ЕКО... „Гимзелена“ креативност на делу

Београд – Ада

Обележена „Недеља климатске дипломатије“

„ГИМЗЕЛЕНИ“ ПАНЧЕВЦИ У „КЛИМАТСКОМ СЕЛУ“

• Једина школа која је у „климатском селу“ представила своје еколошке активности била је панчевачка Гимназија „Урош Предић“

Током  „Недеље климатске дипломатије“, која се широм света обележава од 24. до 29. септембра, у Београду, на Ади,  одржана је целодневна манифестација „Климатско село“. Недељу климатске дипломатије организовали су Министарство заштите животне средине Републике Србије и делегација Европске уније, у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација и амбасадама Шведске, Француске и Немачке, са циљем да се представе иновативна решења у борби против климатских промена.

Једина школа која је овом приликом представила своје еколошке активности била је панчевачка Гимназија „Урош Предић“, односно секција „Гимзелени“, коју води Валерија Јона Андрејевић, професорка немачког језика.

Немачка амбасада је као овогодишње учеснике позвала ПАШ (иницијатива Министарства иностраних послова Немачке: „Школе: Партнери будућности”)  и Гете-Институт да се придруже овој манифестацији, а они су – познавајући рад „Гимзелених“ – позвали панчевачке „зелене“ гимназијалце. Панчевачки „Гимзелени“ су презентовали различите видове креативне рециклаже, као што је, прављење украса од сијалица или других рециклабилних материјала, показали су своје еко-стрипове, еко-меморију, еко-баскет, а њихов еко-апел је читан на свака два сата.

ЕКО –„Гимзелени“ продајни штанд

Група ученика који уче немачки језик и који су, захваљујући ангажовању професорке Радмиле Николић, пре две године били гости својих вршњака у Јапану, такође ученика немачког језика, представили су Јапан-пројекат. Емитовани су филмови са еколошким темама које су панчевачки гимназијалци снимили током боравка у Јапану и које су снимили њихови јапански другови приликом узвратне посете Панчеву, организован је еко-квиз, а постављен је и продајни штанд са рукотворинама Удружења родитеља деце са посебним потребама, а захваљујући ангажовању Тамаре Тодоровић, сараднице овог Удружења. Сви учесници квиза као и ученици панчевачке Гимназије, који су учествовали у обележавању Недеље климатске дипломатије, у „Климатском селу“ на Ади, добили су симболичне награде које је обезбедио ПАШ.

•••

    Иначе, у „Климатском селу“ су се грађанима представиле и друге организације са  пројектима који доприносе борби против климатских промена, а одржане су и разне акције: вожња бицикла око језера, едукативне туре о биодиверзитету, посматрање птица, препознавање различитих врста флоре и фауне, пројекције филмова са едукативним садржајем из области заштите животне средине…

У борби против климатских промена ЕУ је поставила три главна циља која је неопходно остварити до 2030. године: смањење емисије гасова стаклене баште за 40 одсто, повећање енергетске ефикасности за 27 одсто и повећање коришћења обновљивих извора енергије за 27 одсто. Својим, само наизглед скромним доприносом, панчевачки „Гимзелени“ су се веома одговорно укључили у европска настојања очувања животне средине и развој еколошког описмењавања.

Р. Н. и Г. В.