САМО ДА ПРОЂЕ... мр Татјана Божић

Интервју

Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање

ИПАК СЕ КРЕЋЕ – 22 ПРВАКА ВИШЕ НЕГО 2020. ГОДИНЕ

•И ове године школе су летњи распуст искористиле  да средствима Града поправе оно што је било  неопходно поправити  како би се спремно дочекала  нова школска година •Настава се одвија несметано упркос изазовима који се јављају због актуелне епидемиолошке ситуације

• Почела је нова школска година. Шта је оно најзначајније што је Град Панчево у претходном периоду урадио како би школе са територије Града спремније започеле наставу? Који су најважнији пројекти реализовани до сада, а шта је у плану како би се у панчевачким основним и средњим школама настава одвијала на најбољи могући начин?

  • Град је за ову календарску годину обезбедио 13,5 милиона за радове у области текућег одржавања у основним школама, које су школе спровеле у току летњег распуста. То се односило, пре свега, на кречење, замену подова, санацију олука, кровова, санацију топле везе у основној школи у насељеном месту Јабука. Настојимо да изађемо у сусрет школама, односно њиховим потребама за несметано и ефикасно одвијање наставе, а све у складу са упутствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Такође је издвојено 27 милиона за реконструкцију фискултурне сале у Гимназији “Урош Предић”, а издвојено је и још око три милиона за радове у школском дворишту Машинске школе „Панчево“, као и санацију крова Балетске школе “Димитрије Парлић” и замену кровних прозора на згради Музичке школе “Јован Бандур”.

  • Колико је нове школске године уписано првака у 20 основних школа на територији града, да  ли је тај број већи или мањи него претходних година, а колико у Граду ове године укупно има ученика у основним и средњим школама и да ли је то можда утицало на организацију рада образовних установа?

  • Oве школске, 2021/22 године, у нашем граду уписано је 1179 првака, што значи да је у односу на претходну школску годину уписанo 22 првакa више.  Највећи број првака имају школе „Свети Сава“ и „Мирослав Антић Мика“, а што се тиче  насељених места највише првака је уписано у школама у Омољици и Старчеву. Што се укупног броја ученика основних и средњих школа тиче, ситуација је слична као и прошле године, али се настава несметано одвија упркос изазовима који се јављају због епидемиолошке ситуације.

   • Када је реч о предшколским установама, увек се помиње и листа чекања. Колико је ове године Град Панчево успео да смањи број малишана који се нису успели уписати у вртиће?

  • Граду Панчеву је смањење листе чекања приоритет тако да чинимо све да обезбедимо места у вртићима за што више деце. У том циљу је купљен вртић „Забавник“, који ће похађати око 160 деце. Надам се да ће у моменту објављивања овог текста, „Забавник“ већ „примити“ децу.
УВЕК У АКЦИЈИ… мр Татјана Божић у ОШ „Исидора Секулић“

Поред тога, очекујемо и проширење група у реконструисаном делу вртића „Љиљан“.

Такође, очекујемо да ускоро буде готов и објекат који је Град планирао за вртићке групе, што реализујемо у сарадњи са Фондацијом Новака Ђоковића. Ускоро би требала да буде готова сва неопходна документације како бисмо могли да кренемо са радовима и припремимо овај објекат који ће моћи да прими још око 50 малишана.

Град, такође  субвенционише и 40 места у приватној предшколској установи „Кефалица“, већ четврту годину.

Планирано је и отварање нових вртићких група у још  два насељена места, при школама, у Долову, где очекујемо почетак радова и Банaтском Новом Селу, где је у току израда техничке документације. Тиме би обухватили сва насељена места, као што сте упознати, прошле године вртићке групе су отвориле школе у Иванову и Банатском Брестовцу, те би у свим насељеним местима били обезбеђени вртићи тј. смештај деце, подједнако, као и у градским вртићима.

 За разлику од прошле, ова школска година је почела у редовним околностима, а са друге стране, пандемија коронавируса свакога дана добија на замаху. Каква је тренутно ситуација у Панчеву и шта је урађено како би и ученици и наставници били безбеднији током наставе?

  • Школе поштују мере и упутства  Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и Кризног штаба, а Град ослушкује потребе школа и труди се да у сваком конкретном случају те потребе и задовољи. Пратимо епидемиолошу ситуацију и даљи рад школа ће се одвијати у складу са тим.

(Старт 013)

Пројекат „Град Панчево – грађанин као кључни атер локалне самоуправе града“ су/финансирао Град Панчево