НАСТАВИТИ ЈОШ ДОСЛЕДНИЈЕ... др Габријела Грујић са Александром Стевановићем и Ненадом Дојчиновићем

Панчево

Представници Министарство просвете, Привредна комора и 11 школа  на састанку у вези уписа у школску 2021/2022. и подстицања дуалног образовања

ГРАД ПАНЧЕВО ЈЕ ПИОНИР У ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ

• У процесу дуалног образовање најдаље је отишла Машинска школа „Панчево“, која је постала озбиљан партнер бројних привредних субјеката у запошљавању свршених средњошколаца

У организацији Министарства просвете и науке Републике Србије и Града Панчева, а у вези са актуелним планом уписа за школску 2021/2022. годину по систему дуалног образовања јуче је у Панчеву одржан састанак, на коме су присуствовали  представници министарства, локалне самоуправе и Регионалне привредне коморе и директори 11 школа из општина Алибунар, Вршац Ковин и Панчева.

Састанак је одржан у циљу унапређења плана уписа за дуалне образовне профиле у складу са потребама привреде. О томе су говорили др Габријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање и градоначелник Александар Стевановић, као и Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе, која је прва увела дуално образовање у Панчеву, а међу првима у Србији.

Поздрављајући присутне, градоначелник Панчева Александар Стевановић је истакао да је Панчево, као локална самоуправа „од усвајања закона о дуалном образовању и успостављања оваквог образовног система, пионири у овом послу“.

„Машинска школа је школске 2017/18. године у систему дуалног образовања са тада једним образовним профилом, да би данас у школској 2021. години имала три образовна профила која похађају наставу по систему дуалног образовања и то је неких 148 ученика који наставу похађају по дуалном систему. То је чињеница на коју смо као град поносни, јер град у овом поступку успостављања дуалног образовања јесте спона између привреде и образовања. Ми смо као локална самоуправа кроз Привредни савет града Панчева, који функционише у граду веома успешно дуги низ година уназад, препознали ово као нешто што је битно за целокупну нашу заједницу и то је био разлог због ког смо приступили као пионири у овај посао. Данас имамо тренутно 19 или 20 привредних субјеката који послују на територији нашег града, који су заинтересовани за кадар који ће сутра бити продукт дуалног образовања и веома смо поносни на ту чињеницу зато што су то све наше локалне, панчевачке фирме и дефинитивно је то нама као граду још један показатељ да је наша привреда данас поново на здравим ногама и да је Панчево поново индустријски центар. Поред јужне индустријске зоне која функционише, данас имамо и Северну индустријску зону у којој су два светска гиганта као што су ЗФ и Бросе који су веома заинтересовани за овај вид образовања и за овакав начин селекције кадра.

Машинска школа је образовна установа која је озбиљан партнер великим привредним субјектима у нашем граду и наша жеља је да и друге средње школе своје образовне профиле прилагођавају потребама привреде у граду и то је једини начин на који ћемо задржати младе у нашем граду, односно спречити њихов одлив и одлазак из града, али и из државе, јер ћемо на тај начин обезбедити адекватна радна места за адекватан кадар у Панчеву. Град Панчево ће бити партнер и Министарству и привреди на прављењу што бољег пословног амбијента, јер то је нешто што ми као град дугујемо нашој деци да сутра оставимо, да будућност буде онаква каква треба да буде, рекао је градоначелник Александар Стевановић.

Захваљујући на добродошлици, др Габријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање, истакла је да јој је велико задовољство што има прилику да разговара са директорима из Јужнобнатског округа, подсећајући да Панчево постаје велики индустријски центар и да је на нама да радимо на отварању врата бројних компанија које раде или почињу да раде у Панчеву.

„Дуални модел образовања снажно напредује управо због тога што су све компаније отвориле своја врата, што су младим људима заправо омогућиле да кроз процес учења кроз рад стекну и оне вештине које у другом амбијенту, као што је образовни систем не би могли да стекну. Млади кроз овај модел реализације наставе учествују у једној иновативној и инспиративној средини компанија и на неки начин вуку тај привредни развој, што значи да сви млади људи који ће се у наредном периоду или који се већ образују по дуалном моделу, да ће они представљати изазов за све компаније, како домаће, тако иностране компаније које ће пословати у овом читавом региону, а превасходно Панчеву, заправо бити они млади људи који ће чинити привреду овог града одрживом, али и иновативном. Министарство просвете се потрудило да од ове године усвоји и стандарде за акредитацију за високо образовање, што је нови изазов за министарство и све наше инжењере, зато што ће по први пут моћи у Републици Србији у складу са законом да се школују и на факултетима, да све компаније рачунају не само на кадар из средњег стручног образовања, већ и на кадар инжењера који су такође важни. Оно што је значајно за овај град јесте подршка Владе Републике Србије да ћемо у наредној години и наредном периоду основати тренинг центар при систему образовања, при Машинској школи која је заиста била активан партнер од самог увођења дуалног образовања са три актуелна профила: техничар мехатронике, оператер машинске обраде, бравар заваривач и наравно да ће се трудити да у наредном периоду имају што више профила у складу са потребама развоја овог града“,, напоменула је др Габријела Грујић.

Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе „Панчево“,  нагласио је да они као школа  настављају интензиван рад по питању унапређења дуалног образовања:

„Тренинг центар који је, да кажемо, договорен приликом посете премијерке Брнабић 15. децембра 2019. године ће значити доста не само Машинској школи, него комплетним привредним субјектима у нашем граду и Јужном Банату, могу да додам и Београду и Смедереву. На тај начин ми ћемо школовати квалитетан кадар, али ћемо отворити могућност и преквалификације, доквалификације и специјализације наших суграђана и осталих који имају потребу да се додатно едукују и на тај начин омогуће себи адекватан посао. Ми смо једни од пионира у дуалном образовању, интензивно радимо и повећавамо број компанија које су заинтересоване да уђу у процес дуалног образовања. Ми смо за школску 2021/22. годину планом уписа за наредну годину предвидели 19 компанија и четири одељења по дуалном моделу. Значи повећава се број одељења у односу на претходну школску годину. Водимо интензивне разговоре и са малим средњим предузећима. Током целе године имамо и сарадњу и преко Привредне коморе Панчево и Привредне коморе Србије. Поред три образовна профила по дуалу у Машинској школи, враћамо механичара моторног возила по дуалу, истакао је Дојчиновић.

Закључак састанка је  да су јединице локалне самоуправе  најбоље упознате са потребама привреде свог округа, а у складу са развојним плановима. Из тог разлога, препозната је важна уога представника локалне самоуправе у креирању плана уписа у средње школе, заједно са министарством надлежним за образовање, Привредном комором Србије и директорима школа.

(Фото: Градски сајт)