ПОВРАТАК С НОВИМ ИСКУСТВИМА... Александар Стевановић

Разговор с поводом

Александар Стевановић,  в. д. директора ЈКП „Хигијена“ Панчево

И ЗЕЛЕНА ОСТРВА И РЕЦИКЛАЖНА ДВОРИШТА И…

• Уништавање посуда за смеће сваке године испразни градску касу за близу два милиона динара • Ускоро нова зелена острва у граду и нови наменски контејнери, као и рециклажна дворишта у свим насељеним местима • Едукација грађана о значају заштите животне средине није само посао „Хигијене“

СВОЈА прва искуства у раду са јавним и јавно-комуналним предузећима почео је да стиче, најпре, на позицији заменика председника Управног одбора, управо, „Хигијене“, у периоду 2012 – 2013. године,  потом, као први човек Надзорног одбора ЈП Дирекција за уређење Панчева, од 2013 . до марта 2016. када први пут преузима функцију директора „Хигијене“. Маја исте године постаје члан Градског већа Панчева, да би се септембра ове године вратио тамо где је био од марта до маја прошле године. У ЈКП „Хигијену“.

Ево нас, после мало дужег времена, управо у „Хигијени“, а захваљујући разумевању и љубазности новог директора, који нас је примио на први позив, свега два месеца након преузимања функције и ово је његов први интервју за медије откако је поново преузео функцију директора овог јавно-комуналног предузећа, на чему му посебно захваљујемо.

Наш саговорник је Александар Стевановић, мастер инжењер грађевинарства, в. д. директора предузећа које је задужено за одржавање хигијене, за сада, градског насеља града Панчева и села Старчева и Долова. А одржавање хигијене  није само „одржавање хигијене“, то је много више од тога, и то је много дужа прича од оне коју најчешће причамо у себи или са комшијом или комшиницом,  када мрзовољно кренемо са оном кесом  ка контејнерима, а кад смо код контејнера…

ДЕПОНИЈА
 Иако нова депонија, која званично има регионални карктер, због имовинско-правних спорова, још увек има проблема око приступних путева, на њу је од отварања до данас депоновано близу 62000 тона комуналног отпада. Како се не би пребрзо попунила, склопљени су уговори са сакупљачима амбалажног отпада, који се после селекције отпрема у Рециклажни центар, а касније продаје овлашћеним оператерима, чиме се запремински уштеди чак и до 20 одсто површине депоније.
На стару депонију одлаже се само отпад из привреде, а за решавање њеног дефинитивног статуса мораће се сачекати завршетак процеса реституције, на који наследници породице Милорадовић нестрпљиво чекају.

-Са почетком грејне сезоне велики број домаћинстава, која нису прикључена на систем даљинског грејања или на гасну мрежу, поред оног уобичајеног, у контејнере или поред њих, баца и разни кабасти отпад, плоче, цигле, шљаку, а не ретко, и  пепео у коме још увек има жари, што све, осим знатно више посла за наше раднике, доводи и до уништавања контејнера, али и оштећења на нашим возилима – започиње ону „дужу причу“ директор Стевановић, али којој ту није ни близу крај.

-Због таквих бахатих и неодговорних грађана, због годишње готово 50 одсто поломљених стубних канти и оштећених или упропашћених контејнера, цех плаћају сви порески обвезници, јер такво понашање градску касу годишње испразни за близу два милиона динара – напомиње наш саговорник, додајући да посебно забрињава тренд пораста таквог понашања, уз апел свима таквима на одговорније понашање према заједничкој имовини.

Има ту, међутим, и неких других проблема, којима ко зна где је крај. Поглавље 27, на путу ка европском друштву још није ни отворено, а кад ће – не зна се. На том путу много је препрека, почев од бројних дивљих депонија, па до још бројнијих „ниских удараца“ обичног човека у необичну душу природе, али то је већ нека друга тема, која захтева много више од оног што се да видети на први поглед, и не само први.

Да би ти погледи и утисци после њих били другачији, потребне су разне активности, не само међу одраслима, него и одраслих према онима који тек одрастају, и то не само примерима којих, нажалост, са позитивним ефектима баш и нема превише, већ  васпитањем и едукацијом, пре свега. Ово прво траје, кажу компетентни, до неких седам година, а ово друго, багами, целог живота. А када резултати изостану, нема друге, осим санкција, и то оних „по џепу“, такви смо, какви смо, и то је то, оне најчешће дају најбрже резултате у најкраћем року.

-Сакупљачи секундарних сировина, у потрази за најлакшом зарадом, претурају по контејнерима, остављајући иза себе хаос око њих. То онда изискује додатно ангажовање наших радника, што додатно исрпљује, не само људске него и материјалне ресурсе. У жељи да наше улице учинимо чистијим  и код грађана подстакнемо критичку свест о односу према окружењу, у последње две године изградили смо 16 зелених острва, а планирана су још четири – каже Стевановић, подсећајући да  ЈКП „Хигијена“ учествује и у пројекту који финансијски подржава компанија НИС, а који има за циљ промовисање система примарне селекције комуналног отпада. Реализацијом овог пројекта биће набављени наменски контејнери за зелена острва у граду, а урадиће се и рециклажна дворишта у девет насељених места.

ПСИ И МАЧКЕ
Иако је Панчево међу малобројним градовима у којима се организовано спроводи програм смањења популације напуштених паса и мачака, ефекти тога нису сразмерни уложеном труду и новцу.
Сем недовољних капацитета прихватилишта за псе (80, а има преко 120 паса), велики проблем су неодговорни грађани који своје дојучерашње кућне љубимце остављају на улици, при том, угрожавајући сигурност пролазника, а њих препуштајући потпуно неизвесној судбини. По речима директора Стевановића, тај проблем се не може решити без већег ангажовања комуналне полиције, и без ригорознијег кажњавања неодговорних власника паса. 
Постоји и проблем око завршетка ветеринарске амбуланте, али ће и он „ надам се, ускоро бити решен“, каже Стевановић.

Када је реч о оно што се стиче првим животним корацима, наш саговорник напомињући  „да је подизање свести грађана о заштити природне средине дуготрајан посао“, истиче добру и ефективну сарадњу са школама, то је акција „Сакупи и уштеди, видећеш да вреди“, која даје јако добре резултате, а има и помака у сарадњи са привредним субјектима, као и другим институцијама и установама.

Питамо наашег саговорника који су то приоритети у раду „Хигијене“ у наредној години?

-Најпре, наставак процеса обнављања возног парка, јер овако озбиљан посао може се одговорно радити, не само са одговорним људима, него и са одговарајућим и квалитетним возним парком, са најразноврснијим машинама. У 2018. пламнирамо да решимо и проблем са приступним путем до нове депоније, као и преузимање услуга одношења смећа из још неких насељених места. Очекује нас и наставак посла на реконструкцији зграде „Одржавања“, али и проширење активности на едукацији грађана о значају примарне селекције, јер без њихове помоћи и уз наше максималне напоре није могуће постићи значајније резултате на успостављању реда у систему управљања отпадом и очувању животне средине – одговор је директора Стевановића, који је на наше одговарајуће потпитање, додао да је „најважније бити реалан, јер времена нису лака и, уз максимално квалитетну и ефикасну организацију рада, треба, бити спреман и на максималну штедњу и рационализацију, а да при том у сваком тренутку будемо на услузи нашим грађанима, и то у много бољем издању него до сада, и уз њихову сарадњу, већу него до сада“.

За крај да кажемо и то: ЈКП „Хигијена“ има 315 запослених. Тачно онолико колико је и предвиђено градском одлуком о систематизацији.

С. Батало