КАО ОРГАНИЗАТОРКА... Љиљана Амбруш (десно)

На кафи са…

Љиљана Амбруш, председница Еколошког удружења сеоског туризма „Делиблато оаза“

ДЕЛИБЛАТО ИМА НЕШТО ШТО НИКО НЕМА

• Делиблато је последњих година, између осталог, постало познато и по својим гастрономским манифестацијама, „Пихтијади“ и „Данима вина“, иза којих организационо стоји Еколошко удружење сеоског туризма „Делиблато оаза“

Делиблато је последњих година, између осталог, постало познато и по својим гастрономским манифестацијама, „Пихтијади“ и „Данима вина“, иза којих организационо стоји Еколошко удружење сеоског туризма „Делиблато оаза“.

О раду овог удружења, активностима и плановима за наредни период, разговарали смо са Љиљаном Амбруш, председницом овог еколошког удружења из Делиблата, које већ 12 година од свог оснивања, много тога успева да уради по питању очувању животне средине, али и промоције туристичких потенцијала овог дела јужног Баната.

Циљ оснивања овог удружења је да оно иницира активности које су усмерене на развој сеоског туризма у Делиблату кроз анимирање домаћих и страних држављана, заљубљеника у природу, народну баштину, етно традицију, традицију старих заната, ручних радова, да посете Делиблато, објашњава прва дама удружења „Делиблато оаза“. С тим циљем ово удружење у тим својим активностима ради и на објављивању и издавању књига и других публикација везаних за туризам, екологију, инфраструктуру, културу, уметност, науку, спорт и рекреацију, организује научне и стручне раднике за рад на туристичким, еколошким, инфраструктурним, културним, уметничким, научним, спортско-рекреативним, хуманитарним истраживачким пројектима, при чему остварује сарадњу са универзитетима, стручним удружењима и другим организацијама у земљи и иностранству. Тако је ово удружење учествовало и у реализацији пројекта „Делиблатска пешчара будућим генерацијама“ чији циљ је скретање пажње на заштиту природе у овом специјалном резервату природе.

– Велики део онога што смо представили као циљеве и идеје нашег удружења, је управо оно чиме желемо да наше Делиблато представимо као нову понуду на мапи сеоског туризма наше општине Ковин, али и шире. А шта је то што би неког привукло да посети баш Делиблато? Једноставно речено, због свега онога што ми имамо: ту су Делиблатска пешчара и језеро Краљевац, у једном малом банатском селу – два специјална резервата. Наравно, ту је и Српска православна црква, која потиче из 1778. године, а која је посвећена Преносу моштију Светог Николаја – каже наша саговорница и додаје да удружење које она води, поред тога што организује посете и обиласке манифестација других удружења које промовишу циљеве и активности које су сличног садржаја, а са циљем бољег упознавања са посебностима и карактеристикама других места, и само организује своје манифестације како за чланове удружења, али и друга заинтересована лица, на такав неформалан начин, упознала са специфичностима Делиблата и овог дела Баната.

– Одлучили смо се за манифестациони туризам, јер сматрамо да је то најбољи начин да понудимо оно што имамо, храну, вино, спорт. Наше удружење организује четири манифестације у току календарске године: прва се одржава око Богојављења и то је „Пихтијада у Делиблату“, потом, крајем фебруара, организујемо „Дане вина“, који се такође одржавају у Делиблату. Кад је реч о летњем периоду онда је ту прва манифестација „Преображенски дани“ која се одржава, како само име каже, на овај велики црквени празник. Последња манифестација нашег удружења коју организујемо током године је манифестација која се традиционално одржава крајем септембра а то је „Берба грожђа“ и „Грожђебал“ – наводи председница ЕУСТ „Делиблато оаза“ и додаје да су све ове манифестације веома посећене и да велики део посетилаца и гостију чине чланови других еколошких и сличних удружења са којима је, током 12 година рада успостављена веома лепа и успешна сарадња. Она даље каже да су све ове манифестације успешно одржаване, са бројним гостима све до пандемије корона вируса, када је све то, због антипандемијских мера, све стало. Последња од манифестација која је одложена је овогодишње издање „Дана вина“, напомиње она и изражава наду да ће се ситуација у наредном периоду поправити, те да се у овом удружењу већ припремају за наредне манифестације.

– У будућности желимо да поставимо сталну поставку старих оруђа из прошлости села, традиције рукотворина и сликарских радова уметника из наше околине. Са локалном самоправом, односно Општином Ковин, имамо изузетно добар однос и надамо се да ће нам, лао и увек, помоћи и око овог нашег пројекта. Такође, желим да кажем да имамо одличну сарадњу и са медијима, када су у питању наше манифестације, а посебно кад је реч о еколошким питањима везаних за наше окружење – додаје Љиљана Амбруш, председница ЕУСТ „Делиблато оаза“.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.