ОДГОВОРИ НА СВЕ ИЗАЗОВЕ... др Слободан Овука

Разговор с поводом

Др Слободан Овука, директор Опште болнице Панчево

ОД НОВЕ ГОДИНЕ МНОГО ТОГА НОВОГ

• До краја године ће бити готови радови на реконструкцији Интернистичког блока, чиме ће панчевачка Општа болница добити нов објекат који испуњава стандарде лечења за 21. век

Пре тачно годину дана, 17. октобра 2018. године почели су радови на реконструкцији Интернистичког блока, једног он највећих проблема панчевачке Болнице који је годинама оптерећивао рад ове здравствене установе. То је био повод да разговарамо са др Слободаном Овуком, директором Опште болнице Панчево, који је за наш лист рекао да очекује да овај посао буде готов до краја године.

– Као и код реализације свих сличних великих пројеката, и овде су се јавили бројни непредвиђени проблеми. Сам пројекат, који смо наследили је далеко од идеалног, а у неким стварима је и недоречен, што је захтевало многе промене и допуне које су опет тражиле нимало једноставну административну процедуру и комуникацију између надзорног органа, управе болнице, Управе за капитална улагања, Републичке агенције за јавне набавке… Пошто оригинални пројектант правно више не постоји, морали смо наћи новог који је отклонио све недостатке који јесу нормални за овако сложене пројекте, посебно зато што се ради о старом објекту у који дуго није улагано па се доста проблема јављало на терену, у току радова. Све то је урађено у складу са прописима на сасвим транспарентан начин – објашњава директор ове установе. Како он каже, реконструкција је у својој завршној фази, а оно што се сада чека јесте пресељење одељења дијализе како би се могло радити на делу другог спрата где је она смештена, а на којем до сада ништа није рађено.  Ових дана ће се створити услови да дијализа буде пресељена у други део како би се радови могли наставити, најављује наш саговорник и подсећа да се ту ради о важној терапији за око 160 људи, а да су услови такви да се радови на реконструкцији морају усклађивати са свакодневним лечењем људи.

– Фокус ће нам наредних дана бити на дијализи и наставку радова, а морам рећи да се цео посао реконструкције ради у фазама па сваки проблем у једној фази са собом повлачи кашњење у осталим фазама рада. Свима нам се жури, али реално је очекивати да радови буду завршени до средине децембра тако да ће се Болница до краја године вратити у неки нормалан рад. Чињеница је да ми не каснимо месец или два са реконструкцијом Интернистичког блока већ двадесет и више година – наглашава директор Овука и додаје да се Болница показала у најбољем светлу током ових годину дана рада у ванредним околностима. Како он каже, није било никаквих недостатака већ се и сам број услуга током овог периода повећао, као и број операција.

Цела болница је функционисала складно, оцењује он и наглашава да у прилог томе говори и чињеница да је смањен и број приговора пацијената: – Максимално добро смо се организовали у тим ванредним околностима, одговорили смо на све изазове, попут епидемије морбила и лечења пацијената у тешком стању, а правовременим организовањем успели смо да предупредимо све нежељене догађаје попут евентуалних епидемиолошких опасности које су могуће када се ради у условима у којима ми радимо. Ми морамо да лечимо пацијенте, али да истовремено радимо на подизању квалитета рада наше установе – каже наш саговорник и закључује да је квалитет рада ове установе бољи у односу на претходни период, као и у односу на неке друге здравствене установе.

И. Владан

(Опширније у штампаном издању Старта 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево