ПРИЗНАЊЕ... Душанка Петрак после џудо наступа у Качареву

На кафи са…

Душанка Петрак, директорка Центра за социјални рад Ковачица

И ИНКЛУЗИВНИ ЏУДО, И ЉУБАВ У КУТИЈИ ОД ЦИПЕЛА, И…

•Ковачица и Сомбор су једине две локалне заједнице у Србији где се тренира инклузивни џудо
• Поред овог, Центар реализује и друге пројекте са циљем побољшања квалитета живота својих корисника
• Одлична сарадња са локалном самоуправом

Прошле недеље, уз подршку Џудо савеза Војводине, у Новом Саду је одржано пријатељско такмичање у инклузивном џудоу на којем су учествовали корисници Дневног боравка за одрасла лица са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама из Ковачице, као и њихови другари из Сомбора. Како нам је рекла Душанка Петрак, директорка Центра за социјални рад из Ковачице, установе у оквиру које функционише Дневни боравак, Ковачица и Сомбор су једине локалне заједнице у Србији у којима се тренира инклузивни џудо.

  • Веома сам поносна што је Ковачица, као мало место, пионир у овом спорту. Инклузивним џудоом смо почели да се бавимо 2019. године после једне презентације-тренинга ЏК из Сомбора којем су присуствовали и наши корисници. Они су са одушевљењем реаговали на овај спорт, што нас је навело да покушамо да и њима омогућимо да се њиме баве па смо тако веома брзо написали пројекат “Инклузивни џудо – џудо за све” који смо упутили надлежном Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и тако је покренут пројекат који траје већ три године – каже наша саговорница и додаје да су средствима добијеним првим пројектом обезбеђена неопходна опрема за кориснике укључене у пројекат, као и да је те прве године организована и посета Сомборцима, који такође тренирају инклузивни џудо.   Сектор за заштиту особа са инвалидитетом поменутог Министарства је и прошле и ове године обезбедио средства за наставак реализације овог пројекта са циљем даљег развоја и унапређења инклузивног џудоа.
ЗАХВАЉУЈУЋИ И ДУШАНКИ… они су ти на које се треба угледати
  • Када смо радили евалуацију пројекта, оно што нас је обрадивало је то да су реакције и корисника и њихових родитеља биле позитивне. Родитељи су нам тада напоменули да су деца која тренирају расположенија, да причају више него раније, да се виде и друге позитивне промене код њих, не само што се тиче физичког већ и емотивног и социјалног развоја тако да нам није било другог пута него да покушамо да обезбедимо средства за наставак пројекта па смо тако, уз помоћ Министарства, у томе и успели – напомиње директорка Петрак и додаје да се овај пројекат реализује у сарадњи са Удружењем “Плави анђео” из Ковачице, са којим Центар за социјални рад има потписан уговор о партнерству по питању реализације пројекта.   Кад је реч о плановима везаним за инклузивни џудо, један од циљева је да се у неком наредном периоду обезбеде средства и за посету Словенији, у којој је овај спорт развијен, где би инклузивни џудисти из Ковачице имали прилику да и другима покажу све шта знају. Оно што је сигурно је да је бављење џудоом корисницима Дневног боравка из Ковачице, којих данас има десеторо, свакако омиљена активност, а у прилог томе говори и чињеница да данима када се одржавају тренинзи готово нико никада не изостаје. Наша саговорница сматра да бављење овим спортом много значи корисницима боравка посебно да се осећају равноправним са другим спортистима, чиме се много допринело основном циљу, а то је њихова инклузија у локалну заједницу.

Осим инклузивног џудоа, Центар за социјални рад Ковачица, поред својих редовних активности, реализује и друге пројекте чији циљ јесте подизање квалитета живота корисника услуга ове установе, али и свих становника општине Ковачица. Један од ових пројеката који се реализује већ читаву деценију је пројекат “Колико љубави стане у кутију од ципела” у сарадњи са Црквеним збором Словачке евангелистичке цркве и свештеником Јозефом Хаврилом из Подлужана, кроз који они сваке године уочи новогодишњих празника спремају пакетиће за децу из материјално угрожених породица из Ковачице. То су пакетићи спремљени са много љубави и пажње, напомиње директорка Петрак и њих сваке године деца из Ковачице жељно очекују, и тако већ 11 година.

  • Још један прекогранични пројекат који реализује Центар за социјални рад, у сарадњи са Црквеним збором из Подлужана и Удружењем “Плави анђео” а за који средства већ осам година обезбеђује Канцеларија за Словаке у дијаспори из Словачке, јесте пројекат дечијих црквених кампова намењен деци из материјално најугроженијих породица из Ковачице. Деца из Србије имају прилику да кроз посету овим камповима у подножју Високих Татри у Словачкој и дружењем са децом из Словачке упознају њихову културу, кухињу, обичаје, развијају пријатељства и друже се. Ми обезбеђујемо средства за њихов одлазак тамо, а њихов боравак  финансиран је средствима донатора из Словачке – наводи директорка Центра за социјални рад Ковачица и додаје да се због пандемије овај пројекат није реализовао ни ове ни прошле године, али и да се нада да ће се та ситуација променити. Ове године је Центар у сарадњи са Црквеном заједницом из Пивница, Црквеним збором из Подлужана и Удружењем “Плави анђео” реализовао заједнички пројекат кроз који су за петоро деце из најугроженијих породица у Ковачици обезбеђени таблет рачунари како би им се омогућило да користе најновију технологију за своје школовање.

Када је реч о сарадњи Центра за социјални рад Ковачица и локалне самоуправе, директорка Душанка Петрак наводи да је она одлична. Центар пружа две услуге локалној заједници, а то су помоћ у кући за одрасла и старија лица и Дневни боравак за одрасла лица са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама који финансијски подржава локална самоуправа, прву корисници плаћају али је њихово учешће симболично док другу у потпуности финансира Општина Ковачица.

Директорка Петрак каже да, поред локалне самоуправе, средства обезбеђује и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и АП Војводина, која је финасијски подржала и пројекат Координатор за ромска питања, који је започет прошле године средствима Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, са циљем да се припадницима ове националне мањине пружи подршка у приступу њиховим правима, као и да се кроз рад координатора створе бољи услови за њихово укључење у локалну заједницу.

(Старт 013)

Пројекат „Општина Ковачица – будућност у огледалу времена садашњег“ суфинансира Општина Ковачица
Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.