музејских предмета, своју уметничку збирку ће белоцрквански Музеј постепено редефинисати из оквира завичајне у простор ширег спектра, чиме ће се и значај саме установе репозиционирати на културној мапи Србије.

Музеј у Белој Цркви традиционално организује занимљивије изложбе и манифестације. Како каже директор ове установе, данас већ традиционално музеј узима учешће у манифестацијама „Музеји Србије“ и „Ноћи музеја“, а у оквиру свог годишњег програма реализује и различита културна дешавања у склопу манифестација које организаује Општина Бела Црква, попут „Белоцркванског карневала“.

– Од изложби, издвојио бих неколико значајнијих, у оквиру којих смо посетиоцима представили део културног наслеђа које баштинимо, у збиркама. Изложбом „Слике вароши“ из 2017. године приказали смо Белу Цркву кроз урбани пејзаж који чувамо у Ликовној збирци, а изложбом „Бела мати“, 2021. године, наши посетиоци су могли да се упознају са предметима који се односе на руску емиграцију у Белој Цркви.

Велику поажњу привлаче и изложбе савремене уметности које реализујемо у сарадњи са самим ауторима, тако су код нас излагали Јавор Рашајски, Василије Доловачки, Милена Белензада, Јована Петковић, Урош Ушћебрка, Љубодраг Јанковић Јале и многи други.

У свим својим активностима, Музеј је окренут сарадњи са сродним установама што је један од кључних чинилаца у развоју ове установе. Формирање и одржавање мреже институција сродних интересовања и области рада, основ је квалитетног напретка у смислу не само размене искустава, већ и стварања полигона за заједничке пројекте, сматра директор Игор Вокоун, наводећи примере добрих партнерских односа са Градским музејом Вршац, Народним музејом Панчево. Музејом Војводине у Новом Саду. Ова сарадња, иако је најчешће у домену саветодавног и помоћи у превазилажењу заједничких проблема, повремено изроди и заједничке пројекте.

ИСТОРИЈА
За оснивање Музеја у Белој Цркви везујемо 1877. годину и одлуку Белоцркванског магистрата да са радом отпочне Музеј у згради Магистрата. Повод су биле пронађене кости мамута на обали Караша, а иницијатор Карл Шпанг је истовремено био и први „чувар“ ових природних реткости. Најзначајнији допринос током првих година рада музеја дао је Лонард Бем (колекционар, пасионирани истраживач историје и археологије Баната) прикупљајући предмете за музејске збирке, проучавајући историјат и налазе до којих је долазио, као и сталним усавршавањем и консултовањем са сродним установама и другим колекционарима. До Другог Светског рата, Музеј функционише као независна установа, смештена у згради Магистрата са формираним колекцијама нумизмата, археолошких и природњачких налаза, историјским и уметничким предметима, као и библиотеком.
(Сајт Музеја)

Кад је реч о локалним оквирима, веома значајна је сарадња музеја са локалном самоуправом, наводи директор Вокоун и напомиње да је основни финансијер установе, на чијем је он челу, управо локална самоуправа, Општина Бела Црква, кроз чију се подршку Музеј развија и опстаје. Најбоља потврда о квалитету сарадње између локалне самоуправе и Музеја огледа се у чињеници да је у 2021. години Општина Бела Црква издвојила значајна средства за завршетак радова на адаптацији и уређењу сталне музејске поставке, додаје он и даље каже:

– Финансијска подршка није једини вид сарадње Музеја и локалне самоуправе. Важан део сарадње се огледа у чињеници да је Музеј спреман за стручну помоћ граду, али и да својим присуством на отварањима изложбе челна лица општине потврђују значај ове установе за развој града у целости. Сматрајући да је изложбени програм музеја део туристичке понуде Беле Цркве, у сарадњи са Туристичком организацијом општине, формирали смо инфо пункт ТО Беле Цркве у самој згради музеја. Овим стварамо простор за боље информисање туриста који посете наш град, а истовремено учвршујемо партнерске односе Музеја и Туристичке организације који за циљ имају заједничку промоцију града, културе и туризма – истиче директор најстаријег музеја у Војводини Игор Вокоун.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Бела Црква данас  – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Бела Црква.