ЈЕДИНСТВЕН... споменик Мира и разумевања, у спомен на жртве две непријатељске војске

Ковин

Дванаести новембар – Дан ослобођења у Великом рату

A ПОСЛЕ РАТА, ЗАЈЕДНО У ВЕЧНОМ МИРУ

Као локална самоуправа смо се јасно определили да подржимо посебном годишњом церемонијом одавање почасти ратницима са разних страна, које је судбина заувек спојила на тлу ковинском – истакао је Ратко Мосуровић, заменик председника општине

Средином октобра 1915. године почела је жестока најезда аустроугарских и немачких војника на град Смедерево. Њима су се храбро супротставили српски војници, али у неравноправној борби нису имали шансу да задрже непријатељску војну силу.

Било је много погинулих и рањених, а сви рањеници, и са једне и са друге стране бојишта, смештени су у тадашњу касарну и привремену болницу Црвеног крста, где је већина њих убрзо изгубила последњу битку за живот.

Њихови посмртни остаци, 307 Срба и 178 Аустроугара и Немаца, као и известан број НН лица, наредбом аустрогарског команданта, сахрањени су у 60 заједничких гробова, на гробљу у Ковину, у делу које данас, као Војничко гробље, одлуком Владе Србије, представља знаменито место од посебног културног и историјског значаја.

ПОДСЕЋАЊЕ И… млади и памћење жртава како до њих никад више не би дошло

Пре 13 година, по идејном решењу Љубише Манчића, на Војничком гробљу је подигнут спеменик, као споменик Мира и разумевања.

Као и свакагодине, тако и ове, уочи Дана примирја, у организацији Општине Ковин и Удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912 – 1918. и поштовалаца, а уз присутво представника Војске Србије, Амбасаде Аустрије, Завода за заштиту споменика културе Панчево, општинскох институција и предузећа, као и наставника и ученика, одржана је свечана церемонија полагања венаца.

Испред Општине Ковин, венац је положио Ратко Мосуровић, заменик председника општине, који је, том приликом, између осталог, рекао:

Као локална самоуправа смо се јасно определили да подржимо посебном годишњом церемонијом одавање почасти ратницима са разних страна, које је судбина заувек спојила на тлу ковинском, заједно са нашим удружењем које негује традицију српске војске из тог херојског времена. Ово место чинимо знаменитим, као што је и проглашено од Владе Републике Србије, као место од посебног културног и историјског значаја. Присуство бројних делегација и овога пута потврђује вредност толеранције и уважавања националних, верских и свих других различитости. И зато верујемо и знамо да овде сахрањени ратници почивају у мируистакао је Мосуровић.

Поред полагања венаца, служен је и парастос, који су најпре служили свештеници Српске православне цркве, а потом и свештеник Римокатоличке цркве.

(Фото: Општина Ковин)

Пројекат „Општина Ковин данас – оно што остаје и сутра“ суфинансира Општина Ковин.
Ставови изнети у оидржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.