КАКО ПРИВУЋИ ИНВЕСТИТОРЕ... Јован Репац

Интервју

Јован Репац, председник Општине Пландиште

ШТО ПРЕ ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК МЛАДИХ

• У овој години су започети бројни пројекти, тако да је општина Пландиште једно право градилиште • Свако новорођено дете добија на поклон 10.000 динара, као и незапослене породиље првих дванаест месеци •У јавном сектору нема вишка запослених • Завршавју се радови на санацији зграде ОШ „Доситеј Обрадовић“, а ускоро почиње сређивање и зграде Дома здравља

OД нашег последњег разгвора протекло је тачно 14 месеци.  Подсетимо се шта је тада, између осталог, рекао: „На бављење политиком подстакло ме је стање у земљи и моја жеља да допринесем да општина у којој сам одрастао почне да се развија и да заживи свој некадашњи живот“, а на наше питање зашто баш СНС, одговорио је та странка „од првог дана свог оснивања тежила да Србију изведе на прави пут, са часним, поштеним и храбрим људима, на челу са председником Александром Вучићем, и она је та која око себе окупља младе и амбициозне људе, али и људе са великим искуством и управо у томе јединству је и њена снага“.

Када је, тог 24. маја 2016. године изабран за председника Општине Пландиште, имао је само 28 година и био је најмлађи председник општине у Србији.

„Као млад човек, пун ентузијазма, и који је на прагу оснивања породице, желим да моје дете као и сва друга деца одраста у средини из које млади неће одлазити и која ће младима пружити све оне могућности које им пружају и велики градови“, рекао нам је тада, у свом првом интервју у својству председника општине.

У међувремену, Јован Репац више није „на прагу“, прешао га је и преко њега  пренео и своју жену, а онда добио и сина Лазара…

А ми се враћамо у септембар 2017. године.

• Шта је то чиме сте најзадовољнији од онога што је урађено у досадашњем периоду од када сте Ви на челу Општине Пландиште?

– Велики пројекти су започети у овој години, и општина Пландиште је постала право  градилиште. У току су радови на изградњи тротоара у Маргити, што је било приоритет, јер је безбедност мештана на првом месту.  Санирају се свлачионица у Великој Греди и Дом културе у Милетићеву, као пројекти који су одобрени и финансирани од стране Управе за капитална улгања. Приводе се крају и радови на санацији Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Пландишту, пројекат који је одобрен од стране Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима. Канцеларија је одобрила и пројекат санације Дома здравља „1. октобар“ у Пландишту, где очекујемо да ће радови почети средином октобра.

Конкурисали смо за још неке пројекте за које чекамо одговор. Најзадовољнији сам јер успевамо да помогнемо младим људима током њиховог школовања. Финансирали смо одлазак две ученице средње школе у Петницу, помажемо и средњошколцима када је у питању регресирање месечних карата, помажемо студентима кроз новчане помоћи, али и награђујемо најбоље како би и друге постакли да марљиво и вредно раде.

    • Како иде посао са ветрогенераторима?

– Посао са ветрогенераторима је на почетку. Оно што се чека јесте сагласност ималаца јавних овлашћења за изградњу уређење и појачање приступних путева у оквиру ветропарка „Пландиште 1“, након чега би уследило добијање грађевинске дозволе. Тек након тога можемо очекивати почетак радова.

    • Да ли је било и има ли још неких инвестиција?

– Конкретно, преговарамо и надам се да ћемо већ у следећем нашем разговору моћи да се похвалимо са новим инвестицијама.

    • Шта је тренутно највећи проблем Пландиштанаца и како мислите да га решавате?

– Највећи проблем са којима се Пландиштанци саочавају јесте незапосленост. Нажалост, то је проблем који је присутан у целој земљи и нисмо једини које тај проблем посебно брине. Радимо на стварању нових радним места. Индустријска зона „Запад“ је у потпуности инфраструктурно опремљена.

СКУПШТИНА

Страначка структура Скупштине општине Пландиште, у односу на прошлогодишњу конститутивну седницу разликује се у томе што више нема одборничке групе ГГ „Зоран Воркапић“, јер су свих седам одборника пришли одборничкој групи „Александар Вучић – Србија побеђује“, тако да су данас у владајућој већини, сем 19 одборника те одборничке групе, и два одборника са листе „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије“. У опозицији су два одборника са листе „Ненад Чанак – Лига социјалдемократа Војводине – Земља није на продају“ ( ЛДП-СДС-СДПС).

    Оно што нам предстоји у наредном периоду јесте да што пре пронађемо што ефикаснији начин на који бисмо могли да привучемо неку компанију која би изградњом фабрике или неког постројења могла да запосли одређен број људи. Велики проблем је и одлазак младих, који због лоше перспективе за проналажење посла беже у велике градове. Свесни смо чињенице да се ова два проблема не могу решити у кратком временском периоду, али ћемо настојати да на томе марљиво радимо.

    • Које мере, као Општина,  предузимате на плану социјалне политике?

-Општина веома предано ради на планирању мера социјалне политике, средства која се издвајау из буџета општине Пландиште за мере социјалне политике износе 8,92 одсто  укупних средстава.

Становништво општине Пландиште је дубоко ушло у процес демографског старења, што указује на потребу проширења услуга социјалне заштите у том правцу. Помоћ у кући за одрасла и стара лица има 144 корисника. Ову услугу у износу од 50% средстава финансира Општина Пландиште, а 50% Екуменска хуманитарна организација. Због овакве ситуације, Општина Пландиште се труди да пружи породичну подршку, како би младе брачне парове подстакла на рађање деце.  Општина Пландиште за свако прворођено дете издваја 10.000 динара, као и за незапослене породиље у првих годину дана. Пружамо и стамбену подршку, тако да смо успели да шест социјално угрожених породицама стамбено збринемо, као и да, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, омогућимо стамбено збињавање још пет породица.

ВЕЋЕ

Своје представнике у Општинском већу имају Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Савез војвођанских Мађара. Чланови Општинског већа су:  Добрила Мелих, задужена за област културе, Бојана Јовановић, задужена  за  спорт и омладину, Горан Латковић, задужен за коммуналну делатност, грађевинарство, земљиште и урбанизам, Јозеф Хавјар, задужен за област пољопривреде и рурални развој, Роберт Мориц, задужен за привреду и Михај Микша, који брине о образовању и социјалној заштити.

    Ове године омогућили смо новчану помоћ за студенте прве године факултета, а  обезбедили смо и средства за регресирање трошкова превоза ученика средњих школа који сваки дан. односно. викендом путују, као и да за кориснике који се налазе у систему социјалне заштите плаћамо пун износ трошкова превоза и трошкова смештаја у ученичке домове.

    • Хоћете ли имати проблема са вишковима запослених у јавном сектору?

– У јавном сектору нећемо имати вишак запослених и радујемо се што по том питању нећемо имати проблема.

    • Ви имате и значајне пројекте прекограничне сарадње, које бисте посебно истакли?

– Тренутно имамо два пројекта прегограничне сарадње која су веома значајна. Пројекат „Заједно за инклузивну заједницу“ намењен је деци која живе у пограничним регијама и руралним срединама, из етничких заједница, деци из сиромашних средина, и оној са посебним потребама, као и деци која представљају угрожене групе са високим ризиком од социјалне образовне и културалне искључености. Циљ пројекта и сва три партнера који реализују пројекат је да преко 500 деце, наставника, као и комплетна заједница у местиме Банлоку и Ливезиле у Румунији и Пландишту у Србији, научи да се суочавају са проблемима и постане инклузивна. Други значајан пројекат прекограничне сарадње је „Паметне услуге путем униформних стандарда квалитета јавне инфраструктуре за већу енергетску ефикасност – БАНАТСМАРТ“.

    • Каква је сарадња са Покрајинском владом?

– Можемо слободно рећи да Општина Пландиште има најбољу до сада најбољу сарадњу са Покрајинском владом. Већина конкурса Покрајинске владе на које смо аплицирали били су прихваћени и успешно реализовани.

     • Шта ће бити Ваши главни приоритети у наредном периоду?

– Главни приоритети у наредном периоду биће свакако посао на стратегији како да што пре привучемо инвеститоре, затим, привођење крају започетих пројеката и активности на новим пројектима, као и максимални напори на стварању услова за што бољи и квалитетнији живот свих мештана наше општине.

                                                                                                                                           СиБ