ВРХУНСКИ НИВО... др Јанић са др Амџадом за операционим столом

Разговор с поводом

Др Младен Јанић, хирург панчевачке Опште болнице

ХИРУРЗИ ПАНЧЕВА МЕЂУ НАЈБОЉИМА У СРБИЈИ

• Панчево ће средином октобра, по седми пут, угостити највеће светске стручњаке из области лапaрoскопске хирургије • То ће бити прилика да се представе и резултати рада панчевачких хирурга у овој области, али и да се лекари из Србије упознају са најновијим светским трендовима у овој области • Пренос лапароскопске операције уживо

У Панчеву ће се 18. и 19. октобра одржати Седма панчевачка хируршка радионица, која ће и ове године угостити неке од најзначајнијих светских и европских имена из колопроктолошке хирургије. Организатори ове радионице су хирузи панчевачке Опште болнице и Удружење “Круг здравља”, чији су циљеви превенција у сфери колопроктолошких обољења, помоћ и подршка оболелима од ових болести, промоција здравог начина живота и подизање еколошке свести, као и организовање едукација и скупова са циљем подизања нивоа знања из области колопроктологије и повезаних медицинских области.

– Током ова два дана одржаће се Седма панчевачка хируршка радионица, као и рeдовни састанак хирурга Србије и том приликом ћемо угостити осморицу гостију из иностранства, петорицу из Велике Британије и по једног из Русије, Ирана и Португала. То су све угледни гости на челу са професорима Ричардом Коеном и Амџадом Перваизом, који су значајна имена у овој области – каже за Старт 013 др Младен Јанић, хирург панчевачке Опште болнице и председник Скупштине удружења које стоји иза ове манифестације.

– Обично се на нашим радионицама окупи између 200 и 250 хирурга из Србије, као и из околних земаља, па се надам да ће тако бити и овога пута. То је значајан догађај у хирургији Србије, а ове године састанак са највећим бројем стручњака и предавача до сада тако да је интересовање међу колегама веома велико. У оквиру манифестације биће и хирургије уживо, а сама лапaрoскопска операција рака дебелог црева биће преношена уживо, тако да ће колеге у Културном центру то моћи да посматрају и постављају питања – објашњава др Јанић и додаје да ће током ова два дана одржавати и предавања међу којима ће говорити и професор Амџад који је, по речима др Јанића, највећи и најактивнији светски стручњак из области лапароскопске хирургије и роботске хирургије која полако осваја свет.

ГОСТИ

  Међу гостима овогодишње хируршке радионице биће највећа светска имена и стручњаци из области лапароскопске и роботске хирургије: проф. др Амџад Перваиз, др Ричард Коен, проф. др Алексеј Карачун, проф. др Нуно Фигуиредо и др Џајлс Бонд-Смит. Др Јанић каже да је један од циљева да се сарадња и обука коју нашим лекарима пружа проф. др Амџад озваничи и прошири на целу Србију, за шта постоји велико интересовање.

    Поред тога, и српски хирурзи из већих здравствених установа ће гостима приказивати своје методе рада о чему ће бити прилике и дискутовати. Др Јанић каже да је ова манифестацијa, ипак, више окренута практичном, дакле, операцијама, али да ће се моћи видети и светска достигнућа из ове области хирургије, као и роботске хирургије која се, по његовој оцени, великом брзином развија тако да ће ускоро постати садашњост хирургије, чак и код нас.

Др Јанић додаје да се ове године обележава и мали јубилеј, 15 година одржавања ових радионица на којима су већ гостовали најстручнији људи из области колопроктолошке хирургије. Поред тога, каже он, већ три године са професором Амџадом организује се и програм обуке лапaрoскопске хирургије и да се стигло до тога да су панчевачки хирурзи овладали оваквим компликованим операцијама.

– У октобру 2015. године смо самостално почели да радимо операције после обуке код професора Амџада, а када смо добили и први лапароскопски стуб од Покрајинског секретаријата за здравство. Од тада смо урадили 97 операција што је најдужи низ оваквих операција у Србији и морам рећи да смо ту остварили одличне резултате. Оно што је ново ту јесте да смо недавно добили нови стуб, као донацију од панчевачке фирме “Алмекс”. То је стуб марке “Штолц”вредан око 60 хиљада евра, а који је најзаступљенији у свету и по неким његовим компонентама смо први у Србији. На њему смо већ обавили две операције и сада ћемо њега користити док ће се други користити у другим операционим салама. То и јесте наш циљ, да све сале буду тако опремљене јер је лапароскопска хирургија садашњост за све гране хирургије, и за гинекологију, и за урологогију, и за  ортопедију, као и за нас, опште хирурге – објашњава др Јанић и оцењује да су панчевачки хирурзи у овој области међу најбољима у Србији. Резултате овог двогодишњег рада, за које  каже да су одлични, он ће и представити гостима овогодишњег састанка хирирга. А као основу на којој је тај успех изграђен, др Јанић наводи управо ту изванредну обуку коју су водили најбољи стручњаци у тој области а који ће овог октобра посетити Панчево.

– Морам рећи да је организацију ових састанака подржао и помогао Град Панчево што нама пуно значи а тако је и ове године. Имамо подршку градоначелника и градске власти а о томе говори и чињеница да је овај догађај сврстан у градске манифестације. Наравно, и управа Болнице, на челу са директором др Овуком и његовим замеником др Јелачом, много  нам је помогла, а тако је од када смо почели да организујемо ове састанке – наводи наш саговорник, додајући да је Удружење “Круг здравља”, које је организатор ове манифестације, и  основано како би се подржао напредак у лечењу рака дебелог црева као и развој лапароскопске хирургије код нас, посебно у контактима са спонзорима и људима добре воље који су спремни да у свему томе помогну. Без такве подршке не би било могуће остварити такве значајне резултате у овој области а од чега највећу корист имају управо пацијенти и грађани јужног Баната, истиче др Јанић, напомињући да гости, предавачи и стручњаци који су учествовали на свим овим састанцима до сада, свој долазак нису наплаћивали пошто знају нашу економску ситуацију, као и стање нашег здравства, што се може разумети као својеврстан вид помоћи, на чему смо им посебно захвални, каже  др Младен Јанић, хирург панчевачке Опште болнице.

В. Илић