БРОЈНЕ АКТИВНОСТИ... Ђура Топаловић

Омољица

Ђура Топаловић, члан Скупштине Месне заједнице Омољица

И ИНФРАСТРУКТУРА, И СПОРТ, И КУЛТУРА, И…

• Најважније је обезбеђивање инвестиција у инфраструктурне пројекте, а посебан  приоритет је наставак изградње канализационе мреже, као и гасификација села

Најстарија кућа у Омољици саграђена је 1766. године, и у њој је било седиште 12. Банатске регименте. Један од њених најпознатијих посетилаца био је и Вук Караџић. Прве цркве, српска и немачка, саграђене су 1722/23. а 1872. године, после деобе са српском, саграђена је и румунска црква. После одласка Немаца, данас Омољица има две цркве: српску, посвећену Свтом Николи и румунску. Прве школе, такође, српска и немачка, започеле су са радом 1788. године.

СПОМЕН ПЛОЧА… ту је боравио и Вук Караџић

Електричну струју, биоскоп и расвету, Омољица је имала већ 1927. године, а захваљујући  електричној централи у приватном власништву. По попису из 2011. године, Омољица је имала 6309 становника.

По туристичким потенцијалима, посебно због Поњавице  – парка природе, Омољица је једно од најперспективнијих насеља на територији Града Панчева.

Разговарамо са Ђуром Топаловићем, чланом Скупштине Месне заједнице Омољица, како о ономе шта је до сада уражено на инфраструктурном опремању села, тако и о перспективма даљег развоја овог места.

-Скупштина Месне заједнице, као орган локалне самоуправе,   првенствено је усредсређена на обезбеђивање инвестиција у инфраструктурне пројекте, а посебан нам је приоритет наставак изградње канализационе мреже, као и гасификација села – каже Топаловић.

Из даљег разговора сазнајемо да је, од 2015. године, када је ова гарнитура преузела локалну власт у селу, урађено  30 одсто канализационе мреже, асфалтирано  пет улица, а завршени су пројекти и за преосталих 12 улица.  – Што се тиче атарских путева, у току је израда пројекта за Грочански и Доловачки атарски пут, док је, онај Баваништански, у дужини од 4 км, завршен пре пар година – напомиње наш саговорник.

Што се спорта и културе тиче, Омољица збиља има чиме да се похвали, јер то је село у ком су успешно заступљени готово сви спортови: фудбал, кошарка, одбојка, рукомет, рвање, карате…

Фудбалски клуб се такмичи у Војвођанској лиги, кошаркаши су се пласирали у Другу српску лигу, док су одбојкаши у Војвођанској лиги убедљиво први! –Ове године  завршили смо изградњу професионалног терена за одбојку на песку – напомиње Топаловић, додајући да је у току реновирање и проширење терена у школском дворишту, а да су у току преговори како би се нашло начина да се изгради и једна спортска хала.

Зграда Месне заједнице Омољица

У Омољици постоје и бројна удружења, с којима Месна заједница има изузетно успешну сарадњу.  – Месна заједница и удружења заједнички спроводе активности од општег значаја, као што је очување традиција, којима се баве „Чиповке“, затим на заштити животне средине, у сарадњи са УСР „Шаран“, с којим смо спровели више акција сређивања приобаља и самог водотока Поњавице, ту су и студенти и њихов „Сунцокрет“, па голубари и ловци, који постижу завидне резултате на свим такмичењима на којима учествују – каже члан Скупштине МЗ Омољица Ђура Топаловић.

Када је реч о хигијини, Топаловић каже да ЈКП „Омољица“ тај посао обавља врло професионално, подсећајући да је управо то предузеће, 2015. године, изабрано за донацију камиона смећара од стране јапанске владе. Иначе, по селу је распоређено 100 контејнера, а домаћинствима је расподељено 200 канти за смеће.

Што се културе тиче, шта рећи, него „Жисел“! То је међународни фестивал аматерског документарног филма, који је свој уметнички живот започео још давне 1971. године.

Већ неколико година осим филмских стваралаца  из европских  земаља на фестивалу учествју чак и Аустралијанци.

-Осим надалеко чувеног „Жисела“, Дом културе и Месна заједница организују и „Породичне дане“, за време којих се одржавају дечје представе, концерти, спортски сусрети – подсећа Ђура Топаловић, истичући да је циљ те манифестације зближавање породице и истицање њеног значаја у развоју здравог друштва.

А, да, ипак, да кажемо и ово, пошто се ближи Нова година. Као и сваке, тако и ове године, Месна заједница припрема новогодишње пакетиће за децу.

– Њихова радост и осмех на њиховом лицу, то је нешто што нам увек даје нову снагу за нове изазове – каже  Ђура Топаловић, на крају нашег разговора.

Е, да, за крај, ипак, ово, знате ли где је сниман филм и телевизијска серија Бранка Бауера „Салаш у Малом Риту“ ? Ето, у баш у Омољици, и то 1976. године.

СиБ

(Старт 013)

Пројекат “Панчево – локална самоуправа у форми самоуправе грађана” су/финансирао Град Панчево