У ПРАВЕ РУКЕ... Ана Жолнај Барца прима медаљу од Милана Јана Пилипа

Разговор с поводом

Галерији наивне уметности из Ковачице додељена значајна награда за њен рад

МОЈА ЈЕДИНСТВЕНА КОВАЧИЦА, НЕ САМО НА СЛИЦИ!

• Канцеларија за Словаке у дијаспори Владе Словачке Републике доделила је медаљу ковачичкој Галерији наиве за све што је урадила на промоцији наивног сликарства у Србији и свету

Претходна два викенда, у Ковачици је низом манифестација обележен значајан јубилеј, 220. годишњица насељавања Словака у овај део Баната. Како историја памти, 15. маја 1802. године око хиљаду насељеника из Словачке, из Арадске, Тренчинске и Хевешке жупаније је добило званичну дозволу двора у Бечу да се населе на тлу јужног Баната, тачније у Ковачици. Треба поменути да су се они у Ковачицу населили нешто раније, 1801. године, не чекајући званичну дозволу власти али се та дозвола тадашњих аустријских власти узима као почетак насељавања и новог живота овог јужнобанатског места. Захваљујући насељеницима из Словачке, Ковачица је временом постала оно што је данас, културни и друштвени центар банатских Словака а оно што ју је сигурно ставило на светску мапу јесте наивно сликарство, односно јединствена сликарска „школа“ која се последњих деценија развила у Ковачици.

У склопу обележавања овог јубилеја, једна од најзначајнијих установа културе из Ковачице, Галерија наивне уметности, добила је медаљу Канцеларије за Словаке у дијаспори Владе Словачке републике. Ана Жолнај Барца, директорка ове установе за Старт 013 каже да је то веома значајна награда и свакако круна успешне сарадње Галерије и Канцеларије за Словаке у дијаспори:

  • Милан Јан Пилип, председник Канцеларије за Словаке у дијаспори Словачке Републике, у складу са прописима, додељује ову медаљу Галерији наивне уметности из Ковачице, као и свим њеним члановима за ширење доброг имена Ковачице и наивног сликарства како у Србији тако и широм света. Медаља се додељује током прославе 220 година од доласка Словака у Војводину и њиховог насељавања у Ковачици, као и 70. годишњице прве организоване заједничке изложбе ковачичких сликара наиве која је одржана 1952. године – наводи Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности у Ковачици. Она напомиње да је ова награда веома значајна за установу коју води, пошто је то назначајнија награда коју Влада Словачке Републике додељује установама културе Словака који живе у дијаспори. Наша саговорница каже да ова Канцеларија финансијски потпомаже све установе културе Словака који живе у дијаспори, не само у Србији, већ и у Мађарској, Румунији, свуда где има Словака и додаје да ће ова награда много значити раду Галерије у будућности, посебно при упису на Унескову листу непокретног културног добра.

Осим ове, Галерија наивне уметности из Ковачице је добитник и других значајних награда за свој досадашњи рад, подсећа директорка ове установе и наводи да је Галерија одликована Карађорђевом звездом Првог реда, коју јој је доделио председник Републике Србије, као и Ордена Матице Словачке и Златне плакете Националног савета словачке националне мањине у Србији. Поред тога, прошле и претпрошле године ова установа је добила и награду за најбољи Етно бренд који додељује Привредна комора Србије и privrednik.rs.

МОЈА ЈЕДИНСТВЕНА КОВАЧИЦА… слика на којој је радило чак 19 чланова Галерије наивне уметности
  • Tрудимо се да очувамо традицију наивног сликарства у Србији и свету и то путем ликовних колонија, изложби, организовања предавања о наивној уметности. Током првог викенда прославе, на тргу испред зграде Општине изложили смо једну композицију под називом „Моја јединствена Ковачица“ која је дело чак 19 чланова наше Галерије, сликара наиве из Ковачице. Сваки од ових уметника представио се са још два своја рада током ове изложбе. Ја сам тада имала прилику да окупљене грађане и посетиоце Ковачице упознам са тим нашим сликарима, са историјом наше Галерије и свиме ониме што смо, као установа културе до данас постигли – каже наша саговорница и додаје да ће се током целе ове године организовати манифестације с циљем обележавања насељавања Словака у Ковачици у чему ће свакако учествовати и Галерија наивне уметности својим програмима и активностима.

  • Морам рећи да сам задовољна и зато што се, после дужег времена и пандемије, нашој Галерији полако враћају посетиоци. Поново су почели да нас посећују амерички туристи који крузерима долазе до Београда па онда и у Ковачицу где им је наша Галерију увек занимљиво место за посету тако да се све враћа у неку нормалу који смо живели пре пандемије – са задовољством каже  Ана Жолнај Барца, успешна директорка  Галерије наивне уметности из Ковачице.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица данас – оно што остаје и сутра суфинансира Општина Ковачица.
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.