СТАРЧЕВАЧКИ МОДЕЛ... са састанка Скупштине Месне заједнице

Месне заједнице Панчева

Петар Андрејић, члан Скупштине Месне заједнице Старчево

ПРИМЕР БРИГЕ О ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

• МЗ Старчево у сваком тренутку има спремне пројекте за аплицирење на конкурсима, а резултат тог “старчевачког модела” развоја је тај да је Старчево данас једно од најуређенијих насеља на територији града Панчева

• Можете ли нам рећи нешто најосновније о Месној заједници Старчево?

– Старчево је градско насеље на територији града Панчева. У њему живи око 8.000 становника и Старчево је друго најмногољудније насеље на територији нашег града, одмах после Панчева. Скупштина Месне заједнице Старчево, као орган месне управе, веома је активна и често заседа. Сарадња са другим нивоима власти интензивна је, јер је месна управа, сходно законским решењима, упућена најпре на Град Панчево. Ми, у МЗ Старчево, одавно смо прихватили чињеницу да је неопходно добро се припремити пројектима, а потом конкурисати за средства код виших нивоа власти за њихову реализацију. Управо је то карактеристика која је издвојила „старчевачки модел“ развоја од осталих насеља и поставила нас у ранг најуређенијих насеља не само на територији града, већ и шире.

 • Шта је то најважније што је Месна заједница урадила за унапређење квалитета живота Старчеваца и развој Старчева као насељеног места у претходном периоду? Шта су највећи проблеми Старчева и становника овог насељеног места данас?

– Неко ко дуго није посетио наше место сигурно би био изненађен његовим данашњим изгледом. Од учмалог и неуређеног насеља, Старчево је постало пример бриге о локалној заједници и њеном развоју. Старчево данас има све улице и путеве под асфалтом (око 60 км), прикључено је на градски водовод, има 60 километара фекалне канализационе мреже са пречистачем отпадних вода, мрежу тротоара, добро опремљен школски објекат, нов и модеран дечији вртић и забавиште, најлепшу пијацу у околини, лепу пешачку зону на Тргу неолита…

Изграђен је Општински стадион са покривеном трибином и са 1000 седишта, у оквиру којег се налази и терен за мали фудбал са вештачком травом, затим рагби, одбојкашки и кошаркашпки терен. У школском дворишту изграђен је и кошаркашки терен са тартан подлогом, теретана на отвореном и терен за одбојку на песку. У насељу се налази и 24 дечија игралишта и малих спортских терена, о којима бригу води ЈКП „Старчевац“, али и сами грађани који се редовно укључују у сезонско одржавање ових терена. Старчево има сопственог оператера кабловске телевизије и интернета, а телефонска мрежа одавно је дигитализована. Реконструисане су и обе цркве – православна и римокатоличка, изграђена је капела на православном гробљу. Јавна расвета је таквог интензитета да је и најудаљенији „ћошак“ нашег места осветљен ноћу. Јавне зелене површине се редовно одржавају, уредне су и покошене током целе године. Старчево је повезано уређеним атарским путевима са баваништанским путем (9 км) и Ивановом (6,5 км).

Спорт и култура у Старчеву заузимају важно место. Од спортских клубова, у Старчеву активно раде: фудбалски, кошаркашки, одбојкашки, рагби и шаховски клуб, а бројне су и друге рекреативне групе. Активности из области културе на високом су нивоу. При Дому културе раде различите секције, постоји и културно-уметничко друштво које негује традицију, док се алтернативним облицима културе бави удружење Креативни културни клуб при коме делује и запажени локални рок састав „Креативни неред“. Рок манифестацијуа „Екс ЈУ рок фест“ већ пуну деценију окупља најеминентније извођаче ове сврсте музике са простора бивше Југославије, а интернационалног карактера су и фестивал малих тамбурашких састава и фестивал акустичне гитаре.

Дом културе има своју арт-галерију у којој излажу академски сликари из Србије али и њихови гости из целог света. Најзначајнији догађај у Старчеву је летњи програм „Дани дружења“, који већ 25 година окупља Старчевце у двонедељном летњем програму за свачији укус а треба истаћи и поделу пакетића на Светог Николу, када сва деца из Старчева, узраста 3-6 година, добијају пакетиће од Деда Мраза на маштовитој и креативној приредби на отвореном, на Тргу неолита.

Све ово утицало је и на економски моменат, па је у Старчеву покренут велики број мањих предузећа различитих делатности, а уопште није лако наћи кућу која се продаје, јер је потражња за некретнинама у Старчеву знатно порасла.

И. Владан

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево