ДОДАТНЕ ПОГОДНОСТИ... Ненад Ракић

Панчево

Ненад Ракић, в. д. директора ЈП „Градска стамбена агенција“ Панчево

ПОЗИВ СВИМ СТАМБЕНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

• Ускоро додатне погодности и поклон услуге за  верне кориснике
• Грађани који немају решено стамбено питање треба редовно да прате…

• Ви радите и на пројектима изградње станова за социјално становање и станова за избегличке породице. Шта је до сада урађено на том плану и шта ће се радити у наредном периоду?

-Више не постоје станови за социјално становање, већ градски станови, станови у својини града Панчева. Овакви станови се дају у закуп под условима непрофитне закупнине. Станови се у закуп дају путем конкурса. ЈП „ГСА“ Панчево нема своје пројекте за решавање стамбеног питања избеглица. Град Панчево је овластио ЈП „ГСА“ Панчево да прибави потребну документацију за изградњу зграде за колективно становање у Глогоњу, а која ће бити намењена за решавање стамбених потреба избеглица.

    • Шта је у плану активности ГСА, а до сада то није реализовано?

-ЈП „ГСА“ Панчево од оснивања послује у складу са планом и програмом пословања и пословање је до сада увек било финансијски позитивно. Међутим, што се тиче наше делатности ЈП „ГСА“ Панчево има велике потенцијале, поготову када је у питању област становања и изградња градских станова. Оног момента кад се већа средства буду усмерила у стамбену политику ЈП „ГСА“ Панчево ће се спремно суочити са новим и већим изазовима.

    • Којом бисте се поруком обратили оним грађанима Панчева који не користе ваше услуге?

-Овом приликом бих позвао све стамбене заједнице да закључе уговор о одржавању заједничких делова зграде са ЈП „ГСА“ Панчево, јер тако добијају квалитетну услугу, добијају комплетну услугу на једном месту, и наравно много погодности везаних за пружање ових услуга.

Позивам грађане који немају решено стамбено питање, а заинтересовани су за становање по условима непрофитног закупа, да се редовно информишу и прате конкурсе које ће расписивати ЈП „ГСА“ Панчево.

     • А онима који користе? И колико их укупно има (зграда, станова, кућа…), како иде са плаћањем…

-Свим нашим корисницима поручујем да константно радимо на побољшању наших услуга. Такође, најавио бих и додатне погодности и поклон услуге за наше верне кориснике. Истакао бих да наплата услуга одржавања заједничких делова зграда износи преко 90%. Тренутно имамо преко 9.000 корисника, а број стамбених заједница расте, обзиром на све већу контролу примене Закона о становању и одржавању зграда.

Код закупа станова, по питању наплате закупнине, ситуација је другачија. Корисници ових станова који припадају социјално угроженој категорији грађана, углавном не плаћају закуп. Неретко се догађа да не плаћају ни потрошњу струје и друге комуналне услуге, што на крају падне на терет ЈП „ГСА“ Панчево.

Неопходно је да град Панчево определи средства за субвенцију закупнине и одреди начин доделе ове субвенције и на тај начин би се започело уређење овог сегмента становања – каже Ненад Ракић, в. д. директора ЈП „Градска стамбена агенција“ у свом првом интервјуу за Старт 013, после седам месеци проведених на функцији првог човека овог јавног предузећа.

 С. Батало

(Старт 013)

 

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево